CHILI

LUXEREIS Chili Deluxe

All-in luxe rondreis door Noord en Zuid Chili

Nuttig om weten

Beide lodges bieden een brede waaier aan excursiemogelijkheden aan begeleid door hoog opgeleide Engelssprekende gidsen. Dagelijks kies je tussen 2 x een halve dagexcursie, waarbij je luncht in het restaurant van het hotel. Of een hele dagexcursies met picknicks, kaasplankjes, sundowners , etc. op unieke locaties in de natuur. Je maakt de excursies via de hotelbusjes/jeeps in kleine internationale groep met andere hotelgasten (maximum 8 personen).

Chileense seizoenen zijn in vergelijking met onze seizoenen omgekeerd: januari is het warmste en juli het koudste. Door de enorme lengte zijn er verschillende klimaatzones. Oktober, november, maart en april zijn ideaal voor wie door Noord- en Zuid-Chili reist 

In de Andes en op de Altiplano heb je altijd te maken met koude nachten, soms tot onder het vriespunt. De Atacama woestijn is het hele jaar door bereisbaar. In San Pedro is het overdag, afh. van de maand waarin je reist, aangenaam fris (10 à 15°C in juli en augustus) tot zeer warm (30°C in januari en februari). Tijdens de Boliviaanse winter, van april tot september kunnen de wegen naar de hoger gelegen bezienswaardigheden (Tatio geisers, Los Flamencos nationaal reservaat) geïsoleerd raken door plotse sneeuwval. Plaatsen als Salar de Atacama, Puritama, Quitor, Tulor en de Maanvallei zijn echter het hele jaar door bereikbaar. Van december tot februari valt er (iets) meer neerslag waardoor Santiago en de Atacama woestijn heet (30°C) en vochtig worden. De altiplano regio tussen Putre en Atacama raden we af in deze periode. Door de ijskoude nachten verkeren wegen in slechte (soms ontoegankelijke) staat en staan de zoutvlaktes onder water.

Chileens Patagonië heeft door de ligging op de Westelijke uitlopers van de Andes een onstabieler klimaat dan Argentijns Patagonië met meer kans op een sterke wind (tot 110 km per uur) en regen. Afhankelijk van de regio ervaar je 4 seizoenen per dag. Regen valt het hele jaar door maar de buien duren nooit lang. Oktober tot april zijn warmer en droger dan de overige maanden met gemiddelde dagtemperaturen tussen 14 à 20°C. Reizen naar Zuidelijk Patagonië tijdens de wintermaanden (juni – augustus) wordt afgeraden omdat sommige plaatsen door hevige regen- en sneeuwval onverwacht onbereikbaar of geïsoleerd raken. Ook binnenlandse vluchten zijn vertraagd of worden vaker afgelast.

Hou er rekening mee dat januari en februari lokale vakantiemaanden zijn voor de Chilenen, Argentijnen en Brazilianen waardoor het op sommige plaatsen erg druk kan zijn. In Maart worden doorgaans de meeste conferenties georganiseerd waardoor er op sommige dagen grote bussen met groepen toeristen aankomen.

In de Atacamawoestijn en Patagonie verblijf je op basis van een all-inclusive formule. Dit houdt in dat naast alle maaltijden ook begeleide excursies, entreegelden, gebruik van spa-faciliteiten, vervoer en een open bar (incl. alcoholische dranken, huiswijnen, ...) inbegrepen zijn. Niet inbegrepen zijn fooien en evt. extra persoonlijke uitgaven (souvenirs, massages, ...)

Standaard check-in om 15:00 - Check out om 12:00. Buiten deze uren kan je gebruik maken van de lounges, spa en gemeenschappelijke ruimte

Explora heeft een derde lodge op het Paaseiland wat dan ook een zeer mooie aanvulling is op je reis. Tierra heeft nog een lodge op het eiland Chiloé in het Merengebied. Bij een combinatie van twee of meer lodges van dezelfde groep krijg je 10 à 15% korting. Vanaf 4 nachten biedt Tierra Patagonia gratis transfers aan naar Calafate in Argentinie, de uitvalsbasis voor een bezoek aan de Perito Moreno gletsjer of een cruise met Mar Patag op het Lago Argentino. Op bepaalde data kan je vanuit Punta Arenas eveneens een 5-daagse cruise starten door de Chileense fjorden en Vuurland. Meer info in het programma Patagonie Deluxe. Contacteer ons gerust voor verder advies op maat.

Reizigers die naar de Atacamawoestijn reizen kunnen in het begin van hun reis last hebben van kortademigheid, hoofdpijn, weinig eetlust en vermoeidheid. Dit zijn normale verschijnselen die na 48 uur acclimatisatie verdwijnen. De belangrijkste remedie is om heel veel water te drinken (in regel 1 liter per 1000 hoogtemeters stijgen) en alcohol te vermijden. Je hersenen hebben extra zuurstof nodig en je lichaam moet meer rode bloedlichaampjes aanmaken op deze hoogte. Water drinken versnelt het proces. Daarnaast is het belangrijk om het de eerste dagen rustig aan te doen. Neem voldoende nachtrust en lichte maaltijden. De symptomen zijn heel persoonlijk. 

De lodges Tierra Atacama & Explora Atacama liggen niet erg hoog, nl. op 2500 meter. Maar verschillende bezienswaardigheden zoals de Tatio geisers en het Los Flamencos nationaal reservaat liggen op 4000 meter en hoger. De excursies kies je uiteraard zelf. Wie enkel de Maanvallei en Salar de Atacama omgeving bezoekt komt niet op grote hoogte.

Lente- en zomerkledij in combinatie met een warme trui en jas voor koude ochtends en avonds. Bij het bezoek aan de Tatio geisers zijn muts, wanten en sjaal aanbevolen. In Patagonie hanteer je de laagjesmethode. Een water-en winddichte jas, thermisch ondergoed, regenbroek en comfortabele wandelschoenen zijn noodzakelijk.

Enkel in de Tierra hotels kan je boeken in bed & breakfast formule (standaardkamers - onder voorbehoud van beschikbaarheid). Je verkent de Atacamawoestijn en Torres del Paine op eigen houtje met een huurwagen en maakt geen gebruik van de inbegrepen excursies en all-in faciliteiten. Eventueel kunnen we wel een natuurgids voorzien die meereist in je wagen en uitleg geeft over bezienswaardigheden en wandelmogelijkheden. Contacteer ons voor een aangepaste offerte op maat. Je dient rekening te houden met lange afstanden door afgelegen of geïsoleerde gebieden waardoor het aangeraden is na 4 uur rijden te pauzeren (wegens lange trajecten rechtdoor of rijden op hoogte). De hoofdwegen in Chili zijn geasfalteerd, hebben duidelijke signaleringen en verkeren in goede staat. In regio rond Torres del Paine nationaal park reis je uitsluitend over gravel roads (wel in degelijke staat tijdens de zomermaanden).