CHILI

SELFDRIVE Vicuña Roads

Selfdrive Torres del Paine NP & Atacamawoestijn

TATIO GEISERS - 07:34 AM

Nuttig om weten

Chileense seizoenen zijn in vergelijking met onze seizoenen omgekeerd: januari is het warmste en juli het koudste. Door de enorme lengte zijn er verschillende klimaatzones. Oktober, november, maart en april zijn ideaal voor wie door Noord- en Zuid-Chili reist 

In de Andes en op de Altiplano heb je altijd te maken met koude nachten, soms tot onder het vriespunt. De Atacama woestijn is het hele jaar door bereisbaar. In San Pedro is het overdag, afh. van de maand waarin je reist, aangenaam fris (10 à 15°C in juli en augustus) tot zeer warm (30°C in januari en februari). Tijdens de Boliviaanse winter, van april tot september kunnen de wegen naar de hoger gelegen bezienswaardigheden (Tatio geisers, Los Flamencos nationaal reservaat) geïsoleerd raken door plotse sneeuwval. Plaatsen als Salar de Atacama, Puritama, Quitor, Tulor en de Maanvallei zijn echter het hele jaar door bereikbaar. Van december tot februari valt er (iets) meer neerslag waardoor Santiago en de Atacama woestijn heet (30°C) en vochtig worden. De altiplano regio tussen Putre en Atacama raden we af in deze periode. Door de ijskoude nachten verkeren wegen in slechte (soms ontoegankelijke) staat en staan de zoutvlaktes onder water.

Chileens Patagonië heeft door de ligging op de Westelijke uitlopers van de Andes een onstabieler klimaat dan Argentijns Patagonië met meer kans op een sterke wind (tot 110 km per uur) en regen. Afhankelijk van de regio ervaar je 4 seizoenen per dag. Regen valt het hele jaar door maar de buien duren nooit lang. Oktober tot april zijn warmer en droger dan de overige maanden met gemiddelde dagtemperaturen tussen 14 à 20°C. Reizen naar Zuidelijk Patagonië tijdens de wintermaanden (juni – augustus) wordt afgeraden omdat sommige plaatsen door hevige regen- en sneeuwval onverwacht onbereikbaar of geïsoleerd raken. Ook binnenlandse vluchten zijn vertraagd of worden vaker afgelast.

Hou er rekening mee dat januari en februari lokale vakantiemaanden zijn voor de Chilenen, Argentijnen en Brazilianen waardoor het op sommige plaatsen erg druk kan zijn. In Maart worden doorgaans de meeste conferenties georganiseerd waardoor er op sommige dagen grote bussen met groepen toeristen aankomen.

Reizigers die naar de Atacamawoestijn reizen kunnen in het begin van hun reis last hebben van kortademigheid, hoofdpijn, weinig eetlust en vermoeidheid. Dit zijn normale verschijnselen die na 48 uur acclimatisatie verdwijnen. De belangrijkste remedie is om heel veel water te drinken (in regel 1 liter per 1000 hoogtemeters stijgen) en alcohol te vermijden. Je hersenen hebben extra zuurstof nodig en je lichaam moet meer rode bloedlichaampjes aanmaken op deze hoogte. Water drinken versnelt het proces. Daarnaast is het belangrijk om het de eerste dagen rustig aan te doen. Neem voldoende nachtrust en lichte maaltijden. De symptomen zijn heel persoonlijk. 

De hotels in San Pedro liggen niet erg hoog, nl. op 2500 meter. Maar verschillende bezienswaardigheden zoals de Tatio geisers en het Los Flamencos nationaal reservaat liggen op 4000 meter en hoger. De excursies kies je uiteraard zelf. Wie enkel de Maanvallei en Salar de Atacama omgeving bezoekt komt niet op grote hoogte.

Selfdrives laten toe de bestemming in alle vrijheid en op een budgetvriendelijk manier te bezoeken. Entreegelden of een lunch(pakket) zijn nooit inbegrepen en betaal je ter plaatse. 

Je dient ook rekening te houden met lange afstanden door afgelegen of geïsoleerde gebieden waardoor het aangeraden is na 4 uur rijden te pauzeren (wegens lange trajecten rechtdoor of rijden op hoogte). De hoofdwegen in Chili zijn geasfalteerd, hebben duidelijke signaleringen en verkeren in goede staat. 

De (onverharde) route naar de Tatio geisers (Atacamawoestijn) is niet eenvoudig en raden we aan om met een privé chauffeur te af te leggen. Je rijdt naar 4000 meter hoogte, in het donker, er is geen verlichting en sommige chauffeurs rijden vrij snel om op tijd aan de geisers te zijn. In regio rond Torres del Paine nationaal park reis je uitsluitend over gravel roads (wel in degelijke staat tijdens de zomermaanden). 

Lente- en zomerkledij in combinatie met een warme trui en jas voor koude ochtends en avonds. Bij het bezoek aan de Tatio geisers zijn muts, wanten en sjaal aanbevolen. In Patagonie hanteer je de laagjesmethode. Een water-en winddichte jas, thermisch ondergoed, regenbroek en comfortabele wandelschoenen zijn noodzakelijk.