ECUADOR

SIGNATURE Tierra Volcanica

Combinatiereis Laan der vulkanen & Galapagoseilanden

Reisprogramma

ONTDEK TIERRA VOLCANICA IN DETAIL

Atacama Reizen Ecuador3 © Carl De Meyer

1 Aankomst Quito

Bij aankomst in Quito (2800m) privétransfer naar je charmant hotel in het centrum.

Atacama Reizen Ecuador6

2 Quito stadstour

Privé stadstour met Engelssprekende gids. In Quito is het genieten van een staaltje fraaie koloniale architectuur. Gelegen aan de voet van de Panecillo heuvel, herbergt Quito één van de grootste en beste bewaarde historische centra van Zuid-Amerika (Unesco). Er is bijna geen modern gebouw te bespeuren. Herenhuizen met blauw geschilderde raamkozijnen, pittoreske patio’s en plaza’s, gerestaureerde kloosters en kerken brengen je in de sfeer van de Spaanse overheerser en de Nieuwe Wereld. De kruisgang van het San Francisco klooster, waarbij de grondvesting werd opgetrokken uit Inca ruïnes, en het overdadige Spaanse barokke interieur van de Jezuïeten kathedraal “La Compañía” maken ongetwijfeld indruk.

Een rit van ongeveer anderhalf uur van Quito naar een eenvoudige maar sfeervolle posada in Tigua (standaardformule) of een prachtige koloniale hacienda in Lasso (comfortformule).

Atacama Reizen Ecuador5

3 Laguna Quilotoa

Vandaag breng je een bezoek aan Laguna Quilotoa, het mooiste kratermeer van Ecuador. Vooral de omgeving rond Zumbahua toont een schilderachtig landschap van scherpe Andespieken die contrasteren met kleurrijke terrasbouw en keurig uitgestrekte ruitvormige akkers. De arme maar goedlachse bevolking gaat traditioneel gekleed. Er leven bijna uitsluitend boerenfamilies die op de vruchtbare gronden maïs, yucca en aardappels kweken. Opmerkelijk is dat de vrouwen het mannenwerk uitvoeren, en zoals de traditie leert, doen ze dit trots op hakschoenen.

Vanop het Shalala uitkijkplatform heb je een mooi uitzicht over de lagune. Het kratermeer ligt op 3900 meter en kent een hoge concentratie zwavel waardoor het af en toe van kleur verandert, van smaragdgroen tot hemelsblauw. Ter plaatse bespreek je met je privégids de wandelmogelijkheden. Een mogelijke wandeling van ongeveer 5 à 6 uur leidt je over de kraterrand over een natuurlijk heuvelachtig wandelpad rond het meer. Enkele lama’s of alpaca’s kruisen waarschijnlijk een paar keer je pad. Lunch is inbegrepen.

Atacama Reizen Ecuador © Carl De Meyer

4 Marktdag

Voor de middag dwaal je met je gids rond op één van de authentieke marktjes in de omgeving (enkel op donderdag, zaterdag en zondag). Overal springen kleurrijke poncho’s en bolhoedjes met pauwenveren in het oog. Grote hokken varkens, lama’s en pluimvee worden verhandeld.

In de namiddag volg je de Laan der Vulkanen zuidwaarts a.d.h.v. een privétransfer van ong. 3 uur naar Baños.

Atacama Reizen Ecuador9

5 Fietsen in Baños

Rond dit populaire maar sfeervolle outdoordorp wisselen frisgroene valleien en hoogland elkaar af, wat resulteert in spectaculaire uitzichten en klaterende watervallen. Tijdens een 5 uur durende privé begeleide fietstocht naar Puyo (enkel dalen) aan rand van het Andesgebergte, bezoek je enkele van deze watervallen. Eerst de Agoyan, daarna el Manto de la Novia en tot slot de Pailón del Diablo. Onderweg heb je uitzichten op een meanderende Rio Verde die zich een weg baant naar het tropisch regenwoud.

Atacama Reizen Ecuador8

6 Chimborazo vulkaan

Een 2 uur durende rit richting Riobamba en het Chimborazo Nationaal Park. Ecuador telt ongeveer 60 vulkanen waarvan de Chimborazo met zijn 6267 meter de hoogste is. Door de ligging vlakbij de evenaar is deze Andesreus het hoogste punt op aarde, gemeten vanuit de kern van de aarde. Hoewel de vicuña in Ecuador al een tijdje uitgestorven is, leven er dankzij een ecoproject vandaag terug 1100 exemplaren in het natuurreservaat. Je verkent het park per jeep en geniet onderweg van uitzichten op de desolate vlaktes. Vanuit de eerste berghut op 4800 meter start een korte en langzame wandeling naar de tweede hut op 5000 meter. Je keert terug naar de jeep en hebt de keuze om de afdaling per mountainbike of per jeep af te leggen (door te geven bij reservatie). Lunch is inbegrepen.

Privétransfer naar een gezellige hacienda in de omgeving voor overnachting.

Atacama Reizen Ecuador3

7 Ingapirca

Een rit van ongeveer 5 uur brengt je naar de koloniale stad Cuenca. Onderweg voorzien we tijd om de enige grote Inca ruïne van Ecuador een bezoekje te brengen, nl. Ingapirca.

Atacama Reizen Ecuador15

8 Cuenca stadstour

In Cuenca (2550m) ga je vandaag op pad met je privégids om de mooiste plekjes van de stad te ontdekken. Cuenca staat, net als Quito, op de Werelderfgoedlijst met het verschil dat er een gemoedelijke rustige sfeer hangt en je hier vooral klassieke architectuur terugvindt. Wandel over de bloemenpleinen en door het koloniale centrum met de Plaza Rotary, bekend om zijn lokale kunstwerkjes. Neem een kijkje in het museum van de Centrale Bank, waar naast het oudste keramiek van het continent en precolumbiaans goud ook een rijke collectie tsantsas te bewonderen is. Dit zijn gekrompen en gedroogde hoofden die Shuarkrijgers van hun vijanden maakten.

Vrije namiddag.

Ecuador Reis Cajas National Park Atacama Be

9 Cajas Nationaal Park

Daguitstap naar Cajas Nationaal Park, een natuurgebied met een buitengewone diverse vegetatie en meer dan 200 glinsterende meren, gelegen tussen 3000 en 4500 meter. Bossen wisselen af met typische páramo landschappen die tot de mooiste van Ecuador behoren. Opvallend op deze hoogte zijn de medicinale chuquiragua’s, de meest kenmerkende struikachtige bloemen van het park. De diversiteit aan cactussen en bromelia’s is groot.

Je start in het lager gelegen deel van het park met een wandeling rond de lagune van Llaviuco (3160m) langs papierbomen, orchideeën, en met wat geluk een toekan of een brommende kolibrie. Vervolgens naar het hoogste en mooiste punt van het park, Tres Cruces, voor een wandeling van ong. 3 uur tussen 3800 en 4000 meter langs de lagunes Toteadora, Totoras en Patoquinuas.

Na een welverdiende lunch reis je verder naar het hotel in Guayaquil.

Atacama Reizen Ecuador33

10 Galapagoseilanden

Privé luchthaventransfer voor een vlucht van ong. 2 uur naar het Galapagos Nationaal Park.

Je verblijft in een hotel op het eiland Santa Cruz op basis van half- of volpension. De komende dagen verken je de archipel aan de hand van dagexcursies per motorboot naar de omliggende eilanden. Die geven een goede kijk op de jonge vulkanische evolutie van Galapagos in combinatie met enkele verbijsterende wildlife close-ups.

Je start de reis in Baltra en rijdt overland via de torenhoge scalesia- en guayabillowouden van Santa Cruz naar de kleine havenstad Puerto Ayora. Onder de vaak laaghangende mist huist een kolonie wilde reuzenschildpadden in mysterieuze moerassen.

Atacama Reizen Ecuador55

11-12 Island hopping

2 dagen verkenning van één van de omringende eilanden van Santa Cruz d.m.v een begeleide dagexcursie in kleine groep.

Op de maagdelijk witte stranden van South Plaza, Santa Fé of North Seymour verwelkomen eigenzinnige zeeleeuwen, koddige blauwvoetgenten, albatrossen en fregatvogels je in onoverzienbare aantallen. Een eindje verderop waden landleguanen door reuzencactuswouden.

Op Bartolomé vind je desolate maanlandschappen met oude kraters. Pahoehoe lavavelden vloeien over in wilde kliffen en kristalheldere wateren waarin mantaroggen of haaien rondcirkelen.

Tussendoor worden snorkelmomenten voorzien voor de liefhebbers. De onderwaterwereld van de Galapagos is één van de meest indrukwekkende wereldwijd. Je snorkelt tussen pijlsnelle pinguïns en leguanen, tuimelende zeeleeuwen en witpuntrifhaaien. Van een once-in-a-lifetime experience gesproken!

Atacama Reizen Ecuador49

13 Galapagoseilanden

De laatste dag vergezelt de natuurgids je naar de luchthaven van Baltra voor de binnenlandse vlucht naar Guayaquil. Privétransfer naar je gemoedelijk guesthouse aan de rand van de stad.

Galapagos Cruise Ecuador12

14-15 Vertrek Guayaquil

Privétransfer naar de internationale luchthaven van Guayaquil. Aankomst in Brussel de volgende dag.