CHILI - ARGENTINIE

TREKKING The Wild Mapuche

W-trek in Torres del Paine & de wildernis rond Mt. Fitz Roy

John Gardner Pass (1200m) - Torres Del Paine Nationaal Park

- NUTTIG OM WETEN - 

Dit programma kan geboekt worden van november t.e.m maart. Berghutten in Torres del Paine zijn gesloten van april t.e.m oktober. 

Het weer in Patagonië staat heel het jaar door gekend om zijn wispelturigheid. Vaak spreekt men over de 4 seizoen in 1 dag. Gemiddelde temperaturen in de lente-, zomer-, en herfstmaanden schommelen rond de 15°C. Warme dagen tot 25°C, een plotse sneeuwstorm of windstoten van 90 à 120 km per uur zijn niet abnormaal. Als gevolg kunnen bootexcursies nog geannuleerd worden enkele uren voor vertrek. 

De zomermaanden (januari - februari) vormen de beste (warmste) reisperiode maar zijn doorgaans ook zeer toeristisch en gaan gepaard met een onstabiel klimaat dat beïnvloed wordt vanuit de Stille Oceaan. Maart is vrij rustig en een aangename wandelmaand. Bovendien geniet men van een prachtig herfstkleurenspektakel. Patagonië is goed bereisbaar in september, oktober en april maar in Torres del Paine ben je aangewezen op dagwandelingen en excursies vanuit de hotels.

Goede basisconditie met sportieve ingesteldheid zijn aangeraden. 

De trekkings in Torres del Paine en Los Glaciares Nationaal Park zijn technisch niet moeilijk maar de afstanden zijn groot en het weer is er gereputeerd wispelturig. Dagelijks wandel je ong. 6 à 9 uur door heuvelend ruw terrein zonder grote hoogteverschillen. De bewegwijzering in de twee parken is goed. Je kan gemakkelijk op eigen houtje wandelen, al is het belangrijk om steeds het hotel over je dagplanning in te lichten. Op veel plaatsen is er immers geen gsm- of wifisignaal. 

In Chaltén maak je op eigen ritme dagwandelingen met dagrugzak vanuit het hotel. Het dorp is slechts een paar straten groot en ligt in het Nationaal Park aan de voet van Mount Fitz Roy.

In Torres del Paine doe je een meerdaagse trekking op basis van opgemaakte bedden in berghutten met volpension. Bagage voor 5 dagen (excl. maaltijden en slaapzak) draag je zelf. De hoofdbagage laat je achter in het hotel in Puerto Natales. In de berghutten kan niet met kredietkaart betaald worden.

Liefhebbers kunnen in Torres del Paine en/of Chaltén met een privé-gids wandelen. Meerprijs op aanvraag.

Zorg voor comfortabele reiskledij. Hou rekening met het soms grove terrein, het wisselvallige klimaat en de lage temperaturen. Een degelijke regenjas(type Gore-Tex of gelijkwaardig), windstopper, ingelopen en waterdichte wandelschoenen, wanten en muts, warme wollen trui of fleece, comfortabele wandelbroek, hoofddeksel en thermisch ondergoed zijn absoluut noodzakelijk. Dikke warme sokken of pantoffels voor in de berghutten zijn nuttig (schoenen binnen verboden). Divers: hoofdlamp, reservebatterijen, goede zonnebril (met UV-bescherming), zonneproducten met hoge protectiefactor.

Alle ontbijten zijn inbegrepen. Lunch is inbegrepen tijdens de excursie op het Lago Argentino. Tijdens de W-trekking overnacht je in berghutten op basis van volpension: een warm avondmaal, 1 aperitief en een ontbijt worden voorzien in de berghut. 's Ochtens krijg je een lunchpakket mee. In overige hotels is het mogelijk de avond voordien een lunchpakket te bestellen.

In Patagonië is het vroeger dan Belgie. Het verschil bedraagt 5 uur in Chili en 4 uur in Argentinië. Je kan tot vrij laat buiten wandelen daar de zon maar ondergaat rond 20:00 (voor- en najaar) vs. 22:00 (zomermaanden).

De meeste hotels hebben wifi al werkt het internet in Patagonie vaak zeer slecht of enkel in de gemeenschappelijke ruimtes, vooral in afgelegen regio's zoals Torres del Paine NP en Chaltén waar het soms stevig kan waaien. In de steden kan je doorgaans ook telefoneren met gsm of de telefoon in het hotel.

Patagonië is zeer veilig. Er wonen weinig mensen en criminaliteit is zeldzaam.

Atacama werkt ter plaatse samen met een professioneel betrouwbaar team en gediplomeerde Engelstalige gidsen, 24/24 bereikbaar in geval van onvoorziene omstandigheden.

Een internationale reispas, geldig tot minstens zes maanden na terugkeer. Een (gratis) toeristenvisum ontvang je bij aankomst in de luchthaven en dien je voor te leggen bij de grensovergang van Chili naar Argentinie. Voor de reservatie van de binnenlandse vluchten hebben we bij reservatie je reispasgegevens nodig.