Praktische informatie voor reizen naar het Amazonewoud in Ecuador
Het tropisch regenwoud is een immens natuurgebied met hoge jaarlijkse regenval, zeer dichte plantengroei en relatief constante warme temperatuur. Twee derde van alle planten- en diersoorten in de wereld vind je hier. Regenwouden worden dan ook ‘de longen van de aarde' genoemd, aangezien ze essentieel zijn om kooldioxide op te lossen en zuurstof te verwijderen. Ze staan bekend als 's werelds grootste apotheek vanwege de vele natuurlijke geneesmiddelen.
Een privétransfer brengt je naar de luchthaven waar je de check-in procedure volgt. Bij aankomst in de kleine luchthaven van Lago Agrio of Coca word je opgewacht in de aankomsthal door een Engelssprekende vertegenwoordiger van je lodge die je in internationale groep naar de lodge zal begeleiden. Eerst reis je per busje of taxi naar een kleine pier. Daarna volgt een reis per motorkano naar de lodge (2½ à 3 uur afh. van de lodge). De lodges voorzien een lunchpakket + drinkwater. Zorg ervoor dat je tijdens de heenreis je fototoestel, verrekijker, een hoed/pet, zonnecrème en muggenmelk bij de hand hebt.
Bij aankomst geniet je van een verfrissend welkomstdrankje en vertelt de gids over het praktische verloop van je verblijf in de lodge. Het verblijf gebeurt op basis van een all-inclusive formule, behalve (alcoholische) drankjes uit de bar. Maaltijden worden onder buffetvorm of à la carte aangeboden. De eindrekening (drank en souvenirs) kan aan het einde van je verblijf betaald worden met kredietkaart, al gebeurt het af en toe dat de bancontact betaalterminal niet werkt dus voorzie wat cash. Het verblijf is ontspannend maar door de wandelingen in de vochtige hitte ook inspannend. ’s Nachts is het aangenaam koel. De talrijke dieren- en insectengeluiden zorgen voor een onvergetelijke sfeer en een heerlijk “weg-van-de-wereld-gevoel”. Genieten van de tropische flora en uitzonderlijke fauna is de boodschap.
Excursies maak je in kleine groepjes van 4 à 10 personen, per kano of te voet. De dieren zijn vooral actief tussen 06u00 en 10u00 en tussen 16u00 en 19u00. Dit bepaalt je dagschema. Een eerste excursie wordt gepland in de vroege ochtend. Na de lunch is er een siësta en daarna volgt een namiddagexcursie. Liefhebbers kunnen na het avondmaal nog deelnemen aan een nachtsafari die dagelijks georganiseerd wordt (vrijblijvend, wel inbegrepen).
Eigen aan een safari in het Amazonewoud is dat je de dieren op een afstand spot, hoog in de bomen of tussen de struiken op de oevers. Een degelijke verrekijker vormt in dat opzicht een absolute meerwaarde! Naast een focus op wildlife zijn de excursies in het regenwoud ook educatief uitgewerkt en hebben ze als doel je inzicht te geven in het gebruik van lokale kruiden, planten en bomen. Waarvoor worden ze gebruikt, wie leeft ervan, welke zijn giftig, wat zijn hun medicinale krachten,… RAAK DUS TIJDENS DE WANDELINGEN GEEN BOMEN EN PLANTEN AAN. Sommige onder hen zijn giftig, andere zijn de leefomgeving van verschillende soorten insecten.
Voorzie luchtige kledij die vuil mag worden. Blouses en (afritsbare) broeken vervaardigd uit supplex-polyamide zijn ideaal. Vermijd katoenen kledij. Deze neemt sneller vocht op en krijg je moeilijk droog. Bovendien biedt katoenen kledij niet altijd een even goede bescherming tegen insecten, ongedierte maar ook zonnebrand. Een katoenen T-shirt heeft een beschermingsfactor van 10 en een nat T-shirt van slechts 5. Meestal is tropenkleding vrij licht van kleur omdat deze veelal het zonlicht kunnen weerkaatsen.
Tijdens de excursies kan het modderig zijn. Absoluut noodzakelijk tijdens de excursies zijn gemakkelijke wandelschoenen, regenjas, luchtige sneldrogende blouse met lange mouwen en lange broek die bescherming bieden tegen insecten. In de lodge of tijdens kanotochten kan je Crocs, sandalen of Teva's dragen, maar in geen geval tijdens de wandelingen. Na een lange periode van regenval liggen de paden er zeer modderig bij en worden rubberlaarzen voorzien door de lodge (gratis). Rubberlaarzen dien je dus niet mee te nemen. Mensen met een grote schoenmaat geven deze best op voorhand door.
De paden rond de lodge en naar je hut ’s zijn avonds niet verlicht. Een zaklamp of hoofdlamp zijn dus noodzakelijk, en al zeker voor wie interesse heeft in de nachtsafari’s (nooit verplicht).
Neem minstens 1 warme fleece of trui mee. Deze heb je nodig tijdens koelere nachten en tijdens de heenreis/terugreis die per motorboot verloopt. Vooral de terugreis gebeurt meestal in de vroege ochtend en dan kan het vrij fris zijn in de boten.
Muggennetten, biologisch afbreekbare zeep en handdoeken zijn aanwezig op de kamer en dien je niet zelf te voorzien.
In de Amazone regent het bijna dagelijks (korte hevige buien) al is er sprake van een droog en nat seizoen. Van december tot februari/midden maart valt er minder regen met als gevolg dat sommige meren droog kunnen liggen vanaf januari/februari (Cuyabeno) waardoor een deel van de excursies te voet kan doorgaan. Gemiddeldes overdag: 30°C – ’s nachts 22°C
Hou er rekening mee dat je in een zeer vochtig klimaat reist (de luchtvochtigheidsgraad bedraagt 85 à 100%).
Kledij kan je zelf wassen maar droogt enkel overdag tussen 10u00 en 15u00 in de zon voor je hut. Neem dus evt. een kleine tube handwasmiddel mee. ’s Nachts droogt er niets. Als gevolg kunnen ook kleine elektronische toestellen als gsm, e-reader, tablet,… het even laten afweten. Bewaar deze toestellen bij voorkeur in afgesloten dozen of zakken en voeg evt. zakjes met vochtabsorberende kristallen toe, deze vind je bv. in dozen van nieuwe schoenen of elektronische apparatuur.
De meeste wildlife spot je in de Amazone van veraf, dus een telelens komt altijd van pas. Met een macrolens kan je kleine insecten, vlinders, bloemen en planten prachtig onder de loep nemen. Ook een groothoek objectief mag niet ontbreken want door de dichte begroeiing kan het lastig zijn de omgeving op beeld te krijgen. We raden aan om lichtsterke objectieven mee te nemen, aangezien het in de jungle behoorlijk donker kan zijn. Ook een waterdichte fototas, regenhoes voor een felle regenbui of vochtabsorberende kristallen, doek of binnenzak voor je camera mogen niet ontbreken.
Condensvorming is bij vele fotografen vaak een van de eerste frustraties. Bij aankomst berg je de camera best (in een koele ruimte) op in een luchtdichte plastic zak zodat deze rustig in de tas kan opwarmen. Zo kan de camera wennen aan het temperatuurverschil. Ook handig: stop zakjes met Silica Gel in je cameratas. Deze zakjes met vochtabsorberende kristallen vind je bv. in dozen van nieuwe schoenen of elektronische apparatuur.
In de Amazone zijn de lichtomstandigheden meestal verre van optimaal. Op sommige plekken kan het heel erg donker zijn en als de zon schijnt kan dit voor te veel contrasten zorgen. Zorg dat je de camera van tevoren goed beheerst en zet indien nodig de ISO wat hoger.
Investeer eventueel in een goed lichtgewicht statief dat je stabiel op een ongelijke grond kunt plaatsen. Zo kun je met langere sluitertijden werken en hoef je de ISO niet te verhogen.
Hoge luchtvochtigheid, drassige trails en neervallende druppels… Je camera krijgt een hoop te verduren tijdens een trektocht door de jungle en al dat stof, zand en vocht kan je camera behoorlijk aantasten. Condens kan in enkele gevallen ook leiden tot schimmelvorming in je camera en op je lenzen. En als er vocht bij de contactpunten van je geheugenkaarten of batterijen komt, kan dit ook leiden tot corrosie. Zorg dat je altijd een microvezel lensdoekje bij je hebt zodat je onderweg je lens snel kan schoonmaken.
Atacama heeft geen bevoegdheid medisch advies te geven en voor officieel medisch advies verwijzen we naar een huisdokter of het Tropisch Instituut.
Nuttig om weten: