FAQ - Galapagos

De keuze van je schip is niet onbelangrijk voor deze reis. Galapagos reizen zijn scheepsreizen waarbij je eet en slaapt aan boord van het gekozen schip. Overdag bezoek je de Galapagoseilanden, per zodiac of d.m.v. een wandeling. Soms gaat het een paar meter door het water naar het strand. Alle maaltijden worden aan boord genomen, omdat het verboden is voedsel mee te nemen op de eilanden.

Grote boten (50 à 100 personen) bieden meer stabiliteit waardoor je minder snel zeeziek wordt. Grote schepen hebben meer faciliteiten, maar zijn eerder onpersoonlijk. Het bezoek aan de eilanden verloopt trager wat in- en uitschepen betreft. Ook zijn er doorgaans minder snorkelmomenten.

Kleine schepen (16 à 20 personen) zijn gezelliger en persoonlijker. Het in- en uitschepen verloopt vlotter en de natuurgidsen staan permanent ter beschikking. Er varen zowel kleine jachten, zeilboten als catamarans in de archipel. Catamarans combineren de stabiliteit van een groot schip met de gezelligheid en vlotheid van een kleiner schip.

Elk schip heeft een vast vaarschema van ongeveer twee weken, opgedeeld in een lange en korte cruises. Het is niet vanzelfsprekend dat een bepaalde boot een 4 of 5-daagse cruise uitvoert tijdens jouw reisperiode. Soms duurt het twee weken alvorens een schip opnieuw een 4 of 5-daagse cruise maakt. De kleinere boten van 16 pers. zijn ook sneller volzet.

Daarom vragen we altijd naar je vroegst mogelijke vertrek- en laatst mogelijke terugkeerdatum en checken we welke boten in aanmerking komen. Er zijn geen 'standaardtarieven' in Galapagos. Elk schip heeft zijn eigen tarieven. In functie van het geboekte schip kan de prijs van je programma schommelen.

Meestal krijg je van ons een cruise offerte met een optie van 1 week. Om je cruise definitief te bevestigen vragen alle rederijen een hoger voorschot en duidelijk leesbare scan van je paspoort. Ook de annulatievoorwaarden wijken af van de standaardvoorwaarden dus een goede annulatieverzekering afsluiten bij boeking is noodzakelijk.

De Galapagoseilanden kan je het hele jaar door bereizen. Dagtemperaturen schommelen rond de 30°C. De beste (en ook drukste) maanden zijn januari tot april, dan heb je warm en helder weer in combinatie met een dagelijkse korte regenbui. Zeewatertemperaturen liggen rond 25°C.

Van mei tot december is het een paar graden koeler en is er meer bewolking (maar minder regen). Het zeewater heeft een gemiddelde temperatuur van 22°C. In september waait een krachtige wind en is de zee wilder.

Afhankelijk van een persoonlijke wild- of birdlife interesses kunnen bepaalde maanden interessanter zijn, zoals het paarseizoen van de Albatros op het eiland Espanola van april (paardans) tot eind december.

Er zijn dagelijkse binnenlandse vluchten vanuit Quito of Guayaquil. Deze worden altijd geboekt in combinatie met een cruisereservatie. De uitgifte van de tickets verloopt via de cruiserederij omdat zij al hun passagiers groeperen op dezelfde vlucht.

Bagage per persoon: max. 20 kg, met een verbod op de invoer van zaden, fruit en groenten van het vasteland (strenge controle).

Bij aankomst in Baltra wacht de Engelssprekende gids de groep op aan de luchthaven. Per parkbus en veerboot reis je daarna van het kleine eiland Baltra (de luchthaven) naar Santa Cruz waar je inscheept. De bagage wordt in de aankomsthal van luchthaven door de gids verzameld en gecoördineerd tot bij het schip. Je ziet deze terug aan boord.

Bij aankomst op de luchthaven van Baltra dient iedereen aan de douane 120 USD cash te betalen: 100 USD entree Nationaal Park en een Migration Card van 20 USD (Ingala taks). Hou je ontvangstbewijs goed bij gedurende je hele verblijf op Galapagos, dit moet je opnieuw tonen bij vertrek.

De cruise zelf verloopt op basis van een all-inclusive formule. Naast Engelssprekende gidsen en excursies zijn alle maaltijden, snacks, koffie, thee, fruitsap en water inbegrepen. Enkel drankjes uit de bar dien je na de cruise af te rekenen. Dat kan evt. met kredietkaart.

De duurdere schepen stellen gratis wetsuits, snorkels en zwemvliezen ter beschikking. De overige schepen verhuren dit aan ong. 10 USD per dag.

Het geven van een fooi (gids en de bemanning) is gebruikelijk, al is dit volledig vrijblijvend en afhankelijk van je persoonlijke appreciatie.

Beddengoed, bad- en zwemhanddoeken worden voorzien en hoef je niet mee te brengen.
Betalen met kredietkaart is mogelijk maar voorzie ook wat cash voor fooien.
Je kan batterijen opladen (via een generator die een paar uur per dag opstaat). De netspanning is 110 Volt.
Stopcontacten hebben twee rechte pinnetjes (het Amerikaans model).
Alle boten hebben radiocontact voor medische noodsituaties. Er is ook een EHBO-kit en een dokter aan boord.
Mits dit doorgegeven werd bij reservatie, kan er tegemoet gekomen worden aan vegetarische maaltijden of andere dieetvereisten.
Er is echter geen wifi en je bent telefonisch niet bereikbaar.

In regel is de zee het wildste tijdens de maanden september en oktober. Mensen die gevoelig zijn aan zeeziekte kiezen best voor een stabiel schip: een catamaran of een grote boot. Lange overtochten waarbij je door een woelige zee gaat worden meestal ’s nachts gemaakt waardoor je geen last hebt van de deining. Voor je eigen reiscomfort raden we aan om preventief maatregelen tegen zeeziekte te nemen.

Het maakt niet zo veel uit welke route je kiest. De meeste dieren leven op verschillende eilanden waardoor je op gelijk welke cruise een adembenemende samenvatting krijgt van deze unieke biotoop. Bepaalde eilanden zoals Genovesa en San Cristobal zijn heel geliefd bij vogelliefhebbers. Daarnaast zijn er seizoensgebonden verschijnselen zoals de verschillende paar- en broedseizoenen die een bepaalde maand voor een eiland meer of minder de moeite maken.

In regel hebben de westelijke eilanden Fernandina en Isabela de spectaculairste vulkanische landschappen (bv. pahoehoe lavavelden) doordat de eilanden relatief jong zijn en er nog zeer actieve vulkanen liggen. Ook is het zeewater hier een stuk kouder waardoor je een grote kans hebt op het spotten van grote zeezoogdieren zoals dolfijnen, Galapagoshaaien en walvissen. Fernandina en Isabela liggen echter wel het verste verwijderd van Baltra waardoor je deze eilanden enkel op de langere cruises kan bezoeken. De oostelijke eilanden zijn een stuk ouder en de vulkanen zijn uitgedoofd wat bv. op Santa Cruz resulteert in groene mistige hooglanden met hoge Scalesie- en Guayabillowouden. Op Espanola, Floreana en Genovesa heb je dan weer paradijselijke witte stranden bezaaid met wildlife.

Opgelet: als gevolg van de bescherming van het nationaal park mogen er op sommige locaties maar 1 of 2 boten per keer aanmeren. Boten moeten zich aan een strikt vaarschema houden waardoor passagiers soms even moeten wachten alvorens aan wal te kunnen. Een ander gevolg is dat de parkautoriteiten het vaarschema van een boot op elk moment mogen aanpassen.

De Galapagoseilanden liggen op de evenaar waardoor het er dagelijks rond de 30°C is, al voelen de temperaturen aangenaam warm aan door de zeebries. Reis compact want grote valiezen raak je soms moeilijk kwijt in de kajuit. Neem gemakkelijke luchtige kledij (casual) mee en één fleece voor ’s avonds. Muggennetten of malariapillen zijn niet nodig.

Aan boord van het schip mag geen schoeisel gedragen worden en loop je op blote voeten (of propere slippers). Een lichte wandelschoen is noodzakelijk voor de wandelingen op de eilanden. Een Teva sandaal is ideaal voor de natte landingen en wandelingen door ruw vulkanisch terrein.

Er schijnt het hele jaar door een gevaarlijke evenaarszon. Een linnen hemd met lange mouwen, hoed of pet en zonnecrème met hoge factor zijn onmisbaar. Ook een wetsuit of T-shirt voor tijdens het snorkelen zijn zeer nuttig tegen verbranding (al kan je deze ook ter plaatse huren). Een middel tegen zeeziekte en maagklachten is nuttig.

Doorgaans brengt een panga of dingy (rubberbootje) je twee of drie keer per dag aan wal voor een eenvoudige wandeling met wildlife observatie. Soms maak je een ‘natte landing’ waarbij je de laatste meters naar het strand door het water aflegt. Na de ochtendexcursie volgt rond 11u00 een koffie- en theepauze en is er tijd om te snorkelen of te relaxen op het zonnedek.

Na een korte siësta volgt een tweede excursie op één van de eilanden met evt. nog een snorkelmoment. Om 16u00 staat opnieuw een hoekje met koffie, thee, snacks klaar. Onvergetelijke snorkelmomenten maken deel uit van de beleving. Deze zijn nooit verplicht maar voegen een grote meerwaarde toe aan je reis. Snorkels, vinnen en wetsuits zijn gratis of tegen een kleine toeslag aan boord verkrijgbaar.

Vóór het avondmaal geeft je gids een korte briefing over het verloop van de volgende dag (welk schoeisel nodig, hoe laat klaarstaan). Tijdens de cruiseactiviteiten word je begeleid door lokale Engelssprekende natuurgidsen die over een vergunning beschikken om op de Galapagos te gidsen.

Op de Galapagoseilanden is er geen risico op gele koorts of malaria.

Heb je nog vragen? Bekijk de veelgestelde vragen over Galapagos.