Reizen naar de Galapagoseilanden

Galapagos reizen

Wie de ontstaansgeschiedenis van onze planeet met eigen ogen wil aanschouwen, moet naar Galapagos reizen. Door de afwezigheid van roofdieren (inclusief de mens), zegeviert hier flora en fauna die elders geen kans kreeg op overleven. Hierdoor zijn de dieren op de eilanden uitermate zeldzaam en laten ze zich van zeer dichtbij bewonderen.

Ook de rest van de natuur op Galapagos gaat schijnbaar ongestoord zijn gang. Met geregelde intervallen vegen de actieve vulkanen het blad weer schoon. Dichter bij de natuur kan je nauwelijks komen. Letterlijk, want juist de afwezigheid van dreiging laat zeldzame en adembenemende close-ups toe.

Tijdens de onvergetelijke snorkelmomenten maak je kennis met een uitzonderlijke onderwaterwereld. Zeeleeuwen, zeeschildpadden, pinguïns, zeeleguanen, mantaroggen en zelfs haaien zwemmen rakelings langs je voorbij. De snorkelmomenten zijn nooit verplicht maar voegen een grote meerwaarde toe aan je reis.

Tijdens een geheel verzorgde rondreis van Atacama ga je Charles Darwin achterna, die op deze fameuze locatie zijn bekende evolutietheorie ontwikkelde. Je geniet van een tot in de puntjes afgewerkte reisbeleving waarbij je begeleid wordt vanaf de dag van aankomst in de luchthaven tot het moment van vertrek.

Op vakantie naar de Galapagoseilanden

Vanuit een vast verblijf of aan boord van een cruise

Naar de Galapagoseilanden reizen is een unieke ervaring die onvergelijkbaar is met andere vakanties; al dient elke bezoeker in het begin een belangrijke beslissing te maken. Ga je voor een ruime hotelkamer of een zeereis?

Of je nu kiest voor een cruise of hotelbeleving, de excursies maak je altijd in kleine groepjes. De wetgeving stelt immers dat één natuurgids op Galapagos nl. maximum 16 personen per rondleiding mag begeleiden.

Wanneer je kiest voor een vast verblijf is dat mogelijk op de eilanden Santa Cruz, San Cristobal of Isabela. Dagexcursies worden aangeboden aan land (trekking, fietstochten, per kajak en per auto) en per motorboot. Boottochten duren een hele dag en voeren je in max. 2 uur naar één van de nabijgelegen eilanden waar je een brede waaier aan diersoorten aantreft. Je krijgt ook de mogelijkheid om te snorkelen, al dan niet tijdens de bootexcursie.

Cruises

Er zijn ongeveer 70 schepen die een vergunning hebben om commerciële cruises uit te voeren in de Galapagos archipel, zowel in de toeristklasse, first- als luxeklasse. Om dit in goede banen te leiden en de ecologische voetafdruk te minimaliseren heeft de Galapagos National Park Authority alle cruiseschepen een vaarroute toegewezen die gevolgd moet worden om de rust op de eilanden te garanderen. Groepen van verschillende schepen zullen elkaar op die manier nooit ontmoeten zodat elke bezoeker optimaal kan genieten van de desolaatheid en schoonheid van de archipel.

Een cruise maak je op basis van een comfortabele all-inclusive formule waar je behalve een fooi en eventueel cocktail uit de bar geen extra kosten hebt.

Er zijn schepen van 50 à 100 personen maar de grote meerderheid van de schepen in Galapagos zijn kleine jachten en catamarans van 16 à 25 personen. Een kleinschalig schip heeft wat extra voordelen. Zo is de service aan boord meer gepersonaliseerd, heb je éénzelfde gids voor alle excursies, en kunnen de activiteiten flexibeler georganiseerd worden. Een snorkelmoment kan bijvoorbeeld gemakkelijk een beetje verlengd worden en is er minder haast bij het afronden of starten van een mooie wandeling.

Tijdens de cruise zijn maaltijden en minimum 2 excursies per dag inbegrepen. Dagelijks krijg je de mogelijkheid om te snorkelen. Snorkels en duikbrillen zijn standaard inbegrepen. De luxueuzere boten voorzien ook het gratis gebruik van wetsuits. Die kan je doorgaans huren aan $10 pp/dag op de andere boten.

De efficiënte dagindeling van een cruise heeft als gevolg dat dit de optimale manier is om de eilanden te bezoeken, al moet je je natuurlijk wel comfortabel voelen bij het leven aan boord van een (stabiel) schip. Bij zonsopgang of valavond geniet je op het dek van de mooiste vulkanische landschappen en adembenemende zonsondergangen onder het genot van een lekkere aperitief.

Atacama Reizen Ecuador41
Atacama Specialist Ecuador Galapagos Rondreizen Finch Bay Hotel2
Atacama Specialist Ecuador Galapagos Rondreizen Finch Bay Hotel6

Cruises in de Galapagos

Hoe gaan we te werk?

  • CONTACTEER ONS TIJDIG met je reisplannen.
    Vul het offerteformulier in met vermelding van je persoonlijke gegevens, in combinatie met je gewenste cruiseduur en een bucketlist aan bezienswaardigheden in Ecuador.


  • BEN JE FLEXIBEL MET REISDATA? - Handig is de vermelding van je vroegst mogelijke vertrekdatum en laatst mogelijke retourdatum. Wij onderzoeken welke cruiseschepen de beste deals aanbieden en kijken hun vertrekken & beschikbaarheid na. Soms gaat het om de laatste plaatsen. We blokkeren voor elke offerte de kajuit op jouw naam gedurende max. 1 week om alles rustig door te nemen.


  • JE REISBUDGET - Elke offerte met Galapagos is een puzzelwerkje. Alle schepen hanteren immers verschillende prijzen, vaarroutes en vertrekdata. Een idee van je reisbudget is logischerwijs handig om efficiënt een offerte op te stellen met een cruise die beantwoordt aan je verwachtingen, maar ook om de mogelijkheden en haalbaarheid van je reisprogramma in te schatten.


  • EEN TRANSPARANTE TOTAALPRIJS - In functie van de beschikbaarheid op Galapagos werken we een volledig reisprogramma uit, met vluchten en een landarrangement die naadloos aansluiten op je Galapagos cruise. De offerte toont zo een transparante totaalprijs die beantwoordt aan je verwachtingen.

En wat met het prijskaartje?

Hieronder lees je richtprijzen per persoon, met bijhorende comfort categorieën. Elk schip hanteert echter eigen tarieven die (soms sterk) kunnen afwijken van onderstaande prijzen, zeker wanneer je data weinig flexibel zijn.

Het gaat om kleinschalige schepen (meestal catamarans van ong. 16 personen, soms motorjachten) met goede stabiliteit.

In deze richtprijzen zijn de vluchten van- en naar Galapagos (vanuit Quito of Guayaquil) inbegrepen. Reken op ongeveer €550 voor een ticket heen en terug.

Richtprijzen 2023Superior Mid rangeFirst ClassDeluxe class
4-daagse cruises €2600€3500€5000
5-daagse cruises €3300
€4300€6300
8-daagse cruises €5000€7000€9300
Type botenSeaman,
Galaxy,
Archipel,
Bonita
Alya, EcoGalaxy,
GrandMajestic,
TreasureOfGalapagos,
NaturalParadise
Elite, Endemic
CormorantII,
Ocean Spray

Supplementen/korting:

Kerstperiode/Nieuwjaar: +30% - Single kajuit: +50%
Kinderkorting (ouder dan 6 jaar en jonger dan 12 jaar): -20%

Het juiste cruiseschip?

Zoek je een wegwijs tussen de comfort categorieën? Scroll dan even door de lijst "cruise schepen" in onze 8-daagse suggestieroute. Deze lijst toont een selectie schepen waarmee we onder meer vaak samenwerken. Alle cruises bieden een all-inclusive formule aan, tevens de beste manier om de Galapagos archipel écht te beleven.

Island Hopping op Galapagos

Ben je niet zo verzot op eten en slapen aan boord van een schip? Dan is een Island Hopping wellicht meer iets voor jou.

Je kan de eilanden Santa Cruz en Isabela eenvoudig combineren aan de hand van een snelle speedboot overtocht van 2 à 2,5 uur.

Beide eilanden zijn zeer complementair en uitermate geschikt om daguitstappen te maken vanuit een vast verblijf door hun ligging en brede waaier aan bezienswaardigheden op een relatief korte afstand.

Isla Santa Cruz

Op Santa Cruz eiland geniet je van frisgroene hooglanden en parelwitte zandstranden. Je bezoekt er de belangrijkste bezienswaardigheden van het eiland, zoals de hooglanden, Tortuga Bay en het Charles Darwin Centre.

De overige dagen maak je bootexcursies naar de naburige eilanden Bartolomé, North Seymour, Plazas of Santa Fé waar een enorm grote diversiteit aan dier- en vogelsoorten samenleven, zowel op het land als onderwater.

Isla Isabela

Op Isabela geniet je van de meest actieve vulkanische landschappen en zwarte lavastranden. Je trekt naar de Sierra Negra Vulkaan en geniet van een adembenemende snorkeltour bij Tintoreras Islet.

Kijk alvast uit naar zeesterren, een reeks aan bontgekleurde vissen, zee-egels, mantaroggen, haaien en zeeleeuwen!

En wat met het prijskaartje?

Vergeleken met een cruise (type Galaxy, Seaman, Archipel) is Island hopping een tikkeltje goedkoper. Reken op ongeveer een verschil van €500 per persoon bij 2 reizigers en €600 per persoon bij 4 reizigers waneer je een 4-daagse cruise zou vergelijken met een 4-daags verblijf op het eiland Santa Cruz. Hieronder lees je richtprijzen per persoon, met bijhorende comfort categorieën. Het gaat steeds om kleinschalige hotels met goede prijskwaliteit.

In deze richtprijzen zijn de vluchten van- en naar Galapagos (vanuit Quito of Guayaquil) inbegrepen.

4-daags programma Santa Cruz2 reizigers4 reizigers
Tourist superior klasse €2170€1980
First class€2630€2430
Luxe klasse€2900€2730
5-daags programma Santa Cruz & Isabela2 reizigers4 reizigers
Tourist superior klasse €2570€2300
First class€2780€2520
Luxe klasse€3270€3010
8-daags programma Santa Cruz & Isabela2 reizigers4 reizigers
Tourist superior klasse
€4000€3640
First class€4360€3990
Luxe klasse€5300€4930


Galapagos Cruise Ecuador
Galapagos Cruise Ecuador2

Galapagoseilanden: de beste reistijd?

De Galapagoseilanden kenmerken zich door een aangenaam klimaat en zijn dan ook gedurende het hele jaar te bereizen.

Het beste weer tref je doorgaans tussen januari en april, hoewel deze maanden traditiegetrouw ook het drukst zijn.

Van mei tot december is het weliswaar een aantal graden koeler, maar is het nog altijd zeer prettig reizen.

Wil je naar de eilandengroep reizen om specifieke diersoorten te zien? Dan kan het verstandig zijn om je reisperiode zorgvuldig te overwegen. Zo loopt het paarseizoen van de Albatros op Espanola van april tot december en bereikt een piek in oktober.

Reizen Naar Galapagos Ecuador Atacama5
Reizen Naar Galapagos Ecuador Atacama4

De beste Galapagos reizen

De Galapagoseilanden behoren tot Ecuador en een combinatie met het prachtige binnenland spreekt voor zich. In ons reisaanbod vind je zowel tweeweekse als drieweekse reisprogramma's terug.

Tweeweekse reisprogramma's

Zeer toepasselijk genaamd is onze Darwin Explorer, een combinatiereis naar Galapagos en het noordelijke Andesgebied op een boogscheut van de hoofdstad Quito. Je bezoekt het Mindo-Nambillo Cloud Forest, de authentieke markt van Otavalo en het Cotopaxi Nationaal Park. Het hoogtepunt is uiteraard de 4-daagse cruise door de illustere eilandengroep, waarbij je slaapt aan boord van een comfortabel schip en overdag een bezoek brengt aan de afzonderlijke eilanden.

Onze BEST SELLER is ongetwijfeld het programma Ecuador Delight waar je focust op de ultieme "once in a lifetime wildlife-beleving" tijdens de ontdekking van het Amazonewoud in combinatie met een cruise door de de Galapagos archipel.

De Galapagoseilanden zijn vooral ook een FANTASTISCHE FAMILIEBESTEMMING omdat (kleine) kinderen de dieren in grote getalen van heel dichtbij kunnen bewonderen. Bekijk alvast onze Ecuador & Galapagos Family Adventure, een programma met een rustig 6-daags Galapagos arrangement vanuit een vast verblijf met zwembad, op basis van inbegrepen dagexcursies afgewisseld met vrije momenten voor verkenningen op eigen tempo.

Op zoek naar een Galapagos reisroute met stijl? Neem dan zeker een kijkje hoe we jou kunnen verwennen het reisprogramma Darwin's Voyage.

Drieweekse reisprogramma's

Wie een drietal weken kan uittrekken en het binnenland van Ecuador grondig wil verkennen, kiest voor de route Ecuador Untamed. Na een adembenemende onderdompeling in de ondoordringbare jungle van Cuyabeno of Yasuni Nationaal Park, reis je over de Andes van noord naar zuid, dwars over de evenaar en de centrale “Laan der vulkanen”.

Een gelijkaardig programma is de route Tierra Volcanica, een rondreis waarbij je de Amazone links laat liggen en volledig focust op de bezienswaardigheden langs de Laan der Vulkanen en de Galapagos eilanden. Plaatsnamen als het Quilotoa kratermeer, de Chimborazo vulkaan, de koloniale parel Cuenca en het Nationaal Parl El Cajas zijn alvast smaakmakers. Op Galapagos verken je de eilanden d.m.v een 4-daagse Island Hopping tour.

Galapagos op maat

Maatwerk is een evidentie wanneer je naar Ecuador en Galapagos wil reizen. Tijdig je afreis plannen is dat ook... Je bent immers niet alleen én gebonden aan de vertrekdata & beperkte beschikbaarheid van de cruiseschepen.

Elk schip biedt vaak maar eens om de veertien dagen een 4- of 5-daagse cruise aan. En op de stabielere catamarans kunnen maar maximum 16 à 18 gasten mee. Gelukkig zijn er meerdere schepen om uit te kiezen. Toch is het belangrijk goed op voorhand je reis te plannen.

Wie al de pracht en praal op Galapagos zo lang mogelijk wil aanschouwen, doet er goed aan voor een 8-daagse cruise te kiezen. Je leeft en slaapt aan boord, terwijl de westelijke vaarroute je onder meer langs de jong vulkanische eilanden Isabella en Fernandina voert.

Video impressie