BLOG

Galapagos Safari Camp

When was the last time you saw something for the first time

geschreven op 4 November 2023

Out of Africa in Galapagos

Liefhebbers van een echte Out-of Africa experience zijn in het Galapagos Safari Camp aan het juiste adres. Dit is zo'n plek waar je nooit wil vertrekken aan het einde van een reis. En dat maakt het dan ook een gedroomde afsluiter!

Het luxueuze safarigevoel, de harmonie met de natuur, heel veel privacy én romantiek. Niets ontbreekt in het lijstje van een once-in-a-lifetime ervaring.
Galapagos Safari Camp ligt genesteld in het ongerepte hoogland van het eiland Santa Cruz. De vogelgeluiden en het ruisen van de wind door het struikgewas zetten de toon voor een memorabele onderdompeling in de ongerepte natuur van Charles Darwin.

De lodge is het levenswerk van het koppel Stephanie en Michael Mesdag die in het kamp hun kinderen grootbrachten en sindsdien zowel koppels als gezinnen met kinderen uitnodigen in hun "droomhuis". Hun intieme en kleinschalige lodge bestaat uit 9 tenten en 1 familievilla met 3 slaapkamers.

Het verblijf hier gebeurt op basis van een all-inclusive safari programma of overnachtingen met volpension. Bij het verblijf zijn privé luchthaventransfers, wetsuits en snorkelmateriaal eveneens inbegrepen.

Een 24/7 onderdompeling in Darwins wereld in miniatuur

In alle rust en privacy

Je vertoeft hier in alle rust en privacy, verweg van andere hotels in het soms wat lawaaierige kustdorp Puerto Ayora van waaruit de meeste cruiseschepen vertrekken.
Tegelijkertijd ontsnap je aan de drukkende hitte en vochtigheid van de kust. Vooral de hitte is een niet te onderschatten factor op Galapagos waarbij de hooglanden de beste verkoeling bieden.

Op een fantastische locatie

Een van de meest adembenemende aspecten aan je verblijf is ongetwijfeld de locatie.
Enerzijds geniet je van een weergaloos uitzicht over de Stille Oceaan en het Galapagos Nationaal Park en anderzijds vertoef je hier tussen Reuzenschildpadden die overdag vrij rondwaden onder de verhoogde tentplatforms. 's Avonds trekken ze richting hun nest.

Galapagos Safari Camp Kinderen Atacama Be
Galapagos Safari Camp Kinderen2 Atacama Be

Geïsoleerd & centraal tegelijkertijd

Hoewel een gevoel van complete isolatie je overmant, geniet je van een uitstekende centrale ligging voor een aansluitend excursieprogramma waarbij verschillende uithoeken van Santa Cruz worden bezocht in combinatie met boottochten naar de omringende eilanden.

Voor de bootexcursies reis je per auto in minder dan 30 minuten naar de haven van Puerto Ayora (gelegen in het Zuiden van Santa Cruz) of naar de ferry terminal in het Noorden. Dit hangt af van het bezochte eiland. Van hieruit vaar je naar North Seymour en South Plazas in slechts 45 minuutjes à 1 uur. Santa Fe en Bartolomé bereik je na een boottocht van 1,5 à 2 uren. Je bent terug in het kamp rond 4 uur na de middag voor een plons in het zwembad en een heerlijke cocktail bij zonsondergang.

Omringd door ecologisch verantwoorde luxe

Hoewel het Galapagos Safari Camp een echte parel is in de high-end categorie is het relevant te vermelden dat fans van grote luxe hier misschien niet aan het juiste adres zijn. Bij Safari Camp geloven ze sterk in wat zij 'Gepaste Luxe' noemen en het belang daarvan op de Galapagoseilanden. Dagelijks streeft men om gasten het hoogste niveau van comfort en service te bieden, maar zonder daarbij het milieu te belasten. Je mag er prat op gaan dat je hier dus in één van de meest ecologisch duurzame accommodaties op Galapagos verblijft.

Galapagos Safari Camp Tent3 Atacama Be
Galapagos Safari Camp Tent2 Atacama Be
Galapagos Safari Camp Pool Atacama Be
Galapagos Safari Camp View Point3 Atacama Be
Galapagos Safari Camp View Point2 Atacama Be

De topprioriteit: wildlife

Het spotten van wildlife is de absolute topprioriteit wie naar Galapagos trekt. Ook hier overtreft het Safari Camp de verwachtingen. De eerste vragen die reizigers zich tijdens het plannen van hun reis vaak stellen zijn:

“Klopt het dat een cruise de beste manier is om zoveel mogelijk dieren te zien”?

Neen.

Na drie afreizen naar de Galapagos archipel en een verblijf in Galapagos Safari Camp in oktober 2023 ondervond collega Helen dat dit niet altijd het geval is. Zeker wanneer je beschikbare reistijd niet langer is dan 4 à 5 dagen.

De dieren die op de centrale en oostelijke eilanden leven in Galapagos zijn, op enkele vogelsoorten na, dezelfde. Zo zijn Santa Fe, Zuid Plazas en Noord Seymour drie eilanden die gretig worden opgenomen in vele cruiseroutes. Op een relatief kleine oppervlakte leven hier immers grote aantallen landleguanen of fregat vogels. En ook zeeleeuwen, blauwvoetgenten en zeeleguanen zijn graag geziene bezoekers. Bij Bartolomé kan je snorkelen met pinguïns en een indrukwekkende wandeling maken bij Pinnacle Rock.

Hoe wil jij aan Galapagos terugdenken?

Met een cruise zie je ongetwijfeld meer eilanden, maar niet meer soorten dieren.
De kwaliteit van je beleving is verschillend. De manier waarop gasten van Galapagos Safari Camp deze mythische plek zullen herinneren is dan ook van een heel ander niveau. Bovendien krijg je in het kamp de mogelijkheid om het eiland Santa Cruz op een actieve manier te ontdekken, te voet, per kajak of al fietsend.

De slogan van het kamp vat de essentie van de beleving hier op een fantastische wijze samen:

“- When was the last time you saw something for the first time”

― Galapagos Safari Camp
Galapagos Safari Camp 14 Atacama Be
Galapagos Reizen 11 Beleving Atacama Be
Galapagos Safari Camp Helen Atacama Be

Culinaire verwennerij

Een groot verschil met gelijk welke cruise is je culinaire beleving. Foodies mogen zich in Galapagos Safari Camp verwachten aan een explosie van verfijnde smaken en een reeks gerechten die je doen watertanden. Tijdens de uitstappen worden luxueuze picknicks klaargezet.

Logeren tussen Darwins Giants

Tot slot is het niet onbelangrijk te vermelden dat er op elke cruiseroute altijd één dier is dat niet helemaal in het wild gespot kan worden, de iconische reuzenschildpad. Dit vangen cruises op met een bezoek aan één van de vele kweekprogramma's, waarvan het Charles Darwin Research Centre op Santa Cruz de bekendste is.

Reuzenschildpadden waren aan het einde van de vorige eeuw bijna uitgestorven, door o.a. piraterij en de eerste inwoners die vanuit het vaste land geiten en honden meebrachten. Doordat de kweekprogramma’s al grote succes boekten is de herpopulatie momenteel niet meer kritiek, al is er nog een lange weg te gaan. Door hun sterk bedreigd karakter zijn de bezoekerssites vandaag beperkt tot de hooglanden van Santa Cruz waar je ze in het wild kan bewonderen.

Beeld je dan eens in dat er een reuzenschildpad de hele dag rond je tent zwerft.

Galapagos Safari Camp Tent4 Atacama Be
Galapagos Safari Camp Entry Atacama Be
Galapagos Safari Camp 19 Atacama Be
Galapagos Safari Camp 17 Atacama Be
Galapagos Safari Camp Tent1 Atacama Be

De ultieme Galapagos reis

Langere cruises van 7 à 8 dagen zijn dan wel een stuk prijziger, ze brengen je wel naar de wildste en ruigste uithoeken van onze planeet.

Isabela & Fernandina

National Geographic Live

De landschappen bij de jong vulkanische eilanden Isabela & Fernandina behoren tot de meest spectaculaire ter wereld. Ze resulteren in een natuur- en wildlifebeleving die nergens anders in de archipel te evenaren is.

Hier omringt een woestijn van versteende lava een snoer actieve vulkanen die nog regelmatig van zich laten horen. Je vaart hier over het kruispunt van vijf grote oceaanstromingen waaronder de Humboldt & de Cromwell. Het troebele water getuigt van een grote hoeveelheid nutriënten waardoor hier ongeziene concentraties wildlife samentroepen.

Zo is de zeeleguanenkolonie bij Punta Espinoza de grootste in de Galapagos en mag je je verwachten aan grote scholen zeeschildpadden die in de westelijke wateren van de Galapagos de allerhoogste concentraties van de Pacific bereiken.

Dit aspect is uniek aan deze uithoek van de archipel en kan nergens anders op dit niveau beleefd worden. Geen wonder dat de schitterende driedelige wildlife documentaire van BBC over Galapagos deze contreien opzoekt voor de hoofdmoot van het beelmateriaal.

Galapagos Safari Camp 18 Atacama Be
Galapagos Safari Camp Tent Atacama Be
Galapagos Safari Camp 16 Atacama Be

Deconnecteren in Galapagos Safari Camp

Een gedroomde afsluiter

Ook voor deze reizigers is een verblijf in Galapagos Safari Camp een echte aanrader, al is het om een andere reden.

Cruise programma’s naar Isabela & Fernandina zijn ronduit indrukwekkend maar kunnen best pittig zijn. Reken op een programma waarbij je ongeveer 4 keer per dag ontscheept voor een wandeling, zodiactour of snorkel ervaring. De meeste passagiers worden dusdanig achterover geblazen van het wildlifespektakel, dat ze niets willen missen. Siesta's worden terecht gebruikt om even te rusten en veel vrije tijd schiet dan niet over.

Wat zijn indrukken waard als je niet de tijd krijgt om ze in je op te nemen? Dus wat dacht je ervan om na deze overdosis wildlife even helemaal niets te doen, in het gezelschap van reuzenschildpadden?

Lees een boek voor je tent in de schaduw, plons in de intieme infinity pool tussen een zwerm Darwinvinken en geniet van je cocktail bij zonsondergang op het sunset panorama deck.


Helen bezocht Galapagos Safari Camp in oktober 2023 en stipt een combinatie van een 7- of 8-daagse cruise met een verblijf in Galapagos Safari Camp dan ook aan als de ultieme Galapagos beleving!

geschreven door Helen

Helen 2022

Foto & video credits - © Galapagos Safari Camp

Andere reissuggesties