BLOG

Mashpi Lodge

De parel van de Ecuadoriaanse jungle

geschreven op 20 Februari 2020

Mashpi Lodge

In het Nevelwoud van Ecuador botst een dikke wolkenmassa tegen de Andes aan met frisgroene valleien en een weelderige plantengroei tot gevolg.

Welkom in één van de meest biodiverse plekken ter wereld!

Wie op zoek is naar de sleutel tot de ultieme nevelwoud beleving kiest voor een 3- of 4-daags verblijf in Mashpi Lodge, een hedendaags en minimalistisch luxehotel met 18 kamers (onderverdeeld in Wayra rooms en Yaku suites), door National Geographic opgenomen in hun collectie van 'Unique Lodges of the World'.

Het hotel werd voornamelijk in glas opgetrokken waardoor de gasten continu in nauw contact staan met hun omgeving. Het bos wordt naar binnen gehaald door middel van warme interieurkleuren gecombineerd met staal, steen en glas.

Ecuador Reis Masphi Lodge Pic1
Ecuador Reis Masphi Lodge Pic2

Toerisme en natuurbehoud hand in hand

Niet alleen natuurliefhebbers, biologen en onderzoekers maar ook zij die hun steentje willen bijdragen aan het klimaat voelen zich helemaal thuis in Mashpi.

Waar vroeger houtindustrieën aasden op meer kapterrein kocht de eigenaar Roque Sevilla in 2000 (net op tijd) een 2500 hectare groot oerwoud om bij te dragen aan het behoud en de bescherming van dit unieke ecosysteem.

Ondanks de voorzieningen die nodig zijn om toeristen te accommoderen is Mashpi een schoolvoorbeeld van een pure ecolodge waarbij opbrengsten opnieuw geïnvesteerd worden in het woud door middel van vele ecologische inspanningen.

Het hotel runt bovendien een onderzoekscentrum waar biologen en onderzoekers de laatste jaren veel nieuwe aspecten over het bos achterhaalden. Zo werd bv. de Mashpi kikker een paar jaren geleden ontdekt.

Door de combinatie van een hotel en een onderzoekscentrum kunnen gasten verschillende nieuwe diersoorten waarnemen, eerst in het centrum en later tijdens één van de lezingen ’s avonds.

Ecuador Reis Masphi Lodge Pic9
Darwins Voyage7 Ecuador Rondreis Vakantie Specialist
Atacama Reizen Ecuador23

Een warm onthaal

Na een warm onthaal door het Mashpi personeel bespreek je met je gids je persoonlijk excursieprogramma.

Het privé Mashpi reservaat is exclusief ontdekkingsterrein voor hotelgasten. Het hotel onderhoudt er een groot netwerk aan paden met als doel haar gasten te verbazen met een spectaculaire flora en fauna. Je wandelt langs prachtige orchideeën, lianen en bromelia’s naar klaterende watervallen of een vlinder- en kolibrietuin. Varens, mossen en reusachtige bloemen worden gehuld in een dikke nevel. Je spot kolibries, toekans, reuzevlinders, apen en met wat geluk zelfs een ocelot of brilbeer. Vergeet je verrekijker dus niet!

Na zonsondergang worden nachtwandelingen aangeboden en ga je op zoek naar kleine (en enkele transparante!) kikkers, slangen, insecten en zelfs tarantula’s.

Uiteraard word je tijdens alle excursies begeleid door deskundige en hoogopgeleide natuurgidsen en onderzoekers die samenwerken met lokale dorpsgidsen. Ook in de lodge worden mensen uit de omgeving goed opgeleid en tewerkgesteld.

Ecuador Reis Masphi Lodge Pic4
Ecuador Reis Masphi Lodge Pic3

Sky biken en de Dragon Fly

Een aanrader is om in de late namiddag de activiteit Sky biken in te plannen, waarbij je een parcours van 200 meter door het dramatische oerwoud aflegt. Dit aan de hand van kabelbanen en zelf aandrijvende fietsen.

Zweef over rivieren en valleien en neem de volledige topografie van dit verbazingwekkende gebied in je op! Je eindigt bij een observatietoren die je tot hoog boven de wolken leidt. Langzaam zie je de zon in de wolken zakken.

Je spot er de Mashpi Lodge vanuit de lucht en merkt dat deze luxueuze cocon haast genesteld ligt in een weelderig oerwoud van vijftig tinten groen.

Ecuador Reis Masphi Lodge Pic7
Darwins Voyage3 Ecuador Rondreis Vakantie Specialist
Ecuador Reis Masphi Lodge Pic8

Een andere ervaring is de beroemde Dragon Fly tour die je kan bijboeken. Dit sensationeel, openluchtkabelbaansysteem voert je over en soms dwars door het bladerdak om op een ontspannende manier het reservaat van bovenaf te observeren. De Dragon Fly constructie bestaat uit twee hoofdstations, zes torens (met tussenstations waar de gasten desgewenst kunnen uitstappen) en vier gondels. Elke gondel beweegt zich met een lage snelheid van 50 meter per minuut langs een 2 km lange kabel. Gidsen kunnen de gondel op elk moment stoppen. Dit circuit duurt ongeveer 40 minuten. Gondels vervoeren tot 4 gasten (plus 1 gids).

Ecuador Reis Masphi Lodge Pic5
Ecuador Reis Masphi Lodge Pic6

Hoe bereik je Mashpi Lodge?

De Mashpi Lodge is gelegen op een 3-tal uur rijden van de hoofdstad Quito.

Wanneer reizen?

De logde is het hele jaar door geopend. Er heerst een tropisch en vochtig klimaat met temperaturen die schommelen rond de 22°C-24°C waarbij het ‘s avonds lichtjes afkoelt. Het enige waar je bijna zeker van kan zijn, is regen: van lichte motregen tot dramatische stortbuien die lang kunnen duren. Laarzen en regenponcho’s worden voorzien door de lodge. De ideale reisperiode is tussen november en maart.

Wat kost het?

Voor een all-in verblijf met volpension en excursies van min. 3 dagen of 4 dagen mag je op ongeveer € 900 per persoon per nacht rekenen in een Wayra kamer en op € 1060 per persoon in een Yaku suite.

geschreven door Laura

Profielfoto Laura

Andere reissuggesties