BLOG

10 redenen om de 5-daagse Inca Trail te lopen

Wat zijn de voordelen tegenover de klassieke 4-daagse trekking?

geschreven op 23 April 2021

De 5-daagse Inca Trail trektocht volgt dezelfde route als de 4-daagse Inca Trail, maar bezorgt ongetwijfeld een veel betere ervaring.


Tijdens de 5-daagse Inca Trail deel je het pad en de kampeerplaatsen met minder mensen, krijg je meer tijd om te acclimatiseren en betere foto's te nemen, kun je de 4 Incasites onderweg een waardig bezoek brengen en bezoek je Machu Picchu twee keer.

Toegegeven, je betaalt een stukje meer maar je krijgt veel waar voor je geld!

Hieronder lichten we graag alle voordelen in detail toe, en gaan we dieper in op de verschillen met de klassieke 4-daagse tocht.

Je kan ervoor kiezen om de Inca Trail in privé verband te lopen met je gezin of eigen reisgezelschap, of je sluit aan bij een internationale groep (dit kan enkel op dinsdagen).

10 Redenen om voor de 5-daagse Inca Trail te kiezen

1. Je start uitgerust aan de trektocht

De 5-daagse Inca Trail verplicht geen absurd vroege start zoals de 4-daagse waarbij de meeste organisaties je al om 5 uur 's ochtends ophalen om dan een traject van ong. 10 km af te leggen. Wie kan er op dat uur goed ontbijten? Slaperig aangekomen bij de startplek dien je samen met 500 trekkers aan te schuiven om voorbij de controlepost te geraken, wat gemakkelijk meer dan een uur kan duren.

Tijdens de 5-daagse Inca Trail is er wél tijd om uitgebreid te ontbijten en starten we rond 9 uur met de verkenning van het dorp Ollantaytambo en het gelijknamige Incafort. Na de lunch brengt onze chauffeur je naar km 82, een korte rit van ong. 30 min. Zo mis je alle drukte op de trein(stations) alsook bij het checkpoint aan het begin van de Inca Trail.

2. Je kunt beter acclimatiseren

Het hoogtepunt én hoogste punt van de 4-daagse Inca Trail staat gepland op dag 2 bij het oversteken van de Dead Woman’s Pass op 4215m hoogte. Dat is een hele uitdaging die gepaard gaat met schitterende panorama's. Jammer genoeg kunnen velen hier niet optimaal van genieten omdat ze onvoldoende geacclimatiseerd zijn na 1 overnachting op 3000m hoogte.

Tijdens de 5-daagse steek je de pas over op dag 3 en heb je zo een extra nacht om te acclimatiseren. Die overnachting gebeurt overigens op 3800m waardoor jouw lichaam een betere voorbereiding kreeg op de hoogte.

Inca Trail Peru Atacama Be 2
Inca Trail Peru Atacama Be 1

3. Rustige kampeerplaatsen, soms alleen voor jezelf

We kiezen tijdens de 5-daagse onze kampeerplekken zorgvuldig uit om je te laten genieten van de beste uitzichten of om zo dicht mogelijk bij een Incaruïne te zitten. Je kampeert doorgaans op plekken waar de meeste trekkers lunchen tijdens hun 4-daagse Inca Trail. Zo heb je vaak de camping voor jezelf.

4. Je geniet van een veel hygiënischere ervaring met privé toilettenten

De voornaamste kampeerplaatsen op de 4-daagse Inca Trail zijn overbevolkt want organisaties zijn genoodzaakt te focussen op een haalbare wandelafstand per dag, niet zozeer op mooie locaties. De aanwezige "long drop" toiletten zijn dus al vrij snel onhygiënisch en maag- en darmklachten verspreiden zich sneller.

Bij de 5-daagse Inca Trail betaal je wat meer. Maar één van de vele grote voordelen is dat je tijdens de hele trekking gebruik kan maken van onze eigen privé toilettenten, en dit bij elke lunch en kampeerplek. Dit zorgt voor een aangenamere en hygiënischere ervaring.

Inca Trail Peru Atacama Be Pano

5. De beleving is veel intenser en je mist niets onderweg

  • Je hebt tijd om alle Incasites onderweg volledig te bezoeken

Veel mensen plaatsen de Inca Trail op hun bucketlist, maar wanneer je hen achteraf vraagt of ze alles goed gezien en beleefd hebben, luidt het antwoord vaak dat alles wat gejaagd verlopen is. Je bent bijvoorbeeld de Incaruïnes van Llactapata op dag 1, Runcuracay op dag 2, Sayaqmarca en Phuyupatamarca op dag 3 en Winay Wayña op dag 4 vluchtig gepasseerd. Tijd voor een rustig bezoek was er niet of was erg afhankelijk van het wandeltempo van het 16-koppige internationale gezelschap.

Wist je dat je deze 5 - overigens schitterende - Incaruïnes uitsluitend kan bezoeken op de Inca Trail? Want er lopen geen wegen naartoe. Voor deze bezienswaardigheden is er wel voldoende tijd voorzien op de 5-daagse Inca Trail. Het blijft tenslotte een once-in-a-lifetime ervaring!

  • Er is meer tijd om foto's te nemen en aan birdwatching te doen

Wist je dat de Inca Trail een indrukwekkende diversiteit aan flora en fauna heeft? In de ruime omgeving rond Machu Picchu zijn er meer dan 300 vogelsoorten, 250 soorten orchideeën en 300 soorten vlinders te bespeuren.

  • Meer tijd om te ontspannen en uit te rusten in het kamp

Als extra bonus krijg je op de 5-daagse Inca Trail meer tijd om te ontspannen in het kamp. We geloven dat dit vaak wordt onderschat. Niet alleen geeft het je lichaam de tijd om te herstellen, maar het stelt je ook in staat om meer tijd te besteden aan een gesprek met de gids, medetrekkers, je kok of de dragers. Gewoon samen zitten bij een biertje om de dagtocht en de sublieme omgeving in je op te nemen. Het gebeurt tenslotte niet elke dag dat je zo'n historisch spectaculaire plek ervaart!

Inca Trail Peru Atacama Be 6
Inca Trail Peru Atacama Be 7
Inca Trail Peru Atacama Be 20

6. Je kunt een geweldige zonsopgang zien op Mount Salkantay

Iedereen verlangt ernaar zonsopgang te kunnen bijwonen bij Machu Picchu. Dit is een sprookje. Hoewel het idee erg romantisch klinkt, is de realiteit anders, want Machu Picchu bevindt zich in het nevelwoud. Dit betekent dat de meeste ochtenden Machu Picchu wordt bedekt met een dik wolkendek. Bovendien bouwden de Inca's Machu Picchu op een naar het oosten gerichte helling en verhinderen de bergen elke spectaculaire zonsopgang. Pas later op de dag breekt meestal de zon door. Ook heb je nooit garantie dat je als eerste bij Inti Punku, de legendarische Zonnepoort van Machu Picchu bent. De overheid beheert de verdeling van de 500 permits over de verschillende kampeerplekken. Wie pech heeft moet de laatste dag een langere afstand afleggen.

Op de 5-daagse Inca Trail kan je (mits het weer het toelaat) verschillende adembenemende zonsopgangen aanschouwen. Op dag 4 bijvoorbeeld, bij Phuyupatamarca, zal onze gids je wekken met een kopje thee of koffie net voor de zon opkomt boven de 6000m hoge sneeuwtop van Mount Salkantay.

7. Je bezoekt Machu Picchu op zijn rustigst

Wanneer is nu de beste, aangenaamste of rustigste tijd om Machu Picchu te bezoeken? Als de meeste mensen al naar huis zijn.

Dus zeker niet in de ochtend of voor de middag wanneer de Incaterrassen overladen worden met (dagjes)toeristen en het bovendien ook erg heet kan worden op de site.

We timen onze 5-daagse Inca trail zo dat je in de namiddag Machu Picchu bereikt.

Inca Trail Peru Atacama Be 4
Inca Trail Peru Atacama Be 3

8. Je bezoekt Machu Picchu niet één, maar twee keer

Door Machu Picchu twee keer te bezoeken, krijg je de kans om het een waardig bezoek te geven. Op dag 4 werp je een eerste blik op de citadel. Je krijgt dan de tijd om foto's te nemen en op eigen houtje rond te wandelen. Bij de eerste kennismaking van Machu Picchu hebben de meeste mensen nl. niet meteen de behoefte om naar een gids te luisteren want ze hebben het te druk met hun ogen uit te kijken op dit wereldwonder, het hoofddoel van hun hele trektocht. Ook de warme douche in een comfortabele hotelkamer en het heerlijk avondmaal op restaurant zijn zaken om naar uit te kijken. Daarom voorzien we de 2 à 3-uur durende rondleiding op dag 5. Daarna is er eventueel tijd om een extra permit te boeken voor de beklimming van Huayna Picchu of Machu Picchu Mountain (voor de liefhebbers).

Wie de 4-daagse tocht onderneemt, heeft (terecht) het gevoel dat Machu Picchu overhaast bezocht werd. Opstaan voor zonsopgang, dan 2 uur wandelen over (soms gevaarlijke) paden en Incatrappen in het donker, om dan een snelle rondleiding te doen op het drukste moment van de dag. Tenslotte haasten ze zich naar beneden om tijdig op de overvolle trein terug naar Cusco te springen.

9. Je kunt betere foto's maken

Wie reeds ervaring heeft met reizen in de Andes, weet dat het zonlicht hier het grootste deel van de dag erg fel is. De beste foto's maak je vroeg of laat op de dag wanneer de belichting zachter is.

Dit geldt onder meer voor de foto's van Machu Picchu. 4-daagse trekkers en dagjestoeristen arriveren doorgaans wanneer het licht fel en hard is, wat saaie foto's oplevert. Bovendien heb je op de 4-daagse Inca Trail maar 1 kans Machu Picchu te fotograferen en met een beetje pech regent het bij aankomst. Het blijft tenslotte het Andesgebergte.

Tijdens de 5-daagse krijg je 2 kansen én tref je bij aankomst Machu Picchu bijna leeg aan zonder al te veel toeristen.

10. Je reist uitgerust en comfortabel terug naar Cusco

Om de hele beleving in stijl af te sluiten neem je op een rustig uur de Vistadome trein terug naar Cusco, een wondermooie rit waarvan de 4-daagse trekkers niet even goed kunnen genieten omdat ze zo uitgeput zijn en in slaap vallen. Wie de tocht in 5 dagen doet in plaats van 4, slaapt de laatste nacht op hotel en kan proper gewassen en uitgerust genieten van de treinreis.

Inca Trail Peru Atacama Be 12
Inca Trail Peru Atacama Be 11

Wandelafstanden en hoogtemeters

5-daagse Inca Trail

DAGKAMP vs. HOOGTEWANDELAFSTANDMAX. HOOGTE
1Llactapata - 2600m6 km2600m
2Lluluchapampa - 3800m11 km3800m
3Phuyupatamarca - 3600m15 km4125m
4Hotel in Aguas Calientes - 2040m12 km3600m
5Hotel in Cusco - 3400mBezoek aan Machu Picchu2400m

4-daagse Inca Trail

DAGKAMP vs. HOOGTEWANDELAFSTANDMAX. HOOGTE
1Wayllabamba - 3000m10,66 km3000m
2Pacaymayo - 3600m8,18 km4125m
3Winay Wayña - 2650m17,59 km3900m
4Hotel in Cusco - 3400m5,57 km
Bezoek aan Machu Picchu
2700m


Peru Incatrail3
Peru Incatrail4
Inca Trail Peru Atacama Be 8
Inca Trail Peru Atacama Be 5
Salkantay Trekking Peru Reizen10

Prijzen

5-daagse Inca Trail (2021)

AANTAL DEELNEMERS12345678
Prijs per persoon €3850 €2474€2010€1783 €1609€1485€1383 €1328

Prijzen zijn inclusief een privé berggids, Inca Trail permits, Machu Picchu entreeticket, 5 dagen in volpension met extra snacks en drinkwater, alle kampeermateriaal (behalve een slaapzak), kok en bagagedragers, 1 hotelovernachting in hotel El Mapi op basis van superior kamer en halfpension, treinreis heen- en terug vanuit Cusco

geschreven door Helen De Meyer

Profielfoto Helen2020

Andere reissuggesties