BLOG

Estancia Cerro Guido

In de geest van Chileens Patagonië

geschreven op 15 December 2022

Estancia Cerro Guido

Beleef Torres del Paine in de geest van de pioniers

Aan het eind van de 19e eeuw stichtten Europese pioniers de Estancia Cerro Guido aan de gelijknamige heuvel, als onderdeel van de Tierra del Fuego Exploitatiemaatschappij, het grootste veeteeltnetwerk in de Chileense geschiedenis in Patagonië.

Vandaag behoort de estancia tot het belangrijkste Chileense cultureel erfgoed. Op een domein van 100.000 hectare onderhoudt ze immers één van de grootste veestapels van het land in een adembenemend gebied van extreme verlatenheid. Daarbij worden de originele infrastructuren en voorzieningen goed in ere gehouden.

Sommige weilanden werden doorheen de jaren door de estancia bewerkt met nieuwe voedingsgewassen om de veekwaliteit te bevorderen en het vee jaarrond te voorzien van voedsel. De verrijking van deze graslanden leidde bovendien tot een toename van de inheemse fauna waaronder talrijke guanaco's, ñandú, magelhaenganzen.

Door zijn ligging als biologische corridor met het nationaal park Torres del Paine beschikt de omgeving rond Estancia Cerro Guido over een uitzonderlijke verscheidenheid aan inheemse flora en fauna.

Een van de belangrijkste doelstellingen is daarom de co-existentie van het vee en de bijzondere lokale wildlife zoals de poema, de grijze vos, de chingue (varkenssnuitskunk), de ñandú, de guanaco en de condor.

Het vee staat onder de hoede van de ‘baqueanos’ of gauchos die te paard over de graslanden trekken met speciaal afgerichte honden. Bij de veeteelt wordt ook rekening gehouden met het behoud van de natuurlijke graslanden en worden overbegrazing en de daaruit voortvloeiende erosie vermeden.

Cerro Guido Chili Rondreis 15
Cerro Guido Chili Rondreis 18

Je verblijf

Estancia Cerro Guido ligt op ongeveer 45 minuten rijden van de ingang van Torres del Paine Nationaal Park en toont de bezoeker als geen ander het echte historische Patagonië.

Je verblijft hier immers in de authentieke gerestaureerde huizen die de pioniers in 1920 bouwden op de helling van de imposante heuvel ‘Cerro Guido’. Op die manier kan je als bezoeker op een unieke en sfeervolle manier genieten van een van de meest iconische landschappen van Chili. Gelet op haar afgelegen ligging kan de estancia vooral ook liefhebbers van rust en stilte bekoren.

Je verblijf is zeer comfortabel en gebeurt op basis van een formule in halfpension (exclusief begeleide excursies) of volpension (inclusief begeleide excursies).

Opgelet, deze estancia is jaarlijks open van 15 september tot 30 april.

Chile Cerro Guido 789 Atacama Be
Chile Cerro Guido 790 Atacama Be
Cerro Guido Chili Rondreis 17

Er zijn maar 12 kamers. Allen werden opgetrokken in de oorspronkelijke elegante Engelse stijl met een fraai uitzicht op de tuin.

Het restaurant heeft een gevarieerd menu met heerlijke streekproducten dat dagelijks aangepast wordt. Noemenswaardig is dat de ingrediënten en producten gekweekt worden in een eigen serre en tuin. In gebieden met een geïsoleerde ligging als deze is tuinbouw immers een fundamenteel onderdeel van het bestaan. De kweek is hier geen evidentie gelet op het bar en onvoorspelbaar klimaat in deze verre uithoek van Patagonië.

Uiteraard ontbreekt ook de typische Patagonische asado niet in je culinaire beleving en smul je in Estancia Cerro Guido van geroosterd lamsvlees van de hoogste kwaliteit.

Neem hier een kijkje binnen in Estancia Cerro Guido.

Cerro Guido Chili Rondreis 14
Cerro Guido Chili Rondreis 11

De beleving

De estancia organiseert een brede waaier aan authentieke belevenissen die vooraf of (onder voorbehoud van beschikbaarheid) ter plaatse bijgeboekt kunnen worden. Excursies worden dagelijks georganiseerd door een team van deskundige gidsen en maak je samen met andere hotelgasten. Groepjes zijn max. 6 personen groot.

Je kiest uit een reeks schitterende hele of halve dagwandelingen binnen en buiten het nationaal park, schilderachtige jeeptochten en paardrijdtochten.

Mits vooraf geboekte permits kan je zelfs gaan sportvissen in de Rio Las Chinas of de Rio Baguales waar je zowel bruine als regenboogforel kan vinden, maar ook Atlantische zalm en chinook.

Om zich in te leven in de leefwereld van de gaucho’s worden gasten van Estancia Cerro Guido vrijblijvend uitgenodigd actief deel te nemen aan allerlei activiteiten zoals de paarden borstelen, zadelen of voederen in de stallen, of een handje te helpen bij het planten en oogsten in de serres en de biologische boomgaard.

Chile Cerro Guido 791 Atacama Be
Cerro Guido Chili Rondreis 20
Cerro Guido Chili Rondreis 19

geschreven door Helen

Helen 2022

Andere reissuggesties