BLOG

Bahia Bustamante

Patagoniës antwoord op de Galapagos eilanden

geschreven op 19 December 2022

In het spoor van Lorenzo Soriano

Het plaatsje Bahia Bustamante werd in 1950 opgericht door de Spaanse immigrant Lorenzo Soriano. De nederzetting Bahia Bustamante focuste toen op zeewierteelt en bloeide uit tot een klein dorp van 400 zeewiertelers en hun gezinnen. Vandaag is het gehucht compleet verlaten en leven er (permanent) nog een handvol inwoners.

Het voormalige grootwarenhuis werd enkele jaren geleden door Lorenzo Soriano’s kleinzoon, Mathias, omgevormd tot een uiterst charismatische lodge die het pioniersverleden op bijzondere manier wist te bewaren. De oude fabriek waar het zeewier verwerkt werd, doet vandaag dienst als museum waarin oude machines en bijzondere vondsten uit de omgeving werden ondergebracht. Ook Mr. Lorenzo zelf blijft een prominente rol spelen en lacht de bezoekers van onder zijn grote ouderwetse bril dagelijks toe in de gezellige gemeenschappelijke living.

Je ontmoet de charmante gastheer Mathias en zijn vrouw Astrid tijdens een verblijf van doorgaans 3 à 5 nachten in één van de zes bescheiden maar smaakvol ingerichte bungalows (max. 4 personen). Allen hebben ze een kleine kitchenette en uitzicht op de Atlantische Oceaan. Volpension en begeleide excursies (privé of in kleine groep) zijn inbegrepen.

De lodge Bahia Bustamante kon al rekenen op heel wat nationale en internationale media aandacht waaronder o.a. The New York Times die in 2011 Bahia Bustamante bestempelde als ‘Argentina’s Secret & private answer to the Galapagos’.

Video © Karen De Meyer

Bahia Bustamante Lodge Blog17
Bahia Bustamante Lodge Blog3

Semillon Patagonico

Vlak voor de lodge, aan de rand van het strand, werd er in oktober 2018 een kleine wijngaard aangelegd door Mathias, zijn vrouw en met de hulp van één van de meest vooraanstaande oenologen van het land (top 5): Renato Giovannoni. Door de zoute zeebries en de keuze voor de neutrale semillon druif hopen de eigenaars van Bahia Bustamante een unieke en bijzondere wijn te creëren.

Desolaat en onbereikbaar

De lodge focust op bereisde natuur- en wildlife liefhebbers die op zoek zijn naar exclusieve ‘signature’ belevenissen weg van de grote massa… Zij die kunnen genieten van afgelegen maar sublieme locaties met een eindeloze rust. Elektriciteit wordt (tussen bepaalde tijdstippen) aangedreven door een dieselgenerator. Na zonsondergang zorgen zonne-energie en batterijlampen voor beperkte verlichting in de lodge en de bungalows.

Een telefoon- en wifisignaal zijn afwezig dus laat je werkgever even weten dat je compleet onbereikbaar bent hier ;-).

“‘Argentina’s Secret & private answer to the Galapagos’”

― The New York Times
Bahia Bustamante Lodge Blog8
Bahia Bustamante Lodge Blog6
Bahia Bustamante Lodge Blog7

De parel van de Atlantische kust

Je beleeft Bahia Bustamante, het Austral Patagonia Nationaal Park & het Blue Patagonia UNESCO biosfeerreservaat aan de hand van excursies met een Engelssprekende gids (meestal privé, soms sluiten nog 1 of 2 koppels aan).

Wat staat er op je programma? Prachtige off road jeeptochten voeren je over de duinen naar idyllische turquoise baaien op de schilderachtige Peninsula Gravina. De parelwitte zandstranden hebben een haast prehistorisch karakter. Je vindt er aangespoeld hout, versteende koralen, schelpen en grote skeletten van zeezoogdieren. Golven beuken luid in op de kliffen en hier en daar kan je zwemmen in kristalheldere pools.

In de Caleta Malaspina maak je een boottochtje langs de ruige oevers van kleine eilanden die de habitat zijn van ontelbare soorten zeevogels, grote koloniën Magellaanpinguïns (ca. 100.000) en zeeleeuwen (ca. 4000).

Bahia Bustamante Lodge Blog12
Bahia Bustamante Lodge Blog5

Versteende bossen & maté tradities...

Door middel van een jeeptocht en een wandeling verken je tenslotte de kale pampa’s waar de wind vrij spel heeft. Een spectaculair geërodeerd versteend woud rijst er op uit de vlakte. Talloze groepjes vicuna’s, mara’s, nandoes, vossen en gordeldieren kruisen ongetwijfeld je pad.

Bij het schemerlicht van de ondergaande zon biedt de gids aan om een 'maté' te proeven. Maté is geen gewone thee, en proeven is een sociale gebeurtenis maar ook een vorm van beleefdheid.

Wist je dat elke Argentijn zijn eigen traditionele manier ontwikkelde waarop hij/zij maté maakt?

Bahia Bustamante Lodge Blog16
Bahia Bustamante Lodge Blog10
Bahia Bustamante3

Hoe bereik je Bahia Bustamante?

Bahia Bustamante is de ideale extensie na een bezoek aan de Peninsula Valdés. Per huurwagen reis je in zuidelijke richting naar de lodge , een rit van 5 à 6 uur vanuit Peninsula Valdés of 3 uur vanuit Trelew.

Na je bezoek voert een rit van ong. 250 km (3 uur) naar Trelew waar je de huurwagen inlevert en de vlucht naar Calafate of Buenos Aires neemt.

Wanneer reizen?

De lodge is geopend van 1 oktober tot 30 april.

Meer weten?

Website: http://bahiabustamante.com

Bahia Bustamante Lodge Blog13
Bahia Bustamante Lodge Blog15

geschreven door Helen De Meyer

Profielfoto2C

Andere reissuggesties