BLOG

Estancia Rincon Chico

National Geographic live

geschreven op 21 November 2017

“De authentieke en luxueuze ranch Rincon Chico, geniet een exclusieve ligging in een afgelegen hoek van het schiereiland Valdés. Het is dé gedroomde uitvalsbasis voor een verkenning van het wildlife reservaat, dat in 1999 door UNESCO werd opgenomen als werelderfgoed, en in 2014 ook als biosfeerreservaat. Je geniet hier van een ongeëvenaarde rust, ongerept natuurschoon en de ultieme wildlifebeleving. Je bereikt de lodge na een rit van ong. 230 km (3 uur) vanuit de luchthaven van Trelew (idealiter per huurwagen) en maakt meteen kennis met de alles overwinnende wind die dagelijks over de desolate steppe giert. Kijk onderweg alvast uit naar mara’s, nandoes, gordeldieren en guanaco´s en vergeet onderweg een whalewatching tour in Puerto Piramides niet mee te pikken. ”

― www.rinconchico.com.ar ​

In het spoor van de pioniers

Op de verlaten stranden werden de immigranten uit Baskenland in de late 19e eeuw verwelkomd door grote kolonies zeeleeuwen en luidruchtige zeeolifanten. De lodge werd toen ook opgetrokken volgens de normen van de oude country houses met antiek meubilair, omringende galerijen en een groot zonnedek waar de 'sunset tea' werd geserveerd.

Bij aankomst word je warm en persoonlijk verwelkomd door de gastheer en -vrouw Augustin en Maria die je een korte introductie geven over de estancia en haar geschiedenis. Het verblijf gebeurt steeds op basis van volpension en inbegrepen excursies (bij een minimumverblijf van twee nachten). Ondanks een zeer comfortabel kader, blijft ook vandaag nog een sterk pioniersgevoel aanwezig. Elektriciteit wordt aangedreven door windmolens en zonnepanelen met 12 volt. 's Avonds zorgt een dieselgenerator voor stroom (220 volt) en een (eerder zwak) satelliet wifisignaal.

Argentina Valdes Zeeolifant Atacama Be
Rincon Chico Blog Atacama3
Atacama Be Guanacos Pano

De lodge beschikt over 8 kamers (4 dubbel en 4 twin), elk met privé badkamer (met bad). De knusse woonkamer is een gezellige ontmoetingsplek en heeft naast een uitnodigende wijnbar ook een grote bibliotheek met boeken over de fauna en fotografie op Península Valdés, alsook diverse wetenschappelijke publicaties en dvd-documentaires van National Geographic (vaste klanten die de lodge jaarlijks een bezoek brengen), BBC, etc.

Maaltijden worden aangeboden als verse dagmenu’s en bieden een combinatie van familierecepten met typische Patagonische gerechten. Op 30 meter afstand, in dezelfde architecturale lijn, bevindt zich één van de eerste huizen op het terrein dat in 1897 per boot vanuit Europa aan wal gebracht werd.

Argentina Valdes Orca Atacama Be
Argentina Rincon Chico Atacama Be

Highlights: zeeolifanten en orka's

De 15 km lange private kustlijn vlak voor de estancia is veruit dé beste locatie van het schiereiland voor het spotten van de duizenden zeeolifanten die tussen augustus en maart de stranden en baaien luidkeels bevolken. Augustin neemt je mee tot vlakbij deze reuzen en laat je in alle rust en stilte observeren. Binnen de kolonies merk je als snel de hiërarchieën op met tijdens het paarseizoen de typische rituele gevechten tussen de macho-mannetjes onderling, soms tot bloedens toe. Daarnaast kan je hier van midden september tot november ook vaak orka's spotten.

Overdag kan je hier dan ook schitterende off road jeeptochten of trekkings maken door de duinen en langs de kliffen, waarbij je overweldigd wordt door vele spectaculaire wildlife close-ups en momentopnames. Maar ook een mountainbiketocht door de duinen, een partijtje paardrijden en snorkelen met zeeleeuwen, of een whalewatching tour behoren tot de mogelijkheden. Alle excursies en wildlife-observaties worden begeleid door de eigenaar Augustin.

Patagonie Reizen Atacama Rinconchico
Argentinie Deluxe Reizen Estancia Peninsula Valdes14
Argentinie Deluxe Reizen Estancia Peninsula Valdes15
Argentinie Deluxe Reizen Estancia Peninsula Valdes11

Wanneer reizen?

Península Valdés is klimatologisch het hele jaar door bereisbaar, al vallen de meest interessante wildlife maanden van september tot en met februari (begin maart).

Zeeolifanten spot je hier tussen augustus en maart.
Tijdens het paarseizoen (september) komen grote kolonies aan wal en ben je getuige van duidelijke zeeolifant-hiërarchieën op het strand die soms leiden tot bloedige gevechten.

Pinguïns arriveren vanaf september/oktober al heb je wel een huurwagen nodig om hen te bezoeken. Vanaf maart verlaten ze het schiereiland.

Wie op Península Valdés walvissen (Zuidkapers) en orka's wil spotten, dient zijn reis te ondernemen tussen september en november.
Orca's spot je het beste vanop de kliffen bij Rincon Chico.
De Zuidkaper is optimaal te observeren tijdens een whalewatching tour vanuit Puerto Piramides, dan spot je hier gemakkelijk tien per tour én van zeer dichtbij.

Richtprijs per nacht

€ 670 per persoon (inclusief volpension en excursies) - Richtprijs 2022-23

Er geldt een minimum verblijf van 2 nachten. Transfers van en naar de lodge zijn niet inbegrepen, al kan de lodge ook per huurwagen bereikt worden.

geschreven door Helen De Meyer

Profielfoto2C