BLOG

Estancia Rincon Chico

Pioniers en engelse nostalgie in Argentijns Patagonie

geschreven op 21 November 2017

“De authentieke en luxueuze ranch Rincon Chico, geniet een exclusieve ligging in een afgelegen hoek van het schiereiland Valdes. Het is dé gedroomde uitvalsbasis voor een verkenning van wildlife reservaat, dat in 1999 door UNESCO werd opgenomen als werelderfgoed, en in 2014 ook als biosfeerreservaat. Je geniet hier van een ongeëvenaarde rust, ongerept natuurschoon en de ultieme wildlifebeleving. Je bereikt de lodge na een rit van ong. 230km (3 uur) vanuit de luchthaven van Trelew (per privé transfer of huurwagen) en maakt meteen kennis met de alles overwinnende wind die dagelijks over de desolate steppe giert. Kijk onderweg alvast uit naar mara’s, nandoes, gordeldieren en guanaco´s. ”

― www.rinconchico.com.ar ​
Argentinie Deluxe Reizen Estancia Peninsula Valdes12
Argentinie Deluxe Reizen Estancia Peninsula Valdes15
Argentinie Deluxe Reizen Estancia Peninsula Valdes17

Pioniers & Engelse nostalgie

Op de verlaten stranden werden de immigranten uit Wales in de late 19e eeuw verwelkomd door grote kolonies zeeleeuwen en luidruchtige zeeolifanten. De lodge werd toen ook opgetrokken, volgens de normen van de oude Engelse country houses met antiek meubilair, omringende galerijen en een groot zonnedek waar de 'sunset tea' werd geserveerd. 

Bij aankomst word je warm en persoonlijk verwelkomd door de gastheer- en vrouw Augustin en Maria die je een korte introductie geven over de estancia en hun oprichters/voorvaderen. Het verblijf gebeurt steeds op basis van volpension en inbegrepen excursies (bij een minimumverblijf van twee nachten). Hier herleef je de geschiedenis. En ondanks het zeer comfortabele kader blijft ook vandaag een sterk pioniersgevoel aanwezig. De elektriciteit wordt aangedreven door windmolens en zonnepanelen met 12 volt. 's Avonds zorgt een dieselgenerator voor stroom (220 volt) en een (eerder zwak) satelliet-WiFi signaal. 

Rincon Chico Blog Atacama3
Rincon Chico Blog Atacama4

De lodge beschikt over slechts 8 kamers, elk met privé badkamer (met bad). De knusse woonkamer is een gezellige ontmoetingsplek en heeft naast een uitnodigende wijnbar ook een grote bibliotheek met boeken over de fauna en fotografie op Península Valdés, alsook diverse wetenschappelijke publicaties en dvd documentaires van National Geographic, BBC, etc. Maaltijden worden aangeboden als verse dagmenu’s en bieden een combinatie van familierecepten met typische Patagonische gerechten. 

Op slechts 30 meter afstand, in dezelfde architecturale lijn, bevindt zich één van de eerste huizen op het terrein dat in 1897 per boot vanuit Engeland aan wal gebracht werd. Vandaag is deze 'rustieke cottage' ingericht als privé villa voor gasten die natuurbeleving met privacy willen combineren. In de nabijgelegen boerderij, kan de bezoeker het dagelijkse estancia leven van de Patagonische boer volgen terwijl hij de schapen scheert.

Argentinie Deluxe Reizen Estancia Peninsula Valdes11
Argentinie Deluxe Reizen Estancia Peninsula Valdes7
Argentinie Deluxe Reizen Estancia Peninsula Valdes10

Overdag kan je hier schitterende paardrijdtochten, jeeptochten of trekkings langs de kliffen maken waarbij je overweldigd wordt door vele spectaculaire wildlife close-ups en momentopnames. Maar ook een mountainbiketocht door de duinen, een partijtje kajakken en snorkelen met zeeleeuwen, of een whalewatching behoren tot de mogelijkheden. Alle excursies en wildlife-observaties worden begeleid door tweetalige biologen en natuuronderzoekers verbonden aan de lodge. De 15-km lange kustlijn vlak voor de estancia is bovendien één van de beste locaties van het schiereiland voor het spotten van walvissen, orka's, pinguïns, dolfijnen, zeeleeuwen en duizenden zeeolifanten die deze stranden uitgekozen hebben als broed- en kraamplek. 

Wanneer reizen?

Peninsula Valdez is klimatologisch het hele jaar door bereisbaar, al zijn de meest interessante wildlife seizoenen de lente & zomer (november – februari). In de lente (onze herfst) komen grote kolonies zeeleeuwen en zeeolifanten aan wal (al leven deze dieren hier het hele jaar door maar dan in kleinere aantallen). Pinguïns arriveren vanaf september/oktober, en vooral Punta Tombo bereis je best tussen november en maart. Wie op Peninsula Valdes bultrugwalvissen wil spotten, onderneemt zijn reis best in de winter tussen juni en augustus. Zeeolifanten spot je hier tussen augustus en maart. Tijdens het paarseizoen (september) ben je getuige van duidelijke Zeeolifant-hiërarchieën op het strand die soms leiden tot bloedige gevechten.

Richtprijs per nacht: 

€500 per persoon (inclusief volpension en excursies)

Rincon Chico Blog Atacama2
Rincon Chico Blog Atacama

geschreven door Helen De Meyer

Profielfoto2C