BLOG

Explora Torres del Paine

Een buitengewone beleving van het iconische nationaal park

geschreven op 18 Juli 2023

"Born from an impulse"

- luidt de leuze van Explora. Een impuls om de wonderen van de meest afgelegen gebieden ter wereld te verkennen en te begrijpen.

Pionier in Patagonië

In 1993 vestigde Explora zich als eerste high-end hotel in het nationaal park Torres del Paine. Hierdoor genieten ze van de beste en meest spectaculaire locatie, met uitzichten die geen enkel ander hotel van het park kan evenaren.

Als pionier konden ze bovendien grote stukken uitgestrekt niemandsland kopen die integraal ondergebracht werden in privé natuurreservaat waar ze uitgebreide studies over flora en fauna onderhouden.

Wie de kunst van het trager reizen weet te appreciëren en zoekt naar een intensere beleving is bij Explora aan het juiste adres. In meer dan 30 jaar tijd is Explora uitgegroeid tot echte specialist op het gebied van exploraties. Naast het ontdekken en beleven van ongerept natuurgebied, focust Explora ook heel erg op conservatie.

- Uitgetest door Atacama!

Dat we deze parel van Patagonië warm aanbevelen spreekt voor zich! Collega Lynne bezocht in juni 2023 Explora Torres del Paine en dompelde zich tijdens een 5-daags verblijf helemaal onder in de natuurpracht van Chili's meest iconische nationaal park.

Explora Patagonia Torresdelpaine4
Explora Patagonia Luxereis Rechthoek1

Explora's grootste troef

Hoewel het Explora hotel over verschillende troeven beschikt, steekt haar ligging er met kop en schouders bovenuit.

Het hotel ligt centraal genesteld in het nationaal park, geperst tussen een mozaïek van turkooizen en melkblauwe gletsjermeren, op de voorgrond van de Macizo bergketen en de Cuernos del Paine, de zogenaamde 'Hoorns' van Paine. Op de achtergrond klatert de Salto Chico waterval.

Tijdens een serene zonsopgang- en ondergang is dit absoluut de plek waar je wil zijn! Hotelgasten van Explora kunnen deze desolate locatie beleven in zijn essentie, in alle rust en zonder afleiding.

De talrijke glaspartijen zorgen dat je ook binnen niets hoeft te missen van het landschap. Ze geven uit op de grillige pieken van het bergmassief.

Explora Patagonia Torresdelpaine6
Explora Patagonia Torresdelpaine5
Explora Patagonia Luxereis 137

Op verkenning met Explora

De ligging biedt een ideale uitvalsbasis om dagelijks op pad te gaan in kleine groepjes van 4 tot 8 gasten.

Samen met een professionele gids bespreek je op de dag van aankomst een programma dat het beste aansluit bij je wensen. Aanpassingen doorheen je verblijf zijn uiteraard altijd mogelijk.

Het ruime aanbod voorziet halve of hele dagexcursies op alle niveaus; te voet, te paard of per minibusje. Daarnaast beschikt het hotel over een privéboot waarmee ze hun gasten vlot naar één van de meest afgelegen en mooiste regio's van het nationaal park brengen, de Valle Francés. Opnieuw een grote troef!

De excursies worden georganiseerd in zes verschillende verkenningszones, elk met hun eigen specifieke eigenschappen op vlak van geografie, cultuur en leefomgeving.

  • Encuentro: de kruising van water en land.
  • Estepa: de Patagonische steppe.
  • Conservation Reserve: de thuisbasis van de gaucho’s.
  • Bosques: de grenzeloze bossen.
  • Glaciar: de fragiele monumenten van de tijd.
  • Montañas: het massief met zijn mysterieuze pieken.

Torres del Paine Conservation Reserve

Het Conservation Reserve, het privé natuurreservaat van Explora, ligt in het noordoosten van het Torres del Paine Nationaal Park en toont de rijkdom van Patagonië in al zijn facetten. Je vindt hier verschillende ecosystemen terug, zoals het Magellaanbos, pre-Andeïsch struikgewas, steppen en Patagonische woestijnen. De Zamora en Las Chinas rivieren kronkelen door het gebied geflankeerd door wetlands, lagunes en andere wateren.

Explora startte in 2019 met uitgebreide studies naar de fauna en flora van deze regio. Zo herbergen de beschermde gebieden maar liefst 130 plantensoorten. Men besliste om alle omheiningen te verwijderen zodat het wildlife opnieuw vrij kan ronddwalen. Naast 50 vogelsoorten, waaronder de condor, kunnen er ook Darwins nandoes, flamingo’s, gordeldieren, guanaco’s en zelfs poema’s je pad kruisen. Voor deze laatste ‘koning van het nationaal park’ heeft Explora valcamera's geïnstalleerd om de aanwezigheid en hun gedrag beter te kunnen observeren en bestuderen.

Explora Patagonia Torresdelpaine Pano

Paarden, in het DNA van Explora

Explora heeft iets met paarden, en deze troef maakt de beleving tijdens excursies net dat tikkeltje anders in vergelijking met andere high-end hotels in het park. Paardrijden is namelijk een must in het authentieke Patagonië. Ervaring is niet vereist.

In hun privé reservaat en ver weg van de gebaande paden runt Explora twee fraai onderhouden paardenstallen van waaruit tal van schilderachtige tochten georganiseerd worden. De expertise van het paardrijden zit dan ook al sinds de oorsprong in het DNA van Explora.

Lokale gaucho's verwelkomen en begeleiden gasten van Explora met hun ongedwongen gastvrijheid en organiseren ontspannende paardrijdtochten die je laten kennismaken met hun charismatische cultuur. In deze regio leven gaucho’s nog steeds op traditionele wijze.

Door al deze duurzame inspanningen laat Explora zien dat ze dit waardevolle gebied wil beschermen voor huidige en toekomstige generaties.

Explora Patagonia Torresdelpaine Horses
Explora Patagonia Luxereis Rechthoek6

Je verblijf

Explora Torres del Paine heeft 49 kamers, onderverdeeld in 6 suites, 36 Cordillera Paine kamers en 7 Salto Chico kamers. Kamers zijn relatief klein maar erg knus ingericht waarbij het uitzicht op de omringende natuur meteen opvalt. De persoonlijke en attente omgang van het personeel draagt bij tot een zorgeloos verblijf waarbij alles tot in de puntjes voor jou wordt geregeld. Ook gastronomisch word je verwend met verfijnde maaltijden, vergezeld van elegante Chileense boetiekwijnen.

Na een actieve dag vol verwondering vormt de schilderachtig gelegen SPA aan het water de perfecte setting om te ontspannen. Relax in het verwarmde overdekte zwembad, in de stomende sauna of in een van de vier openluchtjacuzzi’s met zicht op de Paine rivier.

Alles inbegrepen

Een verblijf in Explora Torres del Paine gebeurt steeds op basis van een comfortabele all-inclusive formule. Hierbij zijn alle maaltijden, snacks, niet-alcoholische en alcoholische dranken (uitgezonderd premium dranken) inbegrepen. Daarnaast zijn ook alle excursies uit het aanbod, toegang tot de spafaciliteiten en transfers van en naar Puerto Natales, Punta Arenas, de haven en de luchthavens volgens een vastgelegd schema inclusief. Transfers naar Argentinië (Calafate en El Chalten) worden aangeboden mits supplement.

Explora Patagonia Luxereis 238
Explora Patagonia Luxereis 138
Explora Patagonia Torresdelpaine Room2
Explora Patagonia Luxereis Rechthoek4
Explora Patagonia Luxereis Rechthoek2

Alleen met de stilte tijdens de winter

Van april tot september

Ben je avontuurlijk aangelegd? Hou je van absolute stilte waar enkel het ruisen van de wind overheerst? Wil je reizen aan voordelige laagseizoen tarieven? Of zoek je maximale kansen bij het spotten van een poema in het wild?

Overweeg dan zeker een verblijf tijdens de lokale wintermaanden!

Explora Torres del Paine is een van de enige hotels in het park dat het hele jaar door geopend is. Reizen in Torres del Paine tijdens de winter is hoe dan ook bijzonder. De wind speelt een minder krachtig spel, wildlife is actiever en het anders drukbezochte park ligt er sereen bij.

Het helemaal-alleen-op-de-wereld-gevoel en de overheersende stilte laat tijdens de wintermaanden een diepe indruk na.

De lokale wintermaanden lopen van eind april tot midden september. Kies je voor april t.e.m. juni, dan geniet je van herfstkleuren, temperaturen tussen 0 à 10°C en weinig tot geen sneeuw. Een verblijf tijdens de maanden juli en augustus is kouder met temperaturen tussen -5 en 5°C met een grote kans op sneeuw. De maand september brengt weer nieuw leven met zich mee daar de lente nadert.


Spreekt een reis tijdens deze periode helemaal tot de verbeelding? Neem dan eerst contact op met ons. We vinden het belangrijk de voor- en nadelen van deze reisperiode te bespreken zodat je een weloverwogen beslissing kan maken.

Hoe reis je naar Explora?

Je bereikt Explora Torres del Paine na anderhalf uur rijden vanuit Puerto Natales, of 5 uur vanuit Punta Arenas.

Beide steden beschikken over een (kleine) luchthaven met vluchtverbindingen naar de hoofdstad Santiago de Chile.

Om de regio optimaal te verkennen, raadt Atacama een verblijf aan van idealiter 5 dagen en 4 nachten, of op zijn minst 3 nachten.

geschreven door Lynne

Lynne1