BLOG

Hotel Titilaka

Luxe en traditie hand in hand

geschreven op 18 April 2024

Hotel Titilaka

Ontdek het Titicacameer van welleer, vanuit het Relais & Châteaux hotel Titilaka.

Geniet van een magische ligging aan de oevers van een privé schiereiland. Verlaat de gebaande paden en dompel jezelf onder in de tradities en de kunst van eeuwenoude Titicaca leefgemeenschappen.

Het Titicacameer is het hoogst bevaarbare meer ter wereld en werd door de Inca's als meest heilige plek aanzien omdat het de mythische geboorteplaats was van de zonnegod Inti. Op de honderden kilometers aan oevers en tientallen bewoonde eilanden wonen leefgemeenschappen die nog de oude taal spreken en een verbazingwekkende verzameling inheemse tradities en festivals in ere houden. De stad Puno staat dan ook bekend als de 'folklore hoofdstad van Peru' en is in de hele Andes geroemd om haar spectaculaire kostuums, muziek en dansen die worden opgevoerd tijdens de vele religieuze feesten. Festiviteiten vinden het hele jaar door plaats, maar het feest van de Virgin de la Candelaria, dat elk jaar in februari wordt gehouden, is bijzonder levendig en is door UNESCO erkend vanwege haar culturele belang.

De meeste reizigers die naar Puno afzakken krijgen dit authentieke Titicacameer jammer genoeg nooit te zien. Ze zijn aangewezen op de klassieke excursies die hen in grote boten naar de twee belangrijkste eilanden voeren.

Peru Titicaca Titilaka Interior 8
Atacama Be Hotel Titilaka 33

Magie aan het Titicacameer

Hotel Titilaka ligt op 3800 meter hoogte, op een afgelegen oever 1 uur ten oosten van de drukke stad Puno. Het hotel laat haar gasten één van Peru's drukst bezochte plekken op een bijzonder intieme en authentieke manier beleven.

Er zijn 18 suites, onderverdeeld in 'Dusk room', 'Dawn room' en 'Corner suites', allen voorzien van vloerverwarming, grote badkuipen en grote panoramische ramen met uitzicht op het meer.

Het hotel deelt de lokale aanlegsteiger met de dorpelingen. Je kunt er genieten van een heerlijk glaasje Chardonnay op het terras terwijl je de kleurrijk geklede lokale bevolking observeert bij het binnenhalen van de visvangst bij zonsondergang.

Peru Titicaca © Titilaka Hotel 9
Peru Titicaca Titilaka Exterior 12
Peru Titicaca © Titilaka Hotel 37 Atacama Be

Wat Titilaka uniek maakt

Naast deze eigentijdse luxe zijn het vooral de inbegrepen excursies die Hotel Titilaka uniek maken en onderscheiden van al de rest. Een bezoek aan de drijvende Uros eilanden en het eiland Taquile worden weliswaar aangeboden, maar de magie van je verblijf begint pas bij het bezoek aan de omringende dorpen en het prachtige natuurlandschap rond het hotel zelf.

Er zijn twee volledige dagexcursies die je kan combineren met een hele reeks aan kortere tours. Bij aankomst krijgt elke gast hulp van een gids bij het samenstellen van een op maat gemaakt excursieprogramma.

Het hotel heeft een eigen privé boot om het meer te verkennen, die aanzienlijk meer comfort biedt dan andere boten. Het lokale boothuis beschikt daarnaast over kajaks, kano's, paddleboards en kleine zeilbootjes die gasten gratis kunnen gebruiken om het meer op eigen houtje te verkennen.

Mits voorafgaande reservatie en een supplement kan je eventueel ook een de uitstap maken naar Isla del Sol in Bolivië.

Atacama Be Peru Titicaca © Titilaka Hotel 3
Atacama Be Peru Titicaca Titilaka Exterior 19

Hoe bereik je Hotel Titilaka?

De dichts bijzijnde luchthaven is Juliaca (JUL) met een rechtstreekse vlucht vanuit Lima. Vanuit Juliaca volgt een 90-minuut durende transfer naar het hotel. Deze transfer is standaard inbegrepen bij je verblijf.

Wie de reis naar Lago Titicaca overland maakt aanschouwt onderweg de schitterende Altiplano landschappen en heeft daarbij de keuze tussen een 9-uur durende autorit of een schilderachtige treinreis. Peru Rail legt het traject in één dag af vanuit Cusco (heen en terug). Liefhebbers van een nostalgische Oriënt-Express-ervaring kunnen via de "Andean Explorer by Belmond" een 2- of 3-daags traject rijden per luxe slaaptrein (op welbepaalde dagen van de week).

Wie verder reist naar de stad La Paz in Bolivië is aangewezen op een privé transfer.

Peru Titicaca © Titilaka Hotel 13 Atacama Be
Peru Titicaca Titilaka Rooms 5

Aanbevolen verblijf

De minimale verblijfsduur is 2 nachten. We raden echter aan om 3 à 4 nachten te boeken, zodat je de regio voldoende in de diepte kan beleven, en zowel de Aymara Route als de eilanden van het Titicacameer kunt verkennen. Voorzie tot slot ook wat vrije tijd om in alle rust te genieten van van lodge en haar magische omgeving, de spectaculaire zonsopgangen en zonsondergangen.

Kindvriendelijk hotel

Kinderen zijn meer dan welkom in het hotel. Kleine kinderen van 12 jaar of jonger kunnen evt. een kamer delen met hun ouders. Er zijn speciale kindertarieven en kinderen jonger dan 5 jaar zijn gratis.

Wanneer reizen?

In principe kan je hier het hele jaar door naartoe reizen, al zijn de maanden mei tot oktober klimatologisch de beste. Overdag liggen de temperaturen rond de 7°C. 's Nachts zakt het kwik tot onder het vriespunt.

Het hele jaar door is het hier om wille van de hoge ligging koel en meestal droog. November tot april zijn iets natter (vooral in de namiddag) en worden beschouwd als de 'groene maanden'. Januari is doorgaans de natste én warmste maand met maxima tot 17°C.

Peru Titicaca © Titilaka Hotel 5

Andere reissuggesties