BOLIVIE

SIGNATURE Altiplano crossing

Bolivie’s mooiste Altiplano reisroute

LAGUNA COLORADA - 06.21 PM

Altiplano Crossing

ONTDEK HET PROGRAMMA IN DETAIL

Atacama Bolivie Reizen Bolivianen

1 - 2 Aankomst La Paz

Vlucht naar La Paz, via Lima

Rond middernacht aankomst in La Paz, de hoogste hoofdstad ter wereld. Verwelkoming op de luchthaven en transfer naar het hotel.

Na de middag bezoek je met Engelssprekende gids La Paz, een stad die trapsgewijs werd gebouwd met hoogtes van 3200m tot 4000m. Ze wordt omringd door schitterende besneeuwde bergtoppen van meer dan 5000m hoog. Veruit de mooiste zijn de Huayna Potosi en Illimani. Je bezoekt het historische centrum met zijn Plaza de Murillo waarrond verschillende belangrijke gebouwen liggen, de gezellige wijk van San Miguel en de kleurrijke heksenmarkt Mercado Hechiceria waar Aymara-indianen hun magische producten komen verhandelen. Je vindt er voornamelijk zakjes kruiden en volksremedies maar ook offergaven, zoals kleine lama-foetussen, voor de godin van de aarde (Pachamama) zijn hier te koop.

Bolivie Rondreizen Palcacayon456

3 Palca Canyon & Valle de las Animas

Vandaag voorzien we een privé begeleid bezoek aan de beschermde Animas vallei (of de Vallei der Zielen), gelegen op een klein uurtje van La Paz. Je trekt naar een kale regio op een hoogte van ong. 3900 meter. Je aanschouwt hellingen met grillig geërodeerde slijkstenen en indrukwekkende rotsformaties die duizenden jaren geleden ontstaan zijn als gevolg van erosie, regenval en een smeltende gletsjer. Ze doen denken een versteend bos. Een wandelpad voert je in 4 à 5 km (ca. 2 uur wandelen) langs honderden ruwe toppen, diepe kloven en door zijgangen naar twee schitterende uitkijkpunten over La Paz, de eerste ligt op 4150 meter hoogte en een tweede op 4250 meter.

Per jeep reis je een half uurtje verder naar de adembenemende Palca Canyon (3700m) voor een lekkere picknick in een spectaculaire omgeving. Via een wandeling van ca. 2,5 uur in dalende lijn verken je vervolgens de kurkdroge rivierbedding met haar 200-meter hoge en dooraderde kloofmuren.

Bolivie Reizen 39

4 Salar de Uyuni

De Boliviaanse Altiplano (de Zuid-Lipez) is één van de meest onherbergzame gebieden op aarde en ongetwijfeld het adembenemendste natuurfenomeen van de centrale Andes, en dat komt niet alleen door de hoge ligging. De weinige bezoekers genieten hier van een magisch natuurspektakel.

Na een vroege ochtendvlucht uit La Paz land je in Uyuni, de uitvalsbasis voor een bezoek aan de grootste zoutvlakte ter wereld, Salar de Uyuni (12.500 km²).

Samen met een Engelssprekende privé chauffeur bekijk je het treinkerkhof en het zoutwinningsproces in Colchani. Daarna bezoek je het oude zouthotel en het vulkanische eilandje Incahuasi waar je wandelt langs reusachtige cactussen naar een wondermooi uitkijkpunt. Tot slot maak je een wandeling op de Tunupa vulkaan naar een grot met 1000 tot 3000 jaar oude Chullpas mummies.

Je daalt af naar de zoutvlakte waar we een sfeervolle sundowner voorzien op een magische plek. De ondergaande zon hult de zoutvlakte nu in een magische paarsroze gloed, een onvergetelijke afsluiter.

Bolivie Reizen 17

5 Zuid Lipez (Siloli woestijn)

Verder zuidwaarts de desolate Siloli hoogtewoestijn tegemoet, langs de schilderachtige lagunas Cañapa, Hedionda en Ramaditas waar elegante Jamesflamingo’s met hun karmijnrode strepen samentroepen, een spectaculair schouwspel.

Deze door algen en wieren gekleurde meren steken schril af tegen het overwegend aardkleurige landschap waar een snoer van actieve smeulende vulkanen de horizon aflijnt. Vegetatie is schaars maar er groeien grassen waar Viscacha’s, vossen, huanaco’s en kuddes vicuñas grazen.

Overnachting in een schitterend gelegen lodge in de Siloli woestijn (4600m)

Bolivie Reizen 76

6 Eduardo Avaroa Reservaat

Je bezoek aan Zuid Bolivie bereikt een hoogtepunt wanneer je s ‘ochtens het Nationaal reservaat Eduardo Avaroa betreedt.

De bekendste bezienswaardigheden zijn de Árbol de Piedra, een steen in de vorm van een boom, de geisers “Sol de Mañana” en de warmwaterbronnen Termas de Polques in de Salar de Chalviri. Langs de Damas de Piedra’ en de woestijn van Dali gaat het verder naar het schilderachtige Laguna Verde, gelegen aan de voet van de Licancabur vulkaan (5990m) bij de Chileense grens.

Kort voor de middag bezoek je Laguna Colorada, één van de grootste giftige meren van de Altiplano. In de lente zakken kolonies flamingo’s af naar dit Adobe-rode meer om er zich te voeden met garnalen en algen. Deze surrealistische maanlandschappen bezorgen ongetwijfeld een ‘once in a lifetime experience’. Overnachting in een stemmige lodge in Villamar.

Atacama Bolivie Reizen Ciudadderoma

7 Uturuncu - Mojeron - Ciudad de Roma

Je bekijkt de vulkaan Uturuncu en reist langs verschillende kleurrijke hooglandmeren (zoals de Laguna Kollpa, Morejon en Celeste) zigzaggend richting het Lipez gebergte of de Cordillera Lipez.

In het gebergte liggen stille getuige van de oude Spaanse bloeiende mijnindustrieën zoals de ruïnes van het onherbergzame spookstadje San Antonio Viejo. Wat verderop, in San Pablo de Lipez (4200m) ligt het hotel.

We rijden nog een eindje verder naar de imposante canyon “Ciudad de Roma” waar je met een beetje geluk (helder weer) getuige bent van de mooiste zonsondergang van de reis. Ciudad de Roma staat bekend om haar kleurrijke en vlijmscherpe rotsformaties die gevormd werden na miljoenen jaren van erosie.

Atacama Bolivie Reizen Tupiza2

8 De canyons van Tupiza

Vandaag veranderen de landschappen drastisch wanneer je koers zet naar Tupiza.

Je passeert eerst de grillige geologische rotsformaties van Jatun en Juchuy Organo en daalt af langs talrijke uitkijkpunten die een goede inkijk geven op het fenomeen van de typische ‘cirkel winden‘ van de Cordillera de Lipez. Vooral het plaatsje Sillar maakt indruk.

Schilderachtige zichten tref je vervolgens bij Señorío de los Colores (Palacio, pirámides, cañadón), Pueblo de Piedra, Valle del río San Juan de Oro, mirador de Mojinete en Pampas de Vicuñas

Via de canyon ‘Quebrada de Palala’ bereik je tenslotte Tupiza (2950m), de stad waar Butch Cassidy zijn laatste dagen doorbracht.

Atacama Bolivie Reizen Potosi

9 Tupiza - Potosi

Rit van 3 à 4 uur naar Potosi, Bolivie’s schatkamer van koloniale architectuur.

Potosi (unesco) ligt door zijn ligging (onterecht) in de schaduw van zijn beroemde broertje Cusco aan de voet van de befaamde Cerro Rico, één van de grootste zilverreserves ter wereld.

Vrije namiddag.

Atacama Bolivie Reizen Potosi Cerro Ricojpg

10 Potosi en de Cerro Rico

Voor de middag een privé begeleide stadstour in het historisch centrum van Potosi.

De belangrijkste bezienswaardigheden van de stad zijn de kerken van San Fransisco en San Lorenzo, het Santa Teresa klooster met bijhorend museum en de Casa de la Mondeda (het Muntgebouw) uit 1672. Nu herbergt de munt een museum met schilderijen, oude munten en een tentoonstelling over moderne smelttechnieken.

Nadien een confronterend begeleid bezoek aan één van de beruchte zoutmijnen van de Cerro Rico.

Na de middag een transfer van ca. 3 uur over een goede asfaltweg van Potosi naar Sucre.

Atacama Bolivie Reizen Sucre2

11 Sucre vrije dag

Een vrije rustdag is zeker aan de orde na je indrukwekkende maar wellicht ook vermoeiende expeditie over het hoogland.

De ‘witte stad’ Sucre (2790m) ademt gezelligheid uit. Het hele jaar door heerst er een aangenaam klimaat en zorgen terrasjes vol toeristen en studenten voor een ontspannen en gemoedelijke sfeer.

Bolivie Reizen Specialist Tarabuco

12 Sucre

Privé begeleide tour door het historische centrum van Sucre. Plaza 25 de Mayo, het Bolivar-park, het Recoleta-klooster en het Casa de la Libertad waar de Boliviaanse onafhankelijkheidsverklaring getekend werd, zijn enkele van de bezienswaardigheden.

Ook het Museo de Arte Indigina, dat verhaalt over de textielkunst van de Jalq’a en Tarabuco indianen, is een bezoek waard.

Vrije namiddag

Bolivie Reizen Sucre Atacama

13 Sucre - Santa Cruz

Facultatief (best op zondag) kan je een uitstap maken naar het Aymara dorp Tarabuco (3.230 m) op ong. 65 kilometer van Sucre. Op zondag gaat hier één van de meest kleurrijke markten van het land door. Naast de kleurrijke kostuums zijn ook de typische hoofddeksels de moeite. De markt is de beste plek om souvenirs aan te kopen want het hand- en textielwerk dat hier verhandeld wordt is van de beste kwaliteit. Verder naar Jatun Yampara waar een lokaal project uitgewerkt werd ter bescherming van de oude Yampara tradities. Je maakt kennis met de typische huizen, kleding en gebruiken van de lokale bevolking en neemt een kijkje in een textiel en keramiek werkplaats. Wie de lokale drank wil proeven (soort zuur bier gemaakt van gefermenteerde maïs), kan één van de Chicherias (lokale bars) opzoeken.

Voor- of namiddagvlucht naar Santa Cruz. Hoteltransfer.

Bolivie Reizen 10

14 - 15 Vertrek Santa Cruz

Transfer naar de internationale luchthaven van Santa Cruz voor de vroege ochtendvlucht naar Lima.

We voorzien een dayroom in het luchthavenhotel van Lima om de wachttijd aangenaam te overbruggen.

’s Avonds aansluiting naar Brussel. Aankomst in Brussel of Amsterdam de volgende dag.