BOLIVIE

SIGNATURE Bolivia Profunda

Natuur & authenticiteit hand in hand

Ontdek Bolivia Profunda

2 Bolivia Profundo Rondreis Atacama

1-2 Aankomst Santa Cruz - Samaipata

Vlucht naar Santa Cruz de la Sierra. Bij aankomst word je opgewacht en per privéwagen naar het hotel in Samaipata gebracht, een rit van ongeveer 3 uur. De route is ronduit oogverblindend. Je vergaapt je aan klaterende watervallen, hoge zwart gepolijste rotsen, reuzenvarens en apenstaart cactussen. Samaipata is dan ook je uitvalsbasis tot het Amboro Nationaal Park de volgende dagen. Het park staat gekend als één van de meest biodiverse plekken van onze planeet en een paradijs voor de natuurliefhebber en ornitholoog. Naast maar liefst 840 vogelsoorten leven hier ook jaguars, poema’s, brilberen, ocelots, miereneters, verschillende soorten apen en reptielen.

Vroege check-in is inbegrepen.

6 Bolivia Profundo Rondreis Atacama

3-5 Amboro Nationaal Park

In het kleine koloniale dorpje Samaipata gelegen op 1600 meter bezoek je voor de middag een klein sympathiek archeologisch museum en aansluitend de gekende Inca ruïnes van El Fuerte (UNESCO). Na de lunch reis je oostwaarts, een rit van ongeveer 2,5 uur. Op 20 km van Samaipata liggen de sprookjesachtige watervallen van Las Cuevas waar we halt houden om even te zwemmen in deze idyllische omgeving.

Na de middag bereik je de lodge met 6 eenvoudige maar propere kamers, gelegen aan de rand van het Amboro Nationaal Park (zuidelijke sector). De ligging van je hotel is een hoogtepunt op zich: aan de voet van de majestueuze zandstenen rotskliffen (de grootste van Zuid-Amerika!) omgeven door weelderig regenwoud en watervallen geniet de bezoeker hier van een ongeziene rust ver weg van de beschaafde wereld en een adembenemende sterrenhemel.

Je verkent de wandelpaden en het tropische nevelwoud rond de lodge met een privégids. Liefhebbers kunnen dagelijks even zwemmen in de nabijgelegen watervallen. Het verblijf gebeurt op basis van volpension. De laatste dag brengt een transfer van ongeveer 2 uur je naar de luchthaven van Santa Cruz voor de vlucht naar Sucre.

Bolivie Reizen Sucre Atacama

6 Pittoresk Sucre

De ‘witte stad’ Sucre (2790m) ademt gezelligheid uit. Het hele jaar door heerst er een aangenaam klimaat en zorgen terrasjes vol toeristen en studenten voor een ontspannen en gemoedelijke sfeer.

Met een privégids verken je het historische centrum, langs het Plaza 25 de Mayo, het Bolivar park, het Recoleta klooster en het Casa de la Libertad waar de Boliviaanse onafhankelijkheidsverklaring getekend werd.

Vrije namiddag. Een aanrader is een bezoek aan het Museo de Arte Indigina, dat verhaalt over de textielkunst van de Jalq’a en Tarabuco indianen.

Bolivie Reizen Specialist Tarabuco

7 Tarabuco indianenmarkt (zondag)

Wandeling door het Aymara dorp Tarabuco (3230 m) op ong. 65 km van Sucre. Op zondag gaat hier één van de meest kleurrijke markten van het land door (een aanrader). Naast een indrukwekkend mooie klederdracht zijn ook de karakteristieke hoofddeksels de moeite. De markt is tevens de beste plek om souvenirs aan te kopen want het hand- en textielwerk dat hier verhandeld wordt, is van uitstekende kwaliteit.

Daarna trek je naar Jatun Yampara waar een project uitgewerkt werd om oude Yampara tradities te beschermen. Je maakt kennis met haar typische huizenbouw, traditionele klederdracht en de gebruiken van de lokale bevolking, en neemt een kijkje in een textiel- en keramiekwerkplaats.

Liefhebbers kunnen een Chicheria (lokale bar) opzoeken en proeven van de chicha, een zure lokale drank gemaakt van gefermenteerde maïs. Retour naar Sucre.

11 Bolivia Profundo Rondreis Atacama

8 Maragua krater

Per 4x4 reis je naar de rand van de Cordillera de los Frailes. Bij de gemeenschap van Chataquilla hou je halt bij een kleine kapel in de rotsen. Van hieruit start je samen met je privégids een lichte 2 uur durende wandeling door een schilderachtig landschap naar de grotten van Incamachay en Pumamachay waar oude rotstekeningen werden ontdekt. Na een korte rustpauze wandel je nog 2 uur verder naar het dorpje Chaunaca voor de lunch. Je wordt opgewacht door de 4x4 en naar de stad Maragua gebracht, je uitvalsbasis voor het bezoek aan de schotelachtige “krater” van Maragua. In principe gaat het om een synclinaal bekken waarin recent een groot aantal dinosaurus sporen ontdekt werden. Na een bezoek aan het dorp starten we een tweede wandeling van ongeveer anderhalf uur naar de dinosaurus voetafdrukken van Niñu Mayu die dateren uit het Mesozoïsche tijdperk (Krijt). In de omgeving liggen ook een groot aantal verschillende fossielen ingebed in de rotsen. Retour naar Sucre.

Atacama Bolivie Reizen Potosi Cerro Ricojpg

9 Potosi

Privétransfer van ong. 3 uur naar Potosi, Boliviës schatkamer van koloniale architectuur. Potosi (UNESCO) ligt door zijn ligging (onterecht) in de schaduw van zijn beroemde broertje Cusco (in Peru) aan de voet van de befaamde Cerro Rico, één van de grootste zilverreserves ter wereld.

Een privé begeleide rondleiding toont je het historisch centrum en de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Je wandelt langs o.a. de kerken van San Fransisco en San Lorenzo, het Santa Teresa klooster met bijhorend museum en de Casa de la Mondeda (het Muntgebouw) uit 1672. Nu herbergt het een museum met schilderijen, oude munten en een tentoonstelling over moderne smelttechnieken.

10 Bolivia Profundo Rondreis Atacama

10 Cerro Rico - Uyuni

Rond de middag een confronterend begeleid bezoek aan één van de beruchte zilvermijnen van de Cerro Rico. Daarna een privétransfer van 4 uur over een goede asfaltweg van Potosi naar Uyuni. Je bezoekt er een werkplaats waar de lokale bewoners zout ontginnen en wordt daarna afgezet aan een zouthotel in Colchani, spectaculair gelegen aan de rand van de zoutvlakte.

Uyuni Bike Tours Atacama Be

11 Salar de Uyuni

De Boliviaanse Altiplano (de Zuid-Lipez) is één van de meest onherbergzame plekken op aarde en ongetwijfeld het meest indrukwekkende natuurfenomeen van de centrale Andes. Bezoekers genieten hier van een ongeëvenaard natuurspektakel.

Uyuni is je uitvalsbasis voor een bezoek aan de grootste zoutvlakte ter wereld: de Salar de Uyuni (12.500 km²). Samen met een Engelssprekende privéchauffeur reis je eerst naar het treinkerkhof en het zoutwinningsproces in Colchani. Daarna gaat het de steppe op met verschillende stops bij o.a. het oude zouthotel en het vulkanische eilandje Incahuasi waar je wandelt langs immense cactussen naar een panoramisch uitkijkpunt. Tot slot maak je een wandeling op de Tunupa vulkaan naar een grot met 1000 tot 3000 jaar oude Chullpas mummies. Je daalt af naar de zoutvlakte waar we een sfeervolle sundowner voorzien op een rustige plek. De ondergaande zon hult de zoutvlakte in een magische paars-roze gloed. Je overnacht in een hotel volledig opgetrokken uit zout.

Atacama Bolivie Reizen Uyuni10 © Helen De Meyer

12 Zuid-Lipez

Per jeep steek je opnieuw de Salar de Uyuni over en reis je verder zuidwaarts de desolate Siloli hoogtewoestijn tegemoet, langs de schilderachtige lagunas Cañapa, Hedionda en Ramaditas waar elegante Jamesflamingo’s met hun karmijnrode strepen samentroepen, een fotogeniek schouwspel. Deze door algen en wieren gekleurde meren steken schril af tegen het overwegend aardkleurige landschap waar een snoer van actieve smeulende vulkanen de horizon aflijnt. Overnachting in een eenvoudige lodge in de Siloli woestijn (4600m).

Bolivie Reizen 49

13 Zuid-Lipez

De volgende ochtend betreed je het magistrale nationaal reservaat Eduardo Avaroa. Je start aan de Árbol de Piedra, een steen in de vorm van een boom, en de Laguna Colorada, één van de grootste giftige meren van de Altiplano. In de lente zakken grote kolonies flamingo’s af naar dit adobe-rode meer om er zich te voeden met garnalen en algen. Nadien zak je af naar de geisers Sol de Mañana en de warmwaterbronnen Termas de Polques in de Salar de Chalviri. Langs de Damas de Piedra en de woestijn van Dalí gaat het tot slot nog naar het glinsterende Laguna Verde, gelegen aan de voet van de imposante Licancabur vulkaan (5990m) bij de Chileense grens. Deze surrealistische maanlandschappen bezorgen iedereen ongetwijfeld een ‘once in a lifetime experience’.

Lange rit terug naar Uyuni voor overnachting.

7 Bolivia Profundo Rondreis Atacama

14 La Paz

Privé luchthaventransfer en binnenlandse ochtendvlucht naar La Paz.

Een privégids neemt je mee op pad doorheen het historische centrum. Je start aan de Plaza de Murillo, waarrond verschillende belangrijke gebouwen liggen, kuiert door de gezellige San Miguelwijk en over de kleurrijke Mercado Hechiceria (heksenmarkt) waar Aymara-indianen hun magische producten komen verhandelen. Hier vind je voornamelijk zakjes kruiden en volksremedies maar ook offergaven, zoals kleine lama-foetussen, voor de godin van de aarde (Pachamama). Lunchen doe je in Ali Pacha. Letterlijk vertaald als ‘plantenuniversum’ in de inheemse taal van Aymara, is Ali Pacha van chef-kok Sebastián Quiroga de eerste (en enige) fine-dining veganistische vestiging van Bolivië. Quiroga werkt alleen met Boliviaanse producten en creërt originele texturen en smaken die je compleet verrassen.

In de namiddag neem je een vlucht van een klein uur naar de primitieve luchthaven van Rurrenabaque, de junglestad aan de voet van de Andes.

9 Bolivia Profundo Rondreis Atacama

15-17 Madidi Nationaal Park

Je zegt vaarwel tegen de bewoonde wereld en reist in ong. 5 à 6 uur door de Bala Canyon en over de Rio Beni per overkapte motorkano (in comfortabele zeteltjes) het Madidi Nationaal Park in, gekend om zijn indrukwekkende biodiversiteit. De volgende drie dagen verken je het park op basis van dagelijkse wandelsafari’s in klein internationaal gezelschap met Engelssprekende gids vanuit een stemmige ecolodge aan de prachtige Laguna Chalalan. De lodge ligt in het hart van het park en wordt gerund door de lokale indianengemeenschap San José de Uchupiamonas. Rond de lodge huizen ontelbare vogelsoorten, apen en vleermuizen. Tijdens een nachtsafari per kano spot je kaaimannen, verschillende amfibieën en nachtdieren. Na het avondmaal ervaar je de ‘Sound of the Jungle’! Meer info over dit arrangement lees je hier.

Na een laatste junglewandeling en de lunch reis je op de derde dag terug naar Rurrenabaque, een tocht stroomafwaarts van ongeveer 3 uur. Transfer naar het hotel in Rurrenabaque.

Peru Amazonewoud Praktisch Atacama

18-20 Pampas del Yacuma

In het beschermde gebied Pampas del Yacuma zorgen jaarlijkse overstromingen voor het behoud van de schitterende Llanos de Moxos savanne en haar unieke diverse flora en fauna. Je wordt opgehaald in het hotel en per 4x4 naar de gemeenschap van Santa Rosa del Yacuma en de lodge gebracht, een rit van ongeveer 2,5 uur over grindwegen.

Na de lunch en een zalige siësta in hangmatten staat een relaxte bootsafari langs exotische waterplanten, bromelia’s en palmbomen op de planning. Ook de volgende dagen maak je verbijsterende wandel- en bootsafari’s door de omringende wetlands en langs beboste eilandjes in de savanne. Samen met lokale natuurgidsen ga je op zoek naar jaguars, anaconda’s, alligators, piranha’s, roze rivierdolfijnen, capybara’s, edelherten en rode spiesherten, de roodbruine borachi (manenwolf), verschillende soorten apen en vogels. En je zal merken, dieren spotten is hier op de savanne veel eenvoudiger dan in de jungle! Onderweg kan je bovendien heerlijk zwemmen in de rivier tijdens de warmste momenten van de trips. Per 4x4 reis je de laatste namiddag terug naar Rurrenabaque voor overnachting.

Bolivie Reizen 46

21 La Paz

Binnenlandse vlucht naar La Paz en privétransfer naar het hotel.

Vrije namiddag. Neem zeker een kijkje voor optionele activiteiten.
Liefhebbers van kleurrijke Andino-folklore kunnen ’s avonds een gezellige muziekbar opzoeken.

8 Bolivia Profundo Rondreis Atacama

22-23 Terugreis vanuit La Paz

Privé luchthaventransfer voor de internationale vlucht vanuit La Paz naar Brussel (via Lima). Aankomst in Brussel de volgende dag.