BOLIVIE

SIGNATURE Ruta Aymara

Reisprogramma

ONTDEK RUTA AYMARA IN DETAIL

Bolivie Reizen 6

1 - 2 Aankomst La Paz

Rond middernacht aankomst in La Paz, de hoogste hoofdstad ter wereld. Bij aankomst transfer naar het hotel in het historische centrum en late check in. La Paz is trapsgewijs gebouwd met hoogtes van 3200m tot 4000m en wordt omringd door schitterende besneeuwde bergtoppen van meer dan 5000m hoog. Veruit de mooiste zijn de Huayna Potosi en Illimani.

Een vrije voormiddag in La Paz om rustig te acclimatiseren. Rond de middag wordt je opgehaald aan het hotel voor een rustige begeleide stadswandeling in de omgeving van het hotel. Je passeert het Plaza de Murillo met prachtige historische gebouwen, de gezellige San Miguelwijk en de kleurrijke Mercado Hechiceria (heksenmarkt) waar Aymara-indianen hun magische producten verhandelen, zoals zakjes kruiden en kleine lama-foetussen, offergaven voor de godin van de aarde (Pachamama).

Bolivie Rondreizen Vierkant 14

3 La Paz - Cochabamba

Privé luchthaventransfer voor de vlucht naar Cochabamba. Transfer naar het charmante berghotel Carolina.

Bolivie Rondreizen Vierkant 1

4-5 Cochabamba

We voorzien 2 vrije dagen in volpension om vanuit het Carolina Berghotel de omgeving te verkennen.

Zo kan je gaan picknicken in de Tunari heuvels, parapenten (€145 pp), paardrijden of mountainbiken (€82 pp) en wijn proeven tijdens een bodega tour. Wandelliefhebbers willen beslist de dagtocht naar de Tunari Peak niet missen. Contacteer ons voor verdere info.

Bolivie Rondreizen Torotoro8

6 Toro Toro Nationaal Park

Per jeep gaat het over een indrukwekkend traject gedurende 4 uur naar het Toro Toro Nationaal Park. Je stopt in Tarata, een klein dorpje, voor een culturele & historische inleiding op het gebied en kan proeven van een kopje chicha met een chorizo broodje. De volgende dagen word je getrakteerd op verschillende fossielen en gigantische dinosaurusafdrukken. In dit park zijn er maar liefst 7000 afdrukken te vinden!

Samen met je gids trek je na de middag met helm en hoofdlamp naar de indrukwekkende grotten van Uma Jalanta, de diepste van het land. Binnen bezichtig je gedurende 2 uren spectaculaire druipsteenformaties en met wat geluk ook de endemische blinde vissoort die hier leeft. Durvers kunnen tekenen voor een potje speleologie waarbij je door smalle gangen en langs diepe kloven de meest spectaculaire kamers van de grot bekijkt.

Bolivie Rondreizen Torotoro2

7 Toro Toro Nationaal Park

Bij Carrera’s pampas reis je terug in de tijd en bezichtig je grote pootafdrukken van verschillende soorten dinosaurussen (vlees- en planteneters).

Voor de lunch rijd je de bergen in voor het bezoek aan de Ciudad de Itas, een bijzonder karstgebergte op zo’n 4000 meter hoogte. Een wandeling voert je langs verschillende uitkijkpunten en rotsformaties. Je wandelt over grote geërodeerde rotsblokken en door grotten met 2000 jaar oude muurtekeningen van oude beschavingen.

Daarna brengen we je naar laatste en hoogste uitkijkpunt voor een schitterend uitzicht over de diepe kloven en gekartelde bergruggen van Toro Toro Nationaal Park. Met wat geluk spot je hier ook enkele viscacha’s en condorvogels.

Bolivie Rondreizen Torotoro9

8 Toro Toro Nationaal Park

’s Ochtens wandeling naar een uitkijkpunt over een natuurlijk theater. Hier liggen de grootste dinosaurus pootafdrukken die men in dit gebied ontdekte, die van de Titanosaurus (36 meter lang).

Vervolgens wandel je verder naar een tweede en mooiste uitkijkpunt over de Cañon. Deze ravijn is het leefgebied van de met uitsterven bedreigde roodhoofd papegaai die je met wat gelukt hoort of ziet.

Via trappen daal je af naar de bodem van de kloof. Beneden bezoek je een prachtige waterval ‘El Vergel’ en een kristalheldere pool waar het heerlijk pootje baden is. Hier kan je relaxen in een klein paradijsje met een tropisch klimaat en weelderige vegetatie. Alvorens terug te keren naar het hotel bezoek aan de beroemde pootafdrukken bij het dorp Toro Toro.

Bolivie Reizen Sucre Atacama

9 Cochabamba - Sucre

Luchthaventransfer en kort vluchtje naar Sucre.

De ‘witte stad’ Sucre (2790m) ademt gezelligheid uit. Het hele jaar door heerst er een aangenaam klimaat en zorgen terrasjes vol toeristen en studenten voor een ontspannen en gemoedelijke sfeer. Een vrije namiddag om het historische centrum op een rustig tempo te bezoeken. Plaza 25 de Mayo, het Bolivar-park, het Recoleta-klooster en het Casa de la Libertad waar de Boliviaanse onafhankelijkheidsverklaring getekend werd, zijn enkele van de bezienswaardigheden. Ook het Museo de Arte Indigina, dat verhaalt over de textielkunst van de Jalq’a en Tarabuco indianen, is een bezoek waard.

Optioneel kan je een nacht in Sucre toevoegen voor het bezoek aan de Tarabuco Indianenmarkt (enkel op zondag).

Atacama Bolivie Reizen Potosi

10 Potosi

Privé transfer van ong. 3 uur naar Potosi, Bolivie’s schatkamer van koloniale architectuur. Potosi (unesco) ligt door zijn ligging (onterecht) in de schaduw van zijn beroemde broertje Cusco aan de voet van de befaamde Cerro Rico, één van de grootste zilverreserves ter wereld.

Begeleide rondleiding door het historisch centrum. De belangrijkste bezienswaardigheden van de stad zijn de kerken van San Fransisco en San Lorenzo, het Santa Teresa klooster met bijhorend museum en de Casa de la Mondeda (het Muntgebouw) uit 1672. Nu herbergt de munt een museum met schilderijen, oude munten en een tentoonstelling over moderne smelttechnieken.

Atacama Bolivie Reizen Potosi Cerro Ricojpg

11 Cerro Rico - Uyuni

Voor de middag een confronterend begeleid bezoek aan één van de beruchte zilvermijnen van de Cerro Rico. Daarna een privé transfer van 4 uur over een goede asfaltweg van Potosi naar Uyuni.

Bolivie Rondreizen Salardeuyuni Atacama5

12 Salar de Uyuni

De Boliviaanse Altiplano (de Zuid-Lipez) is één van de meest onherbergzame gebieden op aarde en ongetwijfeld het adembenemendste natuurfenomeen van de centrale Andes, en dat komt niet alleen door de hoge ligging. De weinige bezoekers genieten hier van een magisch natuurspektakel. Uyuni is je uitvalsbasis voor een bezoek aan de grootste zoutvlakte ter wereld, Salar de Uyuni (12.500 km²). Samen met een Engelssprekende privé chauffeur bekijk je eerst het treinkerkhof en het zoutwinningsproces in Colchani. Daarna gaat het de steppe op met verschillende stops bij o.a het oude zouthotel en het vulkanische eilandje Incahuasi waar je wandelt langs immense cactussen naar een wondermooi uitkijkpunt. Tot slot maak je een wandeling op de Tunupa vulkaan naar een grot met 1000 tot 3000 jaar oude Chullpas mummies. Je daalt af naar de zoutvlakte waar we een sfeervolle sundowner voorzien op een rustige plek. De ondergaande zon hult de zoutvlakte in een magische paars-roze gloed, een onvergetelijke afsluiter. Je overnacht vandaag in een hotel volledig opgetrokken uit zout.

Optioneel: extra dag voor de trekking naar de knalgele krater van de IRU PUTUNKU vulkaan, of de beklimming van de Tunupa vulkaan. Een zeer goede fysieke conditie is vereist.

Atacama Bolivie Reizen Jeep

13 Zuid Lipez

Per jeep steek je opnieuw de Salar de Uyuni over en reis je verder zuidwaarts de desolate Siloli hoogtewoestijn tegemoet, langs de schilderachtige lagunas Cañapa, Hedionda en Ramaditas waar elegante Jamesflamingo’s met hun karmijnrode strepen samentroepen, een spectaculair schouwspel. Deze door algen en wieren gekleurde meren steken schril af tegen het overwegend aardkleurige landschap waar een snoer van actieve smeulende vulkanen de horizon aflijnt. Vegetatie is schaars maar er groeien grassen waar Viscacha’s, vossen, huanaco’s en kuddes vicunas grazen. Overnachting in een eenvoudige lodge in de Siloli woestijn (4600m).

Bolivie Rondreizen

14 Zuid Lipez

s ‘Ochtens betreed je het magistrale Nationaal reservaat Eduardo Avaroa. De bekendste bezienswaardigheden zijn de Árbol de Piedra, een steen in de vorm van een boom, en Laguna Colorada , één van de grootste giftige meren van de Altiplano. In de lente zakken grote kolonies flamingo’s af naar dit Adobe-rode meer om er zich te voeden met garnalen en algen. Nadien bezoek aan de geisers “Sol de Mañana” en de warmwaterbronnen Termas de Polques in de Salar de Chalviri. Langs de Damas de Piedra’ en de woestijn van Dali gaat het verder naar het schilderachtige Laguna Verde, gelegen aan de voet van de imposante Licancabur vulkaan (5990m) bij de Chileense grens. Deze surrealistische maanlandschappen bezorgen iedereen ongetwijfeld een ‘once in a lifetime experience’. Lange rit terug naar Uyuni voor overnachting.

Bolivie Rondreizen Salardeuyuni Atacama8

15 Uyuni - La Paz

Luchthaventransfer en binnenlandse vlucht naar La Paz. Privé hoteltransfer.

Bolivie Reizen Condoriri Trek Atacama Be

16 - 17 Vertrek La Paz

Transfer naar de internationale luchthaven. Aankomst in Brussel of Amsterdam de volgende dag.

Optioneel kan je een dag toevoegen om vanuit La Paz een daguitstap (trekking) te maken in het Condoriri bergmassief. Meer informatie over deze schitterende excursie lees je op de pagina facultatieve excursies Bolivie.