CHILI

SIGNATURE In het spoor van de Poema

In het spoor van de poema

Gezien hun natuurlijke schuwheid en stille aard zijn poema's heel moeilijk te bewonderen in het wild. De enige plaats op de aarde waar je bijna met zekerheid een poema kan spotten, is Torres del Paine National Park in het zuiden van Chili. Het is de thuisbasis van zo'n 50 poema's. Tijdens dit 5-daags programma bieden we liefhebbers de mogelijkheid de poema in zijn natuurlijke habitat te observeren en fotograferen onder begeleiding van een deskundige gids die deze grote katten al meer dan tien jaar volgt en bestudeert.

Puma Torres Del Paine Chili Reis Atacama4

1 Punta Arenas - Torres del Paine

Bij aankomst op de luchthaven van Punta Arenas word je opgewacht door de gids en naar het hotel gebracht, evt. in het gezelschap van andere fotografen die deelnemen aan het safari programma.

Chili12 Poema Torres Del Paine Winter Atacama Be

2 Poema safari

3 dagen lang krijg je de kans om de wilde poema in zijn natuurlijke habitat te observeren en fotograferen. Onder de begeleiding van een deskundige wildlife fotograaf en poema tracker ga je op pad, zowel per terreinwagen als te voet. De safari’s vinden plaats in privé verband of in kleine groepjes van ong. 4 à 6 personen. Je vertrekt voor zonsopgang en keert terug naar het hotel na zonsondergang. ‘s Middags wordt er gepauzeerd voor een lekkere lunch.

De gids kent de leefwereld van de poema hier op zijn duim en zoekt voortdurend naar oude en nieuwe poemasporen.

Torres del Paine Nationaal park heeft een oppervlakte van 900 km² en dankt de relatief grote aantallen aan de enorme hoeveelheden prooien (vooral hazen en guanaco’s), haar uitgestrekt en boomarm terrein met weinig menselijke bewoners, de camouflage die de gele pampagrassen en het roodachtige struikgewas bieden, en het feit dat er binnen de grenzen van het park al lang niet meer op poema’s wordt gejaagd.

Chili14 Poema Torres Del Paine Winter Atacama Be

3 Poema safari

Samen met je gids speur je de horizon af op zoek naar condors en adelaars die vaak in de buurt cirkelen van de guanaco’s.

Poema’s zwerven laag tegen de grond over de grote vlaktes van het boomvrije terrein op zoek naar hun prooi die ze geruisloos besluipen en vangen. Ze hebben een verbazingwekkend sprongvermogen en kunnen wel 5 meter verspringen zonder een rennende aanloop. Ze sprinten met een snelheid van ongeveer 65 à 80 km per uur.

Ook interessant om weten is dat poema’s terugkeren naar de prooi die ze de voorgaande dag hebben omgebracht.

Tijdens de zomer (oktober tem mei) hebben de poema’s de voorkeur om te jagen in bergachtige gebieden. Maar in de winter volgen ze de guanaco kuddes naar de lager gelegen vlaktes. De kans om hen te zien tijdens de wintermaanden in Torres del Paine is dus groter tijdens in de periode van juni t.e.m. september, wanneer de dagen korter zijn en het park gehuld wordt in een prachtig scheerlicht van de zon. Veel hotels zijn gesloten en hier en daar zie je een paar bezoekers.

Dat wil niet zeggen dat het tijdens de wintermaanden gemakkelijk is om een poema te spotten, zelfs in Torres del Paine.

Puma Torres Del Paine Chili Reis Atacama2

4 Poema safari

Nog een laatste volledige dag om de poema in het wild te observeren!

Poema’s bevolken al miljoenen jaren onze planeet en staan bekend onder een aantal namen zoals de panter, poema, bergleeuw, bergkat, bergschreeuwer en bergschilder. Terwijl cougar de meest gebruikte term is in Noord-Amerika, noemen de Zuid-Amerikanen ze ‘poema’, een Quechua woord dat ‘krachtig’ betekent.

Chili is de thuisbasis van drie ondersoorten: de Felis concolor puma, die in de Atacamawoestijn leeft, de Felis concolor araucanus vind je in de Centrale Valleien en de Felis concolor patagonica, die zwerft door de zuidelijke Andes en over de aangrenzende pampa’s.

Poema’s zijn niet groot in vergelijking met de andere grote kat van Zuid Amerika, de jaguar. Volgroeide mannetjes zijn ongeveer drie meter bij de schouder en wegen tot ongeveer 100 kilo. Volwassen vrouwtjes wegen tussen de 70 à 170 kilo.

Chili6 Torres Del Paine Winter Atacama Be

5 Einde

Na het ontbijt word je naar de luchthaven van Punta Arenas gebracht.

Einde van het arrangement.