PERU - BOLIVIE

CROSSBORDER Trans Andes

Combinatiereis met het wereldwonder Machu Picchu en de Salar de Uyuni

Reisprogramma

ONTDEK TRANS ANDES IN DETAIL

Download het programma (in PDF)

Atacama Peru Reizen Lima2

1 Aankomst Lima

Dagvlucht naar Lima. Bij aankomst een privé transfer naar het hotel.

Atacama Peru Reizen Cuzco2

2 Lima - Cusco

Privé luchthaventransfer en binnenlandse vlucht naar Cusco, de gezelligste stad van Peru, gelegen op 3400m hoogte. We adviseren een vrije namiddag om rustig te acclimatiseren aan de hoogte.

Atacama Peru Reizen Cuzco 2

3 Cusco

Privé begeleide stadswandeling door de oude Inca-hoofdstad. Je bezoekt de kathedraal op het plein Plaza de Armas, gelegen tussen de Compañia de Jesus kerk links en de kerk El Trumfo rechts, en wandelt door smalle kasseistraatjes met oude Inca-muren naar de kunstenaarswijk San Blas. Hier bekijk je witgeschilderde koloniale woningen met rijk bewerkte houten balkonnetjes. Na een stop bij de markt van San Pedro bezoek je de Coricancha, de belangrijkste tempel van het Inca-rijk opgedragen aan de Zonnegod Inti. De tempel was net als Machu Picchu een Inca-meesterwerk, want de muren waren ooit volledig met goud bedekt (daar blijft nu niets meer van over). In de 16e eeuw bouwden de Dominicanen een kerk op de tempel. Vrije namiddag in Cusco.

Atacama Peru Reizen Maras Helen De Meyer

4 Chinchero - Maras & Moray fietstocht

Privé rit naar Maras voor een privé mountainbike tocht van ong. 1 à 2 uur (afh. van je tempo) over een heuvelende grintweg naar de cirkelvormige terrassen van Moray, een experimentele landbouwsite waar de Inca’s de kweek van verschillende gewassen onderzochten in diverse klimaten. Een andere theorie zegt dat het terrascomplex een astronomisch observatorium was. Nadien volgt een leuke afdaling naar de fotogenieke zoutmijn van Maras. Het water waaruit men het zout wint komt uit een bron in de bergen en wordt afgeleid naar een mozaïek van ontelbare opvangbekkens waar het water kan verdampen. Mountainbikes, helm, knie- en elleboogbeschermers zijn inbegrepen.

Wanneer deze uitstap plaatsvindt op dinsdag, donderdag of zondag wordt er voor de fietstocht ook even gestopt bij de indianenmarkt van Chinchero. Na de lunch (inbegrepen) word je naar het hotel in Ollantaytambo gebracht waar je aansluitend de trein neemt naar Aguas Calientes, het dorp aan de voet van Machu Picchu.

Machupicchu Peru Reizen Atacama

5 Machu Picchu

Met een ligging tussen 2 steile bergen, op een hoogte van 2430 meter én op de grens tussen de mistige evenaarswouden en de hoge Andes is Machu Picchu het meesterwerk van de Inca beschaving. Dit laatste toevluchtsoord werd door de Spanjaarden nooit ontdekt en is daardoor niet vernietigd. De site werd rond 1440 gebouwd en gedurende een kleine eeuw bewoond. Je wordt opgewacht door je gids aan het hotel. Na een rit van 20 min per shuttlebus bereik je de ingang. We voorzien een korte rondleiding van ong. 2.5 uur met Engelstalige privégids alsook vrije tijd voor vrijblijvende wandelingen naar de Inca-brug of de Zonnepoort Inti Punku.

Mits supplement kan je onder begeleiding ook Huayna Picchu beklimmen voor schitterende uitzichten op de site en haar omgeving. Rond de middag neem je de trein naar Ollantaytambo waar de privé chauffeur wacht voor de transfer naar Cusco.

Salkantay Trekking Peru Reizen10

6 Cusco vrije dag

Een vrije dag in Cusco met mogelijkheid tot het boeken van optionele excursies.

Bijvoorbeeld: uitstap naar Palccoyo mountain, dagtour rafting, kookworkshop, Tweedaagse Inca Trail naar Machu Picchu

Atacama Peru Reizen Sillustani2

7 Cusco - Puno

Privé luchthaventransfer en binnenlandse vlucht naar Puno, de stad aan de rand van het Titicacameer. Privé hoteltransfer.

Optioneel: excursie naar Sillustani waar je overblijfselen van de oude Colla-cultuur bekijkt.

Atacama Peru Reizen Titicaca8

8 Titicacameer Peru

Dagexcursie per comfortabele speedboot op het Titicacameer (in internationaal gezelschap) met onderweg 3 bezoeken. Je start op Taquile, een rotsachtig eiland dat je verkent d.m.v een eenvoudige maar steile wandeling. De traditionele bewoners houden er een eeuwenoude weverstraditie in ere en hun kledij getuigt van duidelijke Spaanse invloeden. Daarna vaar je richting het schiereiland Capachica en community Santa Maria – Llachon waar je luncht en kennismaakt met de traditionele “Pachamanca” kookkunst. Tot slot meer je aan bij één van de drijvende rieten eilanden van de Uros-indianen. Het leven van de Uros was onlosmakelijk verbonden met het totora-riet dat overvloedig de oevers en ondiepe wateren van het meer bedekt. Het riet wordt voor allerlei doeleinde gebruikt, als voedsel maar ook voor de bouw van huizen, meubilair, boten, etc.

Atacama Peru Reizen Titicaca © Helen De Meyer3

9 Puno - La Paz

Privé transfer naar de busterminal voor een busrit van Puno naar La Paz (5 à 7 uur) en transfer naar het hotel in het historische centrum van La Paz.

Bolivie Reizen 43

10 La Paz

Vrije dag in La Paz om op eigen houtje het oude stadsdeel te verkennen (op wandelafstand van het hotel). Interessante bezienswaardigheden zijn Plaza de Murillo waarrond verschillende belangrijke gebouwen liggen, de gezellige San Miguelwijk en de kleurrijke Mercado Hechiceria (heksenmarkt). Liefhebbers van kleurrijke Andino-folklore kunnen ’s avonds een gezellige muziekbar opzoeken.

Optionele excursies: Palca Canyon & de vallei der Zielen, de ruïnes van Tiwanaku

Bolivie Reizen 39

11 Salar de Uyuni

De Boliviaanse Altiplano (de Zuid-Lipez) is één van de meest onherbergzame gebieden op aarde en ongetwijfeld het adembenemendste natuurfenomeen van de centrale Andes, en dat komt niet alleen door de hoge ligging. De weinige bezoekers genieten hier van een magisch natuurspektakel.

Na een vroege ochtendvlucht uit La Paz land je in Uyuni, de uitvalsbasis voor een bezoek aan de grootste zoutvlakte ter wereld, Salar de Uyuni (12.500 km²). Samen met een Engelssprekende privé chauffeur bekijk je eerst het treinkerkhof en het zoutwinningsproces in Colchani. Daarna gaat het de steppe op met verschillende stops bij o.a het oude zouthotel en het vulkanische eilandje Incahuasi waar je wandelt langs immense cactussen naar een wondermooi uitkijkpunt. Tot slot maak je een wandeling op de Tunupa vulkaan naar een grot met 1000 tot 3000 jaar oude Chullpas mummies.

Je daalt af naar de zoutvlakte waar we een sfeervolle sundowner voorzien op een rustig plekje. De ondergaande zon hult de zoutvlakte nu in magische paarsroze gloed, een onvergetelijke afsluiter. Je overnacht vandaag in een hotel volledig opgetrokken uit zout.

Bolivie Reizen 22

12 Zuid Lipez (Siloli woestijn)

Liefhebbers kunnen na zonsopgang ‘s ochtens een prachtige MTB-fietstocht maken dwars over de zoutvlakte (mits vroeg opstaan). Per jeep verder zuidwaarts de Zuid-Lipez woestijn tegemoet. Na ong. 3 uur rijden bereik je de lagunas Cañapa, Hedionda en Ramaditas waar elegante Jamesflamingo’s met karmijnrode strepen samentroepen, een spectaculair schouwspel. Deze door algen en wieren gekleurde meren steken schril af tegen het overwegend aardkleurige landschap met een snoer van actieve smeulende vulkanen aan de horizon. Overnachting in een eenvoudige lodge in de spectaculaire en uitzichtloze Siloli woestijn.

Bolivie Rondreizen

13 Laguna Colorada & Verde

s ‘Ochtens betreed je het magistrale Nationaal reservaat Eduardo Avaroa. De bekendste bezienswaardigheden zijn de Árbol de Piedra, een steen in de vorm van een boom, en Laguna Colorada , één van de grootste giftige meren van de Altiplano. In de lente zakken grote kolonies flamingo’s af naar dit Adobe-rode meer om er zich te voeden met garnalen en algen. Nadien bezoek aan de geisers “Sol de Mañana” en de warmwaterbronnen Termas de Polques in de Salar de Chalviri. Langs de Damas de Piedra’ en de woestijn van Dali gaat het verder naar het schilderachtige Laguna Verde, gelegen aan de voet van de imposante Licancabur vulkaan (5990m). Retour naar het hotel in Uyuni waar je in de late namiddag arriveert.

Bolivie Reizen 46

14 Uyuni - La Paz

Transfer naar de luchthaven voor de binnenlandse vlucht naar La Paz. Transfer naar het hotel en vrije namiddag.

Bolivie Reizen 6

15-16 Vertrek La Paz

Transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Lima waar we een dagkamer voorzien in het luchthavenhotel. Avondvlucht naar Brussel of Amsterdam.