Ongeveer 3 weken voor vertrek en na betaling van je saldo ontvang je van ons het persoonlijk reisdossier. We bezorgen je de contactgegevens van onze lokale partners, alsook een noodnummer van Atacama. Je persoonlijke reisdossier bevat:
Sinds februari 2017 moet elke buitenlandse toerist een bewijs kunnen voorleggen dat hij/zij een ziektekostenverzekering of bijstandsverzekering heeft afgesloten voor de volledige duur van zijn/haar reis. Indien je geen ziektekostenverzekering hebt, mag men je in principe de toegang tot het land weigeren (al zijn de controles eerder willekeurig).
Wij adviseren om je verblijf in het buitenland altijd te registreren op de portaalsite Travellers Online van Diplomatie België: https://travellersonline.diplomatie.be. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig gemakkelijker informeren en ondersteunen bij onverwachte problemen op reis of na plotse gebeurtenissen ter plaatse.
Air France voert geen vluchten uit tussen Brussel en Parijs en vervoert haar reizigers via Eurostar treinen. KLM voert zowel trein- als vliegreizen uit naar Schiphol. Check-in gebeurt in het treinstation Brussel-Zuid. De KLM / Air France desk is gelegen aan de Zuidgang, bij het Victor Hortaplein, de Onderwijzersstraat en Frankrijkstraat. Op aanvraag kan je de trein naar Schiphol ook vanuit Antwerpen boeken. Bij treinreizen naar Parijs of Amsterdam volstaat het om 1 ½ uur op voorhand op het station van Antwerpen of Brussel-Zuid te zijn. Er zijn geen maaltijden inbegrepen tijdens treinreizen.
Houd rekening met het volgende:
Bewaar je afgestempelde treinticket, dat is het bewijs dat je het eerste deel van de reis hebt voltooid. Als je overstapt op een vlucht, moet je je treinkaartje kunnen tonen aan de incheckbalie op de luchthaven om je boardingpass te ontvangen. Als je online hebt ingecheckt, moet je je afgestempelde treinticket tonen wanneer je je bagage inlevert.
Van toepassing voor Air France: Het is mogelijk om je ruimbagage af te geven in Brussel-Zuid en in te checken tot de eindbestemming. Air France coördineert de bagage-afhandeling in Parijs en tot de eindbestemming. In Parijs Charles de Gaule ga je onmiddellijk naar de 4e verdieping waar je door security gaat en nadien naar de gate wandelt.
Wanneer je terugkeert van je reis dien je bij aankomst in Parijs Charles de Gaule je bagage op te halen. Ga vervolgens naar de balie AIR & RAIL op de tweede verdieping van het TGV-station op de luchthaven. Hier kan je je bagage inleveren zodat deze wordt ingecheckt tot Brussel. Je kan ook je bagage zelf bijhouden tijdens de treinreis naar Brussel. Meer informatie vind je op deze website.
Van toepassing voor KLM: Wie per trein naar Amsterdam reist, kan online inchecken in het treinstation en boardingpassen verkrijgen. Bagage inchecken in Brussel-Zuid kan (voorlopig) niet, maar bij aankomst in Schiphol kunnen passagiers terecht bij de speciale Air & Rail balie waar overstappende treinreizigers hun bagage kunnen inchecken.
BELANGRIJK: indien je ticket geboekt werd vanuit Brussel-Zuid kan je niet opstappen in Antwerpen en omgekeerd. De check-in en ophaling van je boardingpass gebeurt uitsluitend in het station zoals vermeld op je persoonlijk e-ticket. Kijk dit goed na. Wie zich niet aan deze regel houdt, krijgt automatisch een no-show in het reservatiesysteem en bijgevolg een instapweigering in Schiphol/Parijs. Ben je de dag van vertrek verhinderd om te vertrekken vanuit Brussel of Antwerpen door overmacht (staking, terrorisme, ernstige treinstoringen), contacteer dan zo spoedig mogelijk Atacama zodat wij een speciale toelating voor 're-routing' bij KLM/AF kunnen regelen. Persoonlijke redenen zoals file, autopech, etc. worden door KLM / AF niet aanvaard als een geldige rerouting-reden.
VERTREK VANUIT BELGIE
VERTREK VANUIT SCHIPHOL
Een parkeerplaats op Schiphol kan je zeer gemakkelijk reserveren via deze link.
In de aantomsthal van de luchthaven op de bestemming word je opgewacht door een privéchauffeur en/of gids. Hij/zij houdt een naambordje vast en brengt je naar het eerste verblijf. De correspondent bevestigt ook het beginuur van de eerstvolgende excursie of transfer. De luchthaven van Quito is Aeropuerto Internacional Mariscal Sucre en ligt op 1,5 à 2 uur van het centrum. De meeste reizigers verblijven de eerste nacht in de buurt van de luchthaven of in Otavalo.
Uitzonderlijk kan het gebeuren dat je vlucht wegens omstandigheden een grote vertraging oploopt of wordt geannuleerd. De luchtvaartmaatschappij dient je in te lichten over je rechten en de reden van de instapweigering, annuleringen of aanzienlijke vertragingen (tot 4 uur voor vluchten van meer dan 3500 km).
Verwittig in de eerste plaats de lokale agent (zie contactgegevens). Van zodra het nieuwe vertrek van de vlucht gegarandeerd is, dien je de agent op de hoogte te brengen zodat hij/zij de nodige stappen kan ondernemen om de nieuwe luchthaventransfer en het hotel te regelen.
Afhankelijk van de vluchtafstand en de duur van de vertraging heb je recht hebben op een drankje, maaltijd(en), gratis telefoongesprek en hotelkamer. Bij annulering of een vertraging van meer dan 3 uur heb je, afhankelijk van de vluchtafstand, recht op een financiële schadevergoeding van 250 tot 600 euro. Om deze te bekomen is het verstandig om op de luchthaven een attest van de opgelopen vertraging of de afgeschafte vlucht te bekomen. Hou ook alle boardingpassen goed bij!
Je kan een Europees klachtenformulier bij je luchtvaartmaatschappij indienen (bewaar er een kopie van). Dit formulier kan je downloaden op de hieronder vermelde website. Opgelet: je kan meestal geen financiële schadevergoeding bekomen indien de vertraging of annulering te wijten was aan overmacht (weersomstandigheden, beslissing van de lokale overheid). Maar ook bij buitengewone omstandigheden moeten luchtvaartmaatschappijen je bijstand geven terwijl je op een alternatieve vlucht wacht. Meer info vind je op deze link.
TIP – op de website van de luchtvaartmaatschappij kan je je contactgegevens in je boeking zetten. Login op basis van je boekingsreferentie of e-ticketnummer + achternaam (zonder spaties). Zo word je de dag van vertrek automatisch op de hoogte gehouden over de laatste uurwijzigingen, gate nummers en boarding tijden.
RUIMBAGAGE: Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen mag je op internationale vluchten 1 stuk ruimbagage per persoon L + W + H max. 158 cm (62 inch) en in totaal max. 23 kg (50 lbs) inchecken. Afmetingen en kilo’s verschillen per maatschappij. Kijk dit goed na voor vertrek op de website van de luchtvaartmaatschappij bij de rubriek “bagage allowance”. In businessclass zijn andere maten en gewichten van toepassing.
HANDBAGAGE: 1 stuk handbagage (max. 55 x 35 x 25 cm) + 1 persoonlijk item (vb. een handtas of een laptop, max. 40 x 30 x 15 cm) worden standaard toegestaan. Het totaalgewicht varieert per luchtvaartmaatschappij (vaak max. 4 à 8 kg). Bij KLM bedraagt het totaal gewicht max. 12 kg per persoon.
In je handbagage neem je zeker mee: de nodige reisdocumenten zoals internationaal paspoort, e-ticket, verzekeringspolis, geld, kredietkaarten, fotomateriaal, elektronische toestellen. Indien je bepaalde medicijnen neemt, zorg dan ook voor een medisch Engelstalig attest. Ook nuttig tijdens lange afstandsvluchten zijn headphones of oordopjes, tandenborstel en tandpasta, reserve T-shirt, sokken en ondergoed.
REIS COMPACT: Rondreizen naar Ecuador zijn vrij actief. Vaak reis je van het ene naar het andere hotel en blijf je 2 à 3 nachten ter plaatse. Reis daarom ‘praktisch’ en zo licht mogelijk. Kledij kan je wassen aan lage prijzen in de lokale wasserettes of in één van de hotels waar je langer dan 1 nacht verblijft. Haardrogers zijn in de meeste hotels aanwezig. Indien je een verblijf in de Amazone geboekt hebt kan je, afhankelijk van je reisprogramma, bagage achterlaten in Quito.
Bij check-in kreeg je een luggage TAG. Bewaar deze op een veilige plek. Uitzonderlijk kan het al eens gebeuren dat een stuk ingeschreven bagage ontbreekt bij aankomst. Dit is een klein ongemak, waarschijnlijk zal de bagage op een andere vlucht terecht gekomen zijn en wordt deze snel teruggevonden en meegestuurd met de volgende vlucht. Neem eventueel uit voorzorg wat propere sokken en ondergoed mee in je handbagage. Je kan eveneens een foto maken van je valiezen (inhoud + buitenkant met merk en kleur duidelijk zichtbaar) om de waarde vast te leggen. Mail de foto naar jezelf.
In geval de ingeschreven bagage bij aankomst ontbreekt, laat je meteen een PIR (Property Irregularity Report) opmaken aan de balie "lost luggage" in de luchthaven. Waak erover dat men het PIR-document volledig en foutloos invult (doe dit bij voorkeur zelf) en kijk na of het PIR-nummer rechts bovenaan duidelijk vermeld wordt. We merken dat de zoektocht naar een reiskoffer soms moeizaam opgestart kan worden omdat het PIR-nummer/document niet correct ingevuld werd. Ga er nooit vanuit dat de persoon achter de helpdesk foutloos kan lezen en schrijven.
Alle bewijsmateriaal, ticket met luggage tag nummer, PIR-attest en boardingpass verzamelen. Een PIR-document is essentieel om de bagage te laten opsporen, alsook om eventueel later een vergoeding te bekomen van de luchtvaartmaatschappij of verzekeringsmaatschappij (indien van toepassing). Ook bij beschadiging van de bagage door luchttransport moet een PIR-attest opgemaakt worden.
"Breekbare bagage" wordt op eigen risico ingecheckt. De luchtvaartmaatschappij of Atacama is niet verantwoordelijk in geval van schade.
Door de verschillende regio’s en microklimaten kan Ecuador het hele jaar door bereisd worden, al moet je rekening houden met tegenovergestelde ideale reisperiodes in de Andes en Galapagos.
Ecuador ligt op de evenaar waardoor het er dagelijks regent (meestal na de middag). Maar de zon breekt eveneens dagelijks door. Je kan de Andes het hele jaar door bereizen. Van juni tot oktober heb je doorgaans mooi en helder weer in de Andesregio. November tot februari zijn ook goede reismaanden. Maart en april zijn het meest regenachtig en dus minder geschikt voor wie lang door de Andes wil reizen. Aan de tropische Ecuadoraanse kust heerst het hele jaar door een aangenaam strandklimaat. De minste neerslag valt tussen juni en september, al heb je tijdens onze zomermaanden wel meer constante bewolking.
De Galapagoseilanden kan je het hele jaar door bereizen. Dagtemperaturen schommelen rond de 30°C. De beste (en ook drukste) maanden zijn januari tot april, dan heb je warm en helder weer in combinatie met een dagelijkse korte regenbui. Zeewatertemperaturen liggen rond 25°C. Van mei tot december is het een paar graden koeler en is er meer bewolking (maar minder regen). Het zeewater heeft een gemiddelde temperatuur van 22°C. In september waait een krachtige wind en is de zee wilder.
In de Amazone regent het bijna dagelijks (korte hevige buien) al is er sprake van een droog en nat seizoen. Van december tot februari/midden maart valt er minder regen met als gevolg dat sommige meren droog kunnen liggen vanaf januari/februari (Cuyabeno) waardoor een deel van de excursies te voet kan doorgaan. Gemiddeldes overdag: 30°C en ’s nachts: 22°C.
Handige websites voor nazicht jaargemiddeldes hoeveelheid neerslag, dag- en nachttemperaturen:
Voor alle rondreizen in de Andes is de laagjesmethode aangewezen. Zorg voor comfortabele reiskledij. Hou rekening met het grove terrein, wisselvallige klimaat en snel stijgende/dalende temperaturen. In de Andes kan het ’s ochtends en ’s avonds zeer koud zijn (0 à 10°C). Overdag stijgen temperaturen tot 25°C maar ’s avonds koelt het snel af. Lente- en zomerkledij in combinatie met een warme trui en jas voor ‘s ochtends en ‘s avonds zijn aangewezen. Tijdens de excursies in het hoogland (Cuicocha, Quilotoa, Papallacta,…) zijn een waterdichte jas, regenbroek en comfortabele wandelschoenen noodzakelijk. Bij het bezoek aan een vulkaan zijn ook muts, wanten en sjaal nuttig. Alle hotels hebben (elektrische) verwarming maar de gemeenschappelijke ruimtes (restaurants, ontbijtruimte,…) zijn niet altijd verwarmd. De meeste hotels hebben geen dubbele beglazing. Van zodra de zon opkomt, warmt het snel op.
Goed uitgerust op reis? Atacama werkt samen met de buitensportstore Vaude in Leuven en Gent.
Atacama klanten genieten er van uitgebreid advies en 15% korting op het volledige assortiment. Een eenvoudige vermelding dat je ATA-klant bent is voldoende. Je kan terecht in:
Atacama heeft geen medische bevoegdheid en mag zodoende geen officiële medische adviezen verstrekken. Voor medisch advies verwijzen we naar het Tropisch Instituut Antwerpen of je huisarts.
Maak online een afspraak voor reisadvies en/of vaccinaties via de website van Wanda.
Doe dit bij voorkeur 4 tot 6 weken voor je vertrek naar het buitenland. Vermijd de drukke periode van april t.e.m. september.
Adres: Kronenbrugstraat 43, 2000 Antwerpen.
Geopend op weekdagen van 09u00 tot 17u00.
Nuttig om te weten:
Toiletpapier moet in Ecuador niet ‘zoals bij ons’ in het toilet worden gegooid maar in de speciaal hiervoor bestemde emmer. Dat lijkt misschien onhygiënisch, maar de afvoerpijpen van de toiletten zijn zeer smal en verstoppen heel gemakkelijk.
Indien je medicijnen/vloeistoffen meeneemt in de handbagage (flesjes oogdruppels e.d.) is het aanbevolen een medisch attest mee te hebben (Engelstalig). Vraag dit aan je huisarts.
Een controle bij de tandarts is aanbevolen. Tanden zijn immers zéér gevoelig op grote hoogte.
Daarnaast is het belangrijk zich te beschermen tegen de felle hoogtezon.
Quito ligt op 2800m hoogte. Reizigers die naar de hoge Andes reizen, hebben in het begin van hun reis soms last van kortademigheid, hoofdpijn, weinig eetlust en vermoeidheid. Dit zijn normale verschijnselen die na 48 uur acclimatisatie stilaan verdwijnen. Niet iedereen is even gevoelig voor het fenomeen. Hoogteziekte treft naar schatting 10 tot 25 procent van de mensen die te snel naar 2500m stijgen en 50 tot 85 procent van zij die verblijven op 4500 tot 5500m. Bij lichte hoofdpijn, het meest frequente symptoom, volstaat een eenvoudige pijnstiller, zoals paracetamol. Wijkt de pijn niet met medicatie of een dag rust, voorzie dan een extra rustdag of zoek lager gelegen oorden op.
Hoe ontstaat hoogteziekte?
Naargelang de hoogte neemt de zwaartekracht af, waardoor de luchtdruk vermindert. De luchtsamenstelling blijft ongewijzigd, maar de partiële druk van de gassen in de lucht, waaronder zuurstof, daalt. De lucht die je inademt bevat dus minder zuurstof waardoor je minder energie hebt. Wie op 3000m hoogte verblijft, ademt lucht in met een zuurstofconcentratie van 70 procent. Op 5000m is dat nog slechts de helft. Hoogteziekte komt voor bij de helft van de trekkers die boven 4000m wandelen.
Een belangrijke remedie is om heel veel water te drinken (in regel 1 liter per 1000 hoogtemeters stijgen) en de eerste dagen alcohol te vermijden. Je hersenen hebben in eerste instantie extra zuurstof nodig en je lichaam moet op volle toeren rode bloedlichaampjes aanmaken. Dat is vermoeiend voor je lichaam maar water drinken versnelt dat proces.
Daarnaast is het belangrijk om het de eerste dagen rustig aan te doen. Neem voldoende nachtrust en lichte maaltijden. De symptomen zijn heel persoonlijk. Controleer de kleur van je urine. Het is een goed middel om te zien of het vochtpeil voldoende is: hoe bleker de kleur, hoe beter.
Meer informatie over hoogteziekte lees je op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.
Diamox is een medicijn (op voorschrift) om hoogteziekte tegen te gaan. Deze plaspil doet het plasmavolume lichtjes afnemen, waardoor de rode bloedcellen geconcentreerd worden en je meer zuurstof per volume bloed vervoert.
We raden Diamox aan voor wie tijdens zijn reis meerdere dagen boven de 4000m verblijft of een trekking boven 4000m maakt. Ook bij wie milde symptomen vertoont (zoals hevige hoofdpijn) en niet meteen kan afdalen de volgende dagen, raadt het ITG aan om 2 tabletten van 250g Diamox per dag in te nemen gedurende 2 à 3 dagen. Dit zorgt voor een snellere acclimatisatie. Er zijn echter enkele kleine neveneffecten (zoals een aanpassing van je smaakpapillen), dus bespreek deze kuur altijd eerst met je huisarts. Een Dafalgan, Neurofen, Ibuprofen of ander middel tegen hoofdpijn kan ook helpen.
Sinds september 2000 is de Sucre als nationale munteenheid van Ecuador na een eindeloze devaluatie afgeschaft en vervangen door de Amerikaanse Dollar (USD). Deze is onderverdeeld in 100 dollarcenten, ook wel cents of pennies genoemd. De volgende munten zijn in omloop: 5 cent, 10 cent, 25 cent, 50 cent en 1 dollar. Er zijn bankbiljetten ter waarde van 1, 2, 5, 10, 20, 50 en 100 dollar; al geraak je biljetten van 50 en 100 dollar maar moeilijk gewisseld.
De koers bedraagt (juli 2023) € 1 is 1,09 USD. Kijk voor de actuele koers op de website: https://www.xe.com/.
In hotels en restaurants kan je doorgaans (meestal) met kredietkaart afrekenen. Cashgeld is handig bij het geven van fooien en de kleine aankopen (souvenirs, drank, snacks). Een fooi kan je evt. ook geven in euro of USD. Op marktjes en in winkels kan je uitsluitend met cash geld betalen. Coupures van 100 euro/USD zijn handig om te wisselen maar geraak je niet kwijt als betaalmiddel. Op veel plaatsen weigert men deze om te ruilen. Er zijn ook veel valse biljetten in omloop. Wees dus zeer waakzaam voor valse bankbiljetten in taxi’s, bussen en winkels.
Het geven van een fooi is nooit verplicht, heel persoonlijk en afhankelijk van je appreciatie. Er bestaat geen enkele verplichting! Een fooi is een kleine gift als erkentelijkheid voor de goede service, die je naar eigen goeddunken geeft of niet geeft. Ben je tevreden van de service? Dan is het is wel gebruikelijk een fooi te geven (in heel Zuid-Amerika) want de lonen liggen aan de lage kant.
Doorgaans wordt de fooi ook als een onderdeel van het loon gezien. Op dit ogenblik verdient de modale Ecuadoraanse werknemer ongeveer 500 USD per maand of 25 USD per dag.
Hieronder geven we enkele richtlijnen voor Ecuador.
In Ecuador is het gebruikelijk dat excursies doorgaan met een (privé)chauffeur + een Engelssprekende gids die je ophalen aan het hotel, de luchthaven,… Transfers (non-stop) gebeuren steeds op basis van een Spaanstalige chauffeur.
In de Andes reis je vaak over bergwegen. Indien je gevoelig bent aan wagenziekte, is het aangeraden de nodige medicatie mee te nemen uit voorzorg!
Op de NATIONALE VLUCHTEN zijn geen maaltijden inbegrepen maar soms verkrijgbaar tegen betaling. Neem evt. een snack en flesje water mee. Drugscontroles zijn gebruikelijk in alle Zuid-Amerikaanse landen en ook in Ecuador. Soms vraagt men om je hoofdbagage te tonen en open te maken bij het inchecken op een binnenlandse vlucht. Pak je spullen dus op een praktische manier in en overlaad de bagage niet om chaotische toestanden te vermijden.
Stopcontacten type A en C zijn gebruikelijk. Niet alle stopcontacten zijn van hetzelfde type, neem dus een wereldstekker mee. De netspanning in Ecuador is 110 volt. Denk aan scheerapparaten en batterijladers. Op de meeste scheerapparaten en haardrogers zit een schakelaar waarmee je het voltage kunt omzetten van 220 naar 110 volt, anders raden we je aan een universele adapter mee te nemen.
Om te bellen heb je een gsm met tri- of quadband nodig. Mobiel bellen kan tegenwoordig vanuit elk hotel, tenzij vanuit afgelegen plaatsen. Wifi is meestal aanwezig in de hotels, al heb je op afgelegen plaatsen soms een (zeer) zwak signaal. Wie vaak naar het thuisfront wenst te bellen kan Skype, Facetime of WhatsApp overwegen. Je kan er ook voor kiezen om een e-Sim Card aan te kopen, Holafly or Airolo bieden dit wereldwijd aan. De landcode van Ecuador is 00593.
In het Amazonewoud en tijdens een cruise in de Galapagoseilanden ben je volledig onbereikbaar (geen gsm-signaal, noch wifi). Enkel in en rond de luchthavens is er een telefoonsignaal.
De gemiddelde vliegtijd van deze lange afstandsvlucht bedraagt 11 à 12 uur, te vermeerderen met de reis naar Amsterdam.
In Ecuador is het tijdens onze zomertijd 7 uur vroeger dan in België en tijdens onze wintertijd 6 uur vroeger. Op de Galapagoseilanden is het 1 uur vroeger dan op het vasteland.
Andesreizen hebben een bijzonder karakter. Ze zijn authentiek, avontuurlijk maar soms ook vermoeiend. Door de grote hoogte, felle hoogtezon met extreme temperatuurschommelingen tussen dag & nacht, de soms grote reisafstanden tussen de bezienswaardigheden en gebrekkige infrastructuur van de wegen en in hotels ben je sneller vermoeid dan in België. Excursies starten meestal in de vroege ochtend. De meeste hotels hebben geen dubbele beglazing en de gemeenschappelijke ruimtes (waaronder eetruimtes) zijn niet altijd goed verwarmd. Hoewel de meeste mensen vaak zoveel mogelijk willen zien tijdens hun rondreis, adviseren we om het rustig aan te doen. Op hoogte voelt men immers de kleinste inspanning.
Kijk voor vertrek goed na of je voldoende verzekerd bent. Je reist naar een Zuid-Amerikaanse bestemming met een authentiek en avontuurlijk karakter, prachtige landschappen die op het netvlies blijven plakken en een ervaring met bredere kijk op de wereld. Maar ook een bestemming met een andere mentaliteit, verschillende gedragsgewoontes en gebruiken.
Zaken lopen soms anders dan gepland. Denk maar aan een plotse staking met demonstraties en wegblokkades, extreme weersomstandigheden waarbij het lokaal team genoodzaakt is om een reisroute om te leiden of het programma aan te passen naar een gelijkwaardig alternatief, vertragingen van een binnenlandse vlucht met als gevolg een gemiste aansluiting en een luchthavenhotelovernachting, een beschadigde of verloren koffer, situaties van overmacht,...
Een volwaardige bijstandsverzekering dekt onder meer volgende situaties:
Kijk dit zeer goed na bij boeking. Een bijstandsverzekering kan in principe nog afgesloten worden tot een week voor afreis.