ECUADOR

HIGHLIGHTS Best of Ecuador

Reisprogramma

ONTDEK BEST OF ECUADOR IN DETAIL

Atacama Reizen Ecuador59

1 Aankomst Quito

Bij aankomst in Quito (2800m) privé transfer naar een stemmige guesthouse in de Tumbaco vallei, ideaal gelegen tussen het centrum en de luchthaven.

Atacama Reizen Ecuador69

2 Koloniaal Quito

Rustige privé stadstour met Engelssprekende gids. In Quito is het genieten van een staaltje fraaie koloniale architectuur. Gelegen aan de voet van de Panecillo-heuvel, herbergt de hoofdstad één van de grootste en beste bewaarde historische centra van Zuid-Amerika (Unesco). Hier is bijna geen modern gebouw te bespeuren. Herenhuizen met blauw geschilderde raamkozijnen, pittoreske patio’s en plaza’s, gerestaureerde kloosters en kerken brengen je in de sfeer van de Spaanse overheerser en de Nieuwe Wereld. De kruisgang van het San Francisco klooster, waarbij de grondvesting werd opgetrokken uit Inca ruïnes, en het overdadige Spaanse barokke interieur van de Jezuïeten kathedraal “la Compañía” maken ongetwijfeld indruk. 

Nadien trek je naar het evenaarsmonument “Mitad del Mundo” en het Intiñan museum waar je enkele evenwichtstestjes doet om te checken of je daadwerkelijk pal op de evenaar staat. Plezier verzekerd! Retour naar de guesthouse in Tumbaco voor de vroege vlucht naar het Amazonewoud.

Atacama Reizen Ecuador3 © Helen De Meyer

3 Quito - Amazonewoud

Transfer naar de luchthaven voor een vlucht naar Lago Agrio of Coca, de uitvalsbasissen voor het vierdaags all-in verblijf in het diepe Amazonewoud. Het hart van de Ecuadoriaanse jungle bereik je al na een vlucht van 1 uur en staat bekend als één van de beste bestemmingen van het continent om deze ‘longen van de aarde’ intens te beleven. Weinig toeristen en kleinschalige eco-lodges, vaak gelegen aan prachtige lagunes omgeven door een netwerk van smalle kreekjes die toelaten de wildlife van snel en van dichtbij te spotten. Afh. van je gekozen lodge verkenning van het Cuyabeno wildlife reserve of Yasuni nationaal park, leefgebied van de Siona, Waorani-, Shuar- en Kichwa-indianen.

Na een kanotocht van ong. 2 à 3 uur ligt bewoonde wereld plots ver achter je. Hier lopen geen wegen, is er geen elektriciteit, en leven de indianenstammen in harmonie met het woud en de ondergaande zon. Eens de parkingang voorbij, peddelen een natuurgids en indiaanse gids je kano geruisloos door een wirwar van weelderige plantengroei naar de lodge. Onderweg maken ze je attent op de aanwezigheid van verschillende soorten apen, vogels, slangen, krokodillen, otters en ara’s. Het primaire regenwoud wemelt hier van de wildlife.

Atacama Reizen Ecuador63

4 - 5 Het Amazonewoud

Per boomkano verken je  de volgende dagen in de vroege ochtend en de late namiddag de omringende jungle. Vuurvliegjes en nachtgeluiden zorgen voor een onvergetelijke nachtrust. Daarnaast bezoek je o.a de lokale indianengemeenschap, een kleilik en hoge observatietoren.

Atacama Reizen Ecuador72

6 Amazonewoud - Cotopaxi

De laatste dag brengen de boomkano en een lokale vlucht je terug naar Quito. Een lunchpakket voor onderweg is inbegrepen. Transfer naar het hotel, gelegen nabij de beroemde Cotopaxi, de hoogste actieve vulkaan ter wereld. 

Atacama Reizen Ecuador5

7 Laguna Quilotoa

Privé excursie naar laguna Quilotoa, het mooiste kratermeer van Ecuador. Er leven hier bijna uitsluitend boerenfamilies die op de vruchtbare gronden maïs, yucca en aardappels kweken. Opmerkelijk is dat de vrouwen het mannenwerk uitvoeren, en zoals de traditie leert, doen ze dit op hakschoenen. 

Vanop het Shalala uitkijkplatform heb je een mooi uitzicht over de lagune. Het kratermeer ligt op 3900 meter hoogte en kent een hoge concentratie zwavel waardoor het af en toe van kleur verandert, van smaragdgroen tot hemelsblauw. Keuze tussen twee wandelingen. De eerste wandeling duurt ong. drie uur en loopt van de kraterrand over een goed aangelegd wandelpad naar de oevers van het meer. Optioneel kan je per ezeltje weer naar boven (30 usd pp). Nadien een ritje te paard naar boven. De tweede duurt 6 uur en volgt de kraterrand rond het meer. Enkele lama’s of alpaca’s kruisen waarschijnlijk je pad. Lunch inbegrepen. 

Atacama Reizen Ecuador4 © Carl De Meyer

8 Marktdag!

Rit naar Saquisili voor een bezoek aan één van de authentieke marktjes in de omgeving (enkel op woensdag, donderdag, zaterdag en zondag). Overal springen kleurrijke poncho’s en bolhoeden met pauwenveren in het oog. Grote hokken varkens, lama’s en pluimvee worden verhandeld. Aansluitend  privé transfer naar Baños, een gezellig outdoor dorp aan de voet van de actieve Tungurahua vulkaan. Je neemt je intrek in een comfortabele landelijke boerderij met prachtige zichten op de frisgroene valleien.

Atacama Reizen Ecuador64

9 Route van de watervallen

Baños ligt met zijn 1800 meter hoogte op de grens van het laagland  en de hoge Andes, wat resulteert in diepe ravijnen met spectaculaire uitzichten en klaterende watervallen. Voor de middag (privé) begeleide 5-uur durende fietstocht via de ‘Route van de Watervallen’ naar Puyo (enkel dalen). Onderweg stop je aan de Agoyan waterval, daarna el Manto de la Novia en tot slot de bulderende ‘Pailón del Diablo’. Bij aankomst is het genieten van magistrale zichten op een meanderende Rio Verde die zich een weg baant naar het tropisch regenwoud.

Atacama Reizen Ecuador20

10 Banos vrije dag

Vrije dag in Baños met optionele activiteiten.

Trekking, mountainbiken, rotsklimmen, raften, regenwoudexcursies,… in Baños kan het allemaal. 

Atacama Reizen Ecuador60

11 Chimborazo vulkaan

Een 2-uur durende rit richting Riobamba en het Chimborazo nationaal park. Ecuador telt ongeveer 60 vulkanen waarvan de Chimborazo met zijn 6.267 meter de hoogste is. Door de ligging vlakbij de evenaar is deze Andesreus het hoogste punt op aarde, gemeten vanuit de kern van de aarde. Hoewel de vicuña in Ecuador al een tijdje uitgestorven is, leven er dankzij een eco-project vandaag nog 1.100 exemplaren in het natuurreservaat. Je verkent het park per jeep en geniet onderweg van uitzichten op de desolate vlakte. Vanuit de eerste berghut op 4800 meter start een korte en langzame wandeling naar de tweede hut op 5000 meter. Je keert terug naar de jeep en hebt dan de keuze de  afdaling per mountainbike af te leggen. Lunch inbegrepen. Transfer naar een comfortabele koloniale haciënda in de omgeving voor overnachting.

Atacama Reizen Ecuador15

12 Cuenca

Transfer naar Cuenca (2550m), een koloniale die net als Quito op de Werelderfgoedlijst staat, met het verschil dat er een gemoedelijke rustige sfeer hangt en je hier vooral klassieke architectuur terugvindt. Onderweg bezoek aan Ingapirca, de enige grote Inca ruïne van Ecuador, waar je de zonnetempel bekijkt. Liefhebbers kunnen optioneel de wereldberoemde Duivelsneus-treinrit boeken (behalve op maandag).

Na de middag een begeleide stadswandeling over de bloemenpleinen en door het koloniale centrum met de Plaza Rotary, bekend om zijn lokale kunstwerkjes. Je neemt een kijkje in het museum van de Centrale Bank, waar naast het oudste keramiek van het continent en precolumbiaans goud ook een rijke collectie tsantsas te bewonderen is. Dit zijn gekrompen en gedroogde hoofden die Shuarkrijgers van hun vijanden maakten. 

Atacama Reizen Ecuador19

13 Cajas nationaal park

Daguitstap in internationaal groepje naar Cajas nationaal park, een natuurgebied met een buitengewone diverse vegetatie en meer dan 200 glinsterende meren, gelegen tussen 3000 en 4500 meter. Bossen wisselen af met typische paramo-landschappen die tot de mooiste van Ecuador behoren. Opvallend op deze hoogte zijn de medicinale chuquiragua’s, de meest kenmerkende struikachtige bloemen van het park. De diversiteit aan cactussen en bromelia’s is groot. Je start in het lager gelegen deel van het park met een wandeling rond de laguna de Llaviuco (3160m) langs papierbomen, orchideeën, en met wat geluk een toekan of een brommende kolibrie. Vervolgens naar het hoogste en mooiste punt van het park, Tres Cruces, voor een wandeling van ong. 3 uur tussen 3800 en 4000 meter langs de lagunes Toteadora, Totoras en Patoquinuas. Na een welverdiende lunch retour naar het hotel in Cuenca.

Atacama Reizen Ecuador65

14 The latino life

Transfer naar het vissersdorp Puerto Lopez aan de rand van het Machalilla nationaal park. De volgende dagen is het puur genieten van the Latino Life, op een wit zandstrand onder wuivende kokospalmen of in één van de kleine beach bars met een fruitige Batida de Coco. ’s Avonds dansen jong en oud de salsa, merengue of cumbia op het strand. En bij de ondergaande zon wordt de visvangst binnengehaald. Mama Mia! 

Atacama Reizen Ecuador62

15 Isla de la Plata (Klein Galapagos)

Bootexcursie met een parkgids naar het Machallia nationaal park. Na 1,5 uur varen bereik je het vogeleiland Isla de la Plata. Doordat hier, net als op de Galapagos eilanden, fregatvogels en keerkringvogels ook Jan-van-genten, Roodvoet-genten en Galapagos albatrossen huizen, wordt dit kurkdroge eilandje in de volksmond ‘Klein Galapagos’ genoemd. Na een wandeling van 3 uur kan je zwemmen en snorkelen tussen kleurrijke vissen en met wat geluk spot je zeeschilpadden. Tijdens de oversteek is de kans groot dat je in de maanden juni, juli en augustus bultrugwalvissen spot. Zij gebruiken deze warme wateren als kraamkamer. 

Atacama Reizen Ecuador13

16 Los Frailes & La Tortuguita

Vrij bezoek aan de stranden ‘Los Frailes’ en ‘la Tortuguita’ in het Machalilla nationaal park. Enkel een lunchbox en vervoer heen en terug is inbegrepen.  Op La Tortuguita is het relaxen op een wit zandstrand met kristalhelder water en zandstenen kliffen. Het parelwit zandstrand van Los Frailes is het ook het mooiste van het nationaal park. Na een korte klim bereik je een uitkijkpunt voor een 360° panorama over de oceaan, de achterliggende savanne en omliggende stranden.

Atacama Reizen Ecuador66

17 - 18 Vertrek vanuit Guayaquil

Transfer naar de internationale luchthaven. Aankomst in Brussel/Amsterdam de volgende dag