ECUADOR

HIGHLIGHTS Darwin explorer

Combinatiereis Noordelijke Andes en de Galapagos eilanden

Reisprogramma

ONTDEK DARWIN EXPLORER IN DETAIL

Atacama Reizen Ecuador2 © Carl De Meyer

1 Aankomst Quito - Otavalo

Bij aankomst in Quito (2800m) privé transfer naar Otavalo (2500m), een mooie rit van ong. 2 uur over de Noordelijke Andes. Via het glinsterende meer San Pablo bereik je de beroemdste Indianenstad van Ecuador. De relatief kleine Otavaleños zijn de laatste afstammelingen van de pre-Inca stam de Cañari, en onderscheiden zich zowel in uiterlijk als klederdracht van de andere Andes-groepen. Mannen gaan gekleed in propere witte broeken met blauwe poncho’s en dragen hun haar in een vlecht. Vrouwen dragen mooi geborduurde bloezen op een zwarte rok en zijn gehuld in een overdaad aan gouden halssnoeren en armbandjes.

Atacama Reizen Ecuador4 © Carl De Meyer

2 Otavalo vrije dag

Vrije dag in Otavalo. Op zaterdag en zondag kan je hier één van de grootste Andino-markten van het continent bijwonen. Naast de beroemde kunstnijverheidsmarkt op en rond de Plaza de Ponchos speelt er zich in de vroege ochtend ook een indrukwekkende dierenmarkt af. De Ecuadoraanse weefkunst heeft de laatste jaren internationale bekendheid verworden en ook de textiel uit Otavalo wordt naar alle uithoeken van het land geëxporteerd. Daarnaast staat Otavalo garant voor een vrolijke muzikale Andino-beleving. Talrijke muziekgroepjes kleuren mee het straatbeeld. De beste groepjes zie je de laatste jaren zelfs rondtoeren in Europa. Liefhebbers kunnen in de late namiddag vanuit het centrum een eenvoudige wandeling maken naar de watervallen van Peguche.

Atacama Reizen Ecuador17

3 Laguna Cuicocha - Mindo

Dagwandeling (4 uur) rond het hemelsblauwe Laguna Cuicocha, een vulkaankrater op 3086m hoogte met 3km doorsnee en twee eilandjes in het midden. Met gids en privé wagen naar ingang van Reservaat Cotacachi-Cayapas. Je wandelt tussen 3100 en 3500 meter en hebt onderweg uitzichten over de vulkanen Cotacachi, Imbabura en Cayambe. Lunchpakket inbegrepen. Aansluitend transfer naar het Mindo met onderweg een bezoek aan het evenaarsmonument Mitad del Mundo en het kleine Inti-Nan museum.

Optioneel kan je het verblijf in Mindo-Nambillo Cloud Forest omruilen voor Bellavista Cloud Forest reserve & Lodge. Contacteer ons voor een offerte op maat.

Atacama Reizen Ecuador23

4 Mindo nevelwoud

In de mistige nevelwouden botst een dikke wolkenmassa tegen de Andes aan met veel regen, groene dalen en een weelderige subtropische plantengroei als gevolg. Dit is de ideale habitat voor meer dan 1600 vogelsoorten. Niet voor niets staan de Ecuadoriaanse nevelwouden bekend als één van de meest bio-diverse plekken ter wereld.

Een begeleide wandeling (3 uur over een goed onderhouden pad) door een uitgestrekt privé-bos laat je kennismaken met vreemde vogelzangen in een mistig kader. Het gaat langs mossen en lianen gehuld in een dikke nevel, reusachtige bloemen, bromelia’s, orchideeën en prachtige uitzichten op de vallei. Je spot waarschijnlijk enkele kolibries, een toekan, reuze vlinders en met wat geluk zelfs een brilbeer. Vergeet je verrekijker niet.

Atacama Reizen Ecuador22

5 Mindo vrije dag

Vrije dag in Mindo met optionele activiteiten. Mindo biedt een overvloed aan excursiemogelijkheden. Birdwatching, fietstochten, tubing, ziplining, bezoeken aan de watervallen, de vlinderboerderij of een Chocolade tour behoren tot de mogelijkheden.

Atacama Reizen Ecuador11

6 Mindo - Quito

Na een rustig ontbijt volgt een privé transfer van 2 à 3 uur naar de hoofdstad Quito. Evt. Is er tijd voor een laatste excursie in Mindo. Vrije namiddag in Quito.

Liefhebbers van de pure ‘latino ambiance’ kunnen sfeer opsnuiven op één van de vele terrasjes van het gezellige Plaza Foch of een taxi regelen naar La Ronda, een autovrije wijk met gerenoveerde koloniale panden waar straatmuzikanten, talrijke bars en restaurants met livemuziek zorgen voor gezelligheid.

Atacama Reizen Ecuador29

7 Quito - Lasso

Privé stadstour met Engelssprekende gids. In Quito is het genieten van een staaltje fraaie koloniale architectuur. Gelegen aan de voet van de Panecillo-heuvel, herbergt de hoofdstad één van de grootste en beste bewaarde historische centra van Zuid-Amerika (Unesco). Hier is bijna geen modern gebouw te bespeuren. Herenhuizen met blauw geschilderde raamkozijnen, pittoreske patio’s en plaza’s, gerestaureerde kloosters en kerken brengen je in de sfeer van de Spaanse overheerser en de Nieuwe Wereld. De kruisgang van het San Francisco klooster, waarbij de grondvesting werd opgetrokken uit Inca ruïnes, en het overdadige Spaanse barokke interieur van de Jezuïeten kathedraal “la Compañía” maken ongetwijfeld indruk. Een rit van ongeveer anderhalf uur van Quito naar het hotel in Lasso.

Atacama Reizen Ecuador26

8 Cotopaxi nationaal park

Een privé dagexcursie met Engelssprekende gids naar de perfect symmetrische vulkaankegel Cotopaxi is een niet te missen hoogtepunt van de Noordelijke Andes. De actieve stratovulkaan Cotopaxi is één van de hoogte actieve vulkaan ter wereld en wordt door zijn elegante silhouet ook wel ‘de hals van de Maan’ genoemd. Het nationale park toont een desolaat maanlandschap rond een zwarte zandzee met glinsterende meren. Na een warme mok coca-thee aan de ingang trek je per jeep naar een kleine parking op 4500 meter waar een langzame korte klim start naar de berghut ‘refugio Jose Ribas’ op  4810 meter. De afdaling van de parking naar Laguna Limpiopungo kan per mountainbike of jeep afgelegd worden (naar keuze). Aansluitend een 3 uren durende privé rit naar je verblijf bij de thermale baden van Papallacta. Het entreegeld voor de termen is inbegrepen.

Atacama Reizen Ecuador18

9 Papallacta - Quito

Begeleide wandeltocht (3 uur) van de ingang van het Nationaal Park Cayambe-Coca (3800 m) door een typisch Paramo-landschap naar de meren van Baños met uitzichten op de Antisana vulkaan. Onderweg is het uitkijken naar de brilbeer, berghert, de bergtapir, chimborazo-kolibries en adelaars. Transfer naar het hotel nabij de luchthaven voor de vroege vlucht naar Galapagos.

Atacama Reizen Ecuador44

10 Galapagos eilanden

Transfer naar de luchthaven voor een vlucht van ong. 2 uur naar het Galapagos nationaal park voor een 4-daagse cruise in een comfortabele all in formule. Gelijk welke cruiseroute je kiest, elke route verkent verschillende eilanden die een goede kijk geven op de jonge vulkanische evolutie van de eilanden in combinatie met enkele verbijsterende wildlife close-ups. De meeste toeristen starten of eindigen hun reis in Baltra en reizen overland via de torenhoge Scalesie- en Guayabillowouden van Santa Cruz naar de kleine havenstad Puerto Ayora waar de schepen hun gasten verwelkomen. Onder de vaak laaghangende mist huist een kolonie wilde reuzenschildpadden in mysterieuze moerassen. 

Atacama Reizen Ecuador33

11 - 13 Galapagos eilanden

Tijdens de cruise ga je doorgaans 2 à 3 keer per dag aan wal voor een begeleide wildlife observatie. Op de maagdelijk witte stranden verwelkomen eigenzinnige leguanen, koddige blauwvoetgenten, Albatrossen en fregatvogels je in onoverzienbare aantallen. Een eind verderop waden 200 kg zware schildpadden door reuzecactuswouden. Desolate maanlandschappen met rokende kraters en lavavelden vloeien over in wilde kliffen en kristalheldere wateren waarin reuze mantaroggen of haaien rondcirkelen. Wie het niet erg vindt nat te worden treft in Galapagos een adembenemende onderwaterwereld aan. Je snorkelt tussen pijlsnelle pinguïns en leguanen, tuimelende zeeleeuwen en witpuntrifhaaien. Van een once-in-a-lifetime experience gesproken!

De laatste dag vergezeld de natuurgids je naar de luchthaven van Baltra voor de binnenlandse vlucht naar Guayaquil. Transfer naar het hotel.

Atacama Reizen Ecuador37

14 - 15 Vertrek Guayaquil

Transfer naar de internationale luchthaven van Guayaquil. Aankomst in Brussel de volgende dag.