PERU

TREKKING Trekking in de Cordillera Huayhuash

Peru’s ruigste trekking, de Andes op zijn extreemst

NUTTIG OM WETEN

Van Mei tot oktober heb je doorgaans zonnig en stabiel weer, en is er minder wind waardoor de sneeuw stabieler ligt. Wel is het tijdens deze maanden een beetje drukker. Indien je voorzien bent van een degelijke wandel- en kampeeruitrusting of geen zware beklimming onderneemt kunnen trekkings in de Centrale Andes het hele jaar door gemaakt worden aangezien het weer in de bergen voortdurend verandert maar de sneeuwgrens de wandelpaden bijna nooit belemmerd. Het hele jaar door heb je overdag gemiddelde temperaturen rond de 20°C. ’s Nachts zakt het kwik stevig. Van juni tot augustus kan het vriezen. Hou ook rekening met het regenseizoen dat een piek bereikt in januari/februari en maart. Een voordeel van een trekking tijdens het laagseizoen is de afwezigheid van grote groepen toeristen.

Deze trekking situeert zich op hoogtes tussen de 3000 à 5050m en een goede acclimatisatie is absoluut noodzakelijk. Kortademigheid, lichte hoofdpijn en een beetje vermoeidheid zijn normale verschijnselen. Het is belangrijk om het de eerste dagen rustig aan te doen. Neem voldoende nachtrust en lichte maaltijden, drink veel water en vermijd alcohol. Daarna verdwijnen deze symptomen vrij snel. Een controle bij de tandarts is aanbevolen. Tanden zijn immers zéér gevoelig op grote hoogte. Daarnaast is het belangrijk zich te beschermen tegen de felle hoogtezon. 

Vrij zware trekking in hooggebergte over verschillende hooggelegen bergpassen. Technisch niet moeilijk maar ervaring in hooggebergtetrekking is noodzakelijk. Verblijf op grote hoogte. Dagelijks 6 à 7 uur wandelen over verschillende hoge passen, de hoogste (Punta Cuyoc) ligt op 5050m. Ter voorbereiding voorzien we 3 acclimatisatiewandelingen en 2 overnachtingen op 3600m. 

Tijdens de trekking wordt de bagage en kampeermateriaal gedragen door lastdieren. Max 10 kg. per persoon. Zorg voor een compacte duffelbag waarin je zaken als slaapzak, verse kleren, e.d. meegeeft. Je ziet de bagage terug op de kampplaats en wandelt met dagrugzak van ongeveer 30l à 40l. Een slaapmatras en slaapmatje zijn inbegrepen, een slaapzak neem je zelf mee. Op meerdaagse trektochten is er geen elektriciteit, ook geen generatoren. Neem reserve batterijen mee voor je fototoestel. 

Een lunchpakket tijdens de acclimatisatiedagen, volpension tijdens de trekking

Atacama werkt ter plaatse samen met een professioneel betrouwbare team en Engelssprekende UAIMG gidsen, onze basecamp in Huaraz is 24/24 bereikbaar in geval van onvoorziene omstandigheden. 

Een internationale reispas, geldig tot minstens zes maanden na terugkeer. Een (gratis) toeristenvisum ontvang je bij aankomst in de luchthaven. Voor de reservatie van de  binnenlandse vluchten hebben we bij reservatie je reispasgegevens nodig.