PERU

HIGHLIGHTS Tambo Andino

Kennismakingsreis met Zuid-Peru en het Amazonewoud op basis van sfeervolle hotels

© Lucas M. Bustamente

Tambo Andino

REISPROGRAMMA IN DETAIL

Atacama Peru Reizen © Helen De Meyer

1 Aankomst Lima

Dagvlucht naar Lima. Aankomst ‘s avonds lokale tijd.

Bij aankomst check je in op het luchthavenhotel vlak over de luchthaven.

Atacama Peru Reizen Arequipa Kathedraal

2 Arequipa

Check in voor de ochtendvlucht naar de ‘Witte stad’ Arequipa.

Verwelkoming op de luchthaven en aansluitend een privé begeleide stadswandeling door het historisch centrum. Je bezoekt het centrale plein Plaza de Armas, een populaire ontmoetingsplek van de Arequipeños en trekt nadien naar de kathedraal en de jezuïetenkerk La Compañía. Hier wordt een overdadige barokstijl subtiel gecombineerd met het animistische van lokale indianenreligies. De mooiste bezienswaardigheid vandaag is het Santa Catalina-klooster.

Je eindigt bij het antropologisch museum waar het gemummificeerde lichaam van het Inca-meisje Juanita bewaard wordt. Men ontdekte de mummie in 1995 op de Ampato-vulkaan (6000 m). Dankzij de vrieskou is dit geofferde Inca meisje perfect bewaard teruggevonden. Liefhebbers kunnen de dag afsluiten in één de uitstekende restaurants van Arequipa.

Atacama Peru Reizen Colcacanyon

3 Colca Canyon

Je wordt opgehaald aan het hotel voor een driedaagse excursie door de Colca canyon met een privé gids en chauffeur.

Een 4 uur durende rit brengt je voor de middag door een landschap van kale rotswoestijn en een snoer van vulkanen naar de Peruviaanse hoogvlaktes. Na ongeveer 2 uur rijden stop je in Pampas Cañahuas waar groepjes vicuñas en alpacas gespot kunnen worden in het Aguada Blanca Salinas nationaal reservaat. Na enkele foto’s bij het hoogste punt op 4900m, de ‘Mirador de los Andes’ volgt een spectaculaire afdaling naar je hotel in Chivay en Yanque (3400m), mooi gelegen in de groene Colca-vallei. De hellingen van de kloof zijn bedekt met landbouwterrassen en kleine dorpjes.

Vrije namiddag.
Rusten is noodzakelijk om voldoende te acclimatiseren voor het vervolg van de reis.

Atacama Peru Reizen Condor

4 Colca Canyon

Voor dag en dauw vertrek je naar het uitkijkpunt ‘Cruz del Condor’, waar de kloof een diepte van ongeveer 1200 meter bereikt. Vooral ‘s ochtends laat de machtige Andescondor (die tot de grootste vliegende vogels op aarde behoort) zich zweven op de opstijgende thermiek van de valleibodem. Daarna gaat het naar het dorp Cabanaconde waar je luncht (niet inbegrepen). Via een paar koloniale dorpjes keer je terug naar het hotel in Yanque of Chivay.

Vrije namiddag

Atacama Peru Reizen Colca Vallei Hike

5 Colca - Arequipa

’s Ochtens voorzien we een eenvoudige wandeling door de Canocota Canyon, het kleinere en minder bekende broertje van de Colca Canyon. De Canocota Canyon bevindt zich in het noordoostelijke deel van de Colca Vallei en is de thuishaven van dramatische landschappen met ongelooflijke uitzichten. Verder spot je onderweg enkele archeologische overblijfselen en pre-Inca terrassen, alsook een grote verscheidenheid aan cactussen en kleurrijke landschappen zoals die van het Queñoa woud. Speur samen met je gids naar reuzenkolibries, kiekendieven, kuifeenden, en de vele andere vogels die hier leven. Het gaat om een wandeling in lijn die vertrekt op 3.500m hoogte in het kleine dorpje Canocota en eindigt bij La Calera op 3624m hoogte, één van de vele natuurlijke thermale baden in de Colca Vallei. De wandeling is niet heel moeilijk, ongeveer 8,2 km en duurt ongeveer 3 à 4 uur.

Alvorens terug te keren naar Arequipa lunch je nog in een lokaal restaurant in Chivay.

Atacama Peru Reizen Saqsayhuaman

6 Arequipa - Cusco

Privé luchthaventransfer en binnenlandse vlucht naar Cusco. Privé hoteltransfer.

Na de middag een begeleide stadswandeling door de oude Inca-hoofdstad Cusco (3400m). Je bezoekt de kathedraal op het plein Plaza de Armas, gelegen tussen de Compañia de Jesus kerk links en de kerk El Trumfo rechts, en wandelt door smalle kasseistraatjes met oude Inca-muren naar de kunstenaarswijk San Blas. Hier bekijk je witgeschilderde koloniale woningen met rijk bewerkte houten balkonnetjes.

Na een korte stop bij de markt van San Pedro bezoek je de Coricancha, de belangrijkste tempel van het Inca-rijk opgedragen aan de Zonnegod Inti. De tempel was net als Machu Picchu een Inca-meesterwerk, want de muren waren ooit volledig met goud bedekt (daar blijft nu niets meer van over). In de 16e eeuw bouwden de Dominicanen een kerk op de tempel. Je eindigt het bezoek bij de indrukwekkende citadel Sacsaywaman waar je geniet van een prachtig panorama over Cusco.

Atacama Peru Reizen Maras Helen De Meyer

7 Wandeling naar Urquillos & Maras

Privé excursie met Eng. gids naar de Heilige vallei d.m.v een 3-uur durende wandeling van ong. 8 km langs oude Inca paden.

In Chinchero bezoek je eerst de Inca terrassen en een oud buitenverblijf van een van de belangrijkste Inca heersers: Huayna Capac. Vervolgens daal je te voet af via een schilderachtige en goed bewaarde prekoloniale weg naar Urquillos. Het wandeltraject dat je aflegt slingert naar beneden via de Quebrada de Loros en maakte deel uit van de belangrijkste route van het Incarijk: de Qhapaq ñan Chinchaisuyu route. De wandeling start op 3800 meter hoogte en daalt af naar 2850m.

Rit naar Maras voor een bezoek aan de fotogenieke zoutmijn. Het water waaruit men het zout wint komt uit een bron in de bergen en wordt afgeleid naar een mozaïek van ontelbare opvangbekkens waar het water kan verdampen. Aan het einde van dit bezoek word je naar het hotel in Ollantaytambo gebracht.

Atacama Peru Reizen Ollantaytambo 2

8 Wandeling PumaMarca naar Ollantaytambo

Net buiten het dorpje Ollantaytambo, leidt een smalle onverharde weg je in ongeveer 30 minuten door de Patacancha Vallei naar het weinig bezochte Pumamarca, een Inca ruïne gelegen op 3400 meter hoogte met het hoogste aantal landbouwterrassen van de Heilige vallei.

Samen met je privé gids bezoek je eerst uitgebreid de archeologische site en start daarna met een 3-uur durende begeleide wandeling van ongeveer 6 km via een traditioneel landbouwgebied naar het dorp Ollantaytambo.

De tocht eindigt in de oude straten van Ollantaytambo met zijn smalle geplaveide doorgangen en overal aanwezige Inca-muren. Hier bezoek je de gelijknamige Inca ruïne en is een lunch voorzien.

Atacama Peru Reizen Machu Picchu

9 Machu Picchu

Met een ligging tussen 2 steile bergen, op een hoogte van 2430 meter én op de grens tussen de mistige evenaarswouden en de hoge Andes is Machu Picchu het meesterwerk van de Inca beschaving. Dit laatste toevluchtsoord werd door de Spanjaarden nooit ontdekt en is daardoor niet vernietigd. De site werd rond 1440 gebouwd en gedurende een kleine eeuw bewoond.

Je wordt opgehaald door je privé gids aan het hotel. Na een rit van 20 min per shuttlebus bereik je de poort en start je met een rondleiding van ongeveer 2.5 uur.

Mits supplement kan je onder begeleiding ook Huayna Picchu of Machu Picchu mountain beklimmen voor schitterende uitzichten op Machu Picchu en haar omgeving.

Terugkeer naar Ollantaytambo waar een privé chauffeur wacht voor de transfer naar het hotel in Cusco.

Atacama Peru Reizen Hoogtepunten2

10 Cusco - Amazonewoud

Transfer naar de luchthaven voor de binnenlandse vlucht naar Puerto Maldonado.

In een motorkano vaar je de Madre de Dios of Tambopata rivier af (afhankelijk van je gekozen lodge) naar een comfortabele jungle verblijf waar je verwelkomd word met een heerlijke lunch van lokale producten. De volgende dagen gebeuren in volpension en draaien volledig rond een intense junglebeleving.

Na de middag een kennismaking met de medicinale krachten van bomen en planten tijdens een begeleide wandeling door het omringende primaire en secundaire regenwoud. Bij zonsondergang volgt een avondsafari voor wildlife observatie waarbij je vanuit de kano één wordt met het tropische woud en een orkest aan nachtgeluiden.

Atacama Peru Reizen Hacienda Concepcion Excursie5

11 - 12 Amazonewoud

Een begeleide wandelingen in het Tambopata Nationaal Reservaat. Onderweg uitleg over het ecosysteem en het gebruik ervan door de indiaanse bevolking. Nadien verkenning van een schitterende lagune (bv. Lago Sandoval) per uitgeholde boomkano. Al peddelend spot je het uitbundige dierenleven op de oevers. In en rond het meer huizen kolonies papegaaien, rode brulapen, kaaimannen, monsterachtige Arapaima vissen als ook een familie Reuze rivierotters.

Je reist per kano naar het bezoekerscentrum. Via een aangelegd netwerk van passerelles over igapo vloedwoud (moerassen) bereik je een 30 meter hoge uitkijktoren met een netwerk van loopbruggen die toelaten de specifieke fauna en flora in de boomtoppen gade te slaan. Kijk alvast uit naar doodshoofdaapjes, luiaards, kleurrijke toekans, boomspecht, trogons. In de late namiddag volgt een tweede nachtsafari, deze keer naar een ander junglegebied, en het avondmaal.

Peru Reis Tegel Atacama5

13 Amazonewoud - Lima

Na het ontbijt brengt een motorkano je via een mooie vlinderboerderij naar Puerto Maldonado voor de binnenlandse vlucht naar Lima.

Verwelkoming op de luchthaven en privé hoteltransfer.

Peru Reizen Culinair Restaurant6

14-15 Terugreis

’s Ochtens geniet je nog een laatste maal van de overheerlijke Peruviaanse keuken tijdens een privé culinaire tour in Lima met aansluitend lunch.

In de late namiddag privé luchthaventransfer voor de vlucht naar Brussel/Amsterdam.

Video impressie