ARGENTINIE

SIGNATURE El Ultimo Confin

Langs de fysieke grenzen van Argentinië. Natuurreis voor meerwaardezoekers.

ONTDEK EL ULTIMO CONFIN IN DETAIL

Iguazu Argentinie Reizen1

1-2 Aankomst Foz do Iguazu

Aankomst op de kleine luchthaven van Foz do Iguazu in Brazilie. Je wordt opgewacht door een privé chauffeur & Engelstalige gids en naar het hotel gebracht in Puerto Iguazu, Argentinië. De gids helpt je bij het vervullen van de grensformaliteiten. 

Op het punt waar de Iguazu-rivier zicht versmelt met de Parana-rivier, vormde zich over een breedte van ong. 3 km (terécht in de vorm van de letter ‘U’ de meest spectaculaire waterval ter wereld. Iguazu falls bestaat uit meer dan 270 watervallen. Doordat het water hier zo’n 80 meter in de diepte valt hangt er een quasi constante nevelwolk over het gebied die resulteert in een microklimaat met een bijzondere flora en fauna. 

Over grenzen gesproken…

Patagonie Argentinie Reizen8

3-4 Iguazu nationaal park

Het bezoek aan Iguazu verloopt in twee delen. De eerste dag verken je de Argentijnse kant, de tweede de Braziliaanse kant. Met een taxi (niet inbegrepen) geraak je vlot bij de parkingang waar je, na het betalen van het entreegeld, het park verkent via een aangelegd netwerk van passerelles en een frequent over- en weer rijdend parktreintje of shuttlebus (inbegrepen in het entreegeld). Bij de Argentijnse ‘Garganta del Diablo’, de Duivelskeel, buldert het watervolume met een ongekende kracht over de basalt rotsen. Zelfs de meest ervaren wereldreizigers wordt hier weggeblazen van verbazing. In Brazilië heb je dan weer een prachtig overzicht over de watervallen. Een aanrader is de 10-minuut durende helikoptervlucht die de omvang en het kracht van dit natuurfenomeen op adembenemende wijze in beeld brengt. Zin in wat adrenaline? Tijdens de boottocht Gran Aventura (optioneel) word je letterlijk in het waterfenomeen ondergedompeld. 

Op dag 2, privétransfer naar de luchthaven van Puerto Iguazu voor de avondvlucht naar Buenos Aires. Transfer naar het hotel.

Argentinie Reizen 55

5 Buenos Aires

Voor de middag een privé begeleid stadsbezoek aan twee van de mooiste delen van Buenos Aires: de residentiële wijk San Telmo met z’n karakteristieke zondagsmarkt, en aansluitend het kleurrijke La Boca met waar je vooral in het weekend geniet van tango in de straten en hoge Montmartre-gehalte. Liefhebbers kunnen na de middag een tweede stadstour boeken waarbij je het noordelijke stadsdeel rond Palermo en de begraafplaats van de nationale mascotte Evita Peron bij het  Recoleta-kerkhof bekijkt. 

s‘Avonds woon je een professionele Tango avondvoorstelling bij met driegangenmenu, wijn en transfer van/naar hotel.

Patagonie Argentinie Reizen28

6 Buenos Aires - Trelew

Luchthaventransfer en vlucht naar Trelew. Op de luchthaven haal je de huurwagen op. Je reist naar Puerto Madryn, het plaatsje waar de immigranten uit Wales op de verlaten kusten neerstreken, om er op eigen ritme het dorp te verkennen.  Kijk onderweg alvast uit naar mara’s, nandoes, gordeldieren en guanaco´s. Het gaat verder via de parkingang bij Itsmo Ameghino en het bezoekerscentrum naar een uithoek van het schiereiland Peninsula Valdes. De mooiste attracties bevinden zich op de uitgestrekte kliffen: pinguïns, zeeleeuwen, zeeolifanten, pelsrobben en walvissen in onoverzichtelijke aantallen. 

Je overnacht op een afgelegen hosteria bij de vuurtoren Faro de Punta Delgada. Hier worden de kusten bevolkt door zeeolifanten en walvissen. Bovendien kan je er schitterende paardrijdtochten of trekkings maken langs de kliffen. 

Patagonie Argentinie Reizen20

7-8 Peninsula Valdes

Selfdrive op het schiereiland Península Valdés, de meest noordoostelijke grens van Patagonië. Hier maak je voor het eerst kennis met de oneindige steppe en de sterke alles overwinnende wind die zo typerend zijn voor dit gebied. Niet te missen zijn plaatsen als Caleta Valdes en Punta Delgada waar tussen augustus en maart de luidruchtige logge zeeolifanten met slurfachtige neuzen en grote slagtanden de kliffen bevolken. Jaarlijks worden hier ruim elfduizend jonge zeeolifantjes geboren. Bij Caleta Valdes zijn drie wandelroutes uitgestippeld om optimaal van de wildlife te genieten. Iets noordelijker, bij  Punta Norte, vind je tussen oktober en maart tevens een kleine Magelhaenpinguïn kolonie.

Tussen juni en december zijn de ondiepe baaien rondom het schiereiland een geliefde habitat voor Zuidkapers die hier komen paren en hun jongen grootbrengen. In september en oktober bedraagt de populatie rond de 500 walvissen. Hoewel je deze reusachtige wezens in deze periode gemakkelijk vanop het land kan spotten, is de whalewatching bootexcursie (optioneel), met vertrek in Puerto Piramides, een aanrader.

Patagonie Argentinie Reizen22

9 Punta Tombo

Een rit van ong. 330 km zuidwaarts brengt je naar Punta Tombo waar grootste kolonie Magelhaenpinguïns ter wereld je letterlijk voor de voeten lopen. Maar liefst tweehonderdduizend Magelhaenpinguïns komen hier elk jaar tussen half september en april aan land. Rit naar Trelew voor overnachting (ong. 65 km).

Patagonie Argentinie Reizen38

10 Trelew - Calafate

Reisdag. Je levert de huurwagen in op de luchthaven en neemt de binnenlandse vlucht naar El Calafate met een tussenstop in Ushuaia. Privé transfer naar het hotel.

Patagonie Argentinie Reizen13

11 Estancia Cristina & Upsala gletsjer

Na een boottocht langs de indrukwekkende ijsbergen van het Lago Argentino meer je rond de middag aan bij een oude estancia in het Los Glaciares Nationaal park. Per jeep gaat het vervolgens de heuvels in naar een weids uitkijkpunt op de snel krimpende Upsala gletsjer en het slechts 60-jaar oude gletsjermeer Lago Guillermo. Daarna start optioneel een 5-uur durende trek (9,5 km) in kleine internationale groep door een desolate canyon waar je de ontstaansgeschiedenis van onze planeet aan levende lijve ondervindt. Spekgladde geërodeerde rotsblokken met prachtige kleuren, stukjes kwarts gesteente en 175 miljoen jaar oude fossielen in combinatie met een mozaïek van weerspiegelende meertjes zijn een echte speeltuin voor geologen, wandelaars en natuurliefhebbers. Rond 17u brengt een boottocht en bustransfer je terug naar Calafate. De trek gaat overwegend in dalende lijn, is vrij eenvoudig maar het wandeltempo is pittig. Wie de wandeling liever overslaat geniet van een een heerlijke barbecue lunch en uitgebreide rondleiding over het reilen en zeilen van de estancia.

Patagonie Argentinie Reizen19

12 Perito Moreno & Nibepo Aike

Een privé chauffeur (Spaanstalig) brengt je naar de wereldberoemde Perito Moreno gletsjer, waar een ontzagwekkende krakende ijsmassa dagelijks met veel gerommel en geraas millimeter per millimeter vooruit schuift. Wie lang genoeg wacht is getuige van afkalvende ijsblokken die op spectaculaire wijze in het azuurblauwe water storten. Dit alles aanschouw je vanop de eerste rij. Nergens is de confrontatie met pure ijsmassa en verticale ijsfronten zo indrukwekkend! 

Aansluitend een schilderachtige rit naar je volgende verblijf, een authentieke estancia waar de gaucho’s nog dagelijks de koeien melken, schapen bij elkaar drijven en scheren. In de voormiddag of late namiddag kan je deelnemen aan een tochtje te paard of een rustige wandeling in de omgeving. Na aankomst een korte rondleiding door de estancia met uitleg over haar geschiedenis en huidige werking. S’ avonds is het genieten van een heerlijk traditioneel avondmaal bij het haardvuur. 

Patagonie Argentinie Reizen14

13 Nibepo Aike - Chaltén

Vrije voormiddag in Nibepo Aike. Transfer naar het busstation van Calafate van waar je per minibus naar El Chaltén reist, een rit van ong. 4 uur. Het pittoreske dorpje Chaltén is slechts een paar straten groot en ligt aan de voet van de legendarische Mount Fitz Roy. Daarmee is het niet verwonderlijk dat het omgedoopt werd tot de trekkershoofdstad van het land. 

Patagonie Argentinie Reizen1

14 Viedma gletsjer

Halve dagexcursie de grootste gletsjer (978 km²) van het Zuid-Patagonische ijsveld en tevens één van Argentinië’s mooiste gletsjers. Je bereikt de Viedma gletsjer na een rit van 17 km zuidwaarts. Per catamaran gaat het vervolgens door de Bahia tunnel over het Viedma meer. Aan het eindpunt reikt een indrukwekkende witblauwe ijsmuur van 40 meter boven de waterspiegel uit met aan de horizon de karakteriserende piek van de Cerro Huemul (2677m). Na de middag kan je op eigen houtje een eenvoudige wandeling maken naar een weids uitkijkpunt over het Fitz Roy en Cerro Torre massief.

Mensen met een goede fysieke conditie kunnen optioneel de gletsjerwandeling maken waarbij er een 4,5 uur durende tocht over het ijs gemaakt wordt, langs diepe donkerblauwe crevasses en grillige ijsscheuren in een desolaat rood-en okerachtig rotslandschap, een adembenemende weinig bezochte uithoek van het nationaal park.

Patagonie Argentinie Reizen16

15 Mount Fitz Roy & de Cerro Torre

Vanuit het hotel onderneem je op eigen houtje een wandeling naar keuze in het Los Glaciares nationaal park. Trekkings naar Laguna de los Tres en Laguna Torre worden als meest iconische getipt.

Patagonie Argentinie Reizen6

16 Chaltén - Buenos Aires

Per minibus reis je naar Calafate luchthaven voor de binnenlandse vlucht naar Buenos Aires. Privé transfer naar het hotel.

Patagonie Argentinie Reizen4

17-18 Vertrek uit Buenos Aires

Privé transfer naar de luchthaven voor de internationale vlucht naar Brussel. Aankomst de volgende dag.