ARGENTINIE

SIGNATURE The Pioneers Tale

Authentieke estancia reis met een exclusieve natuur- en wildlife beleving

Programma - The Pioneers Tale

Ben jij een toerist of een ontdekker? In Patagonie moet je weten waar naartoe.

Slechts een handvol adresjes laten de bezoeker toe de weidse steppe van de zogenaamde "Tierra Australis" van binnenuit te beleven. Van afkalvende gletsjerfronten tot close encounters met wildlifereuzen.

Wees op de juiste moment op de juiste plaats. Kies voor een reisbeveling met meerwaarde, en een comfortabele reisroute weg van de massa en van de gebaande paden.

De zoektocht naar het desolate en exclusieve krijgt in dit programma een heel nieuwe invulling.

Argentinie Chili Patagonie Rondreis Specialist Atacama80

1 - 2 Aankomst Buenos Aires

Na een avondvlucht vanuit Brussel of Amsterdam land je de volgende ochtend in de metropool Buenos Aires.

Privé hoteltransfer.

Atacama Argentinie Reizen Buenosaires2

3 Buenos Aires

Ontdek Buenos Aires tijdens een privé begeleide stadstour met Engelssprekende gids.

Argentinie Reis Whalewatching

4 Buenos Aires - Rincon Chico

Een ochtendvlucht naar Trelew om van daaruit per huurwagen de Peninsula Valdes te verkennen.

Een aanrader is om onderweg even te stoppen in het kleine dorpje Puerto Piramides waar op zeer regelmatige basis dagelijks whalewatching tours aangeboden worden (dit is ook mogelijk op dag 6).

In tegenstelling tot alle andere bezoekers verblijf je op de ranch Rincon Chico, een authentieke estancia met slechts 8 kamers. Bij aankomst word je warm en persoonlijk verwelkomd door de gastheer- en vrouw Augustin en Maria die je een korte introductie geven over de estancia en haar geschiedenis. Het verblijf gebeurt steeds op basis van volpension en inbegrepen excursies (bij een minimumverblijf van twee nachten). Ondanks een zeer comfortabel kader, blijft ook vandaag nog een zeer sterk pioniersgevoel aanwezig.

Argentinie Reis Rincon Chico

5 Estancia Rincon Chico

De 15-km lange private kustlijn vlak voor de estancia is veruit dé beste locatie van het schiereiland voor het spotten van de duizenden zeeolifanten die tussen augustus en maart de stranden en baaien luidkeels bevolken (naar schatting 12.000). Agustin neemt je mee in zijn oude Land Rover Defender tot vlakbij deze reuzen en laat je in alle rust en stilte observeren. Binnen de kolonies merk je als snel de hiërarchieën op, met tijdens het paarseizoen de typische rituele gevechten tussen de macho-mannetjes onderling, soms tot bloedens toe. Daarnaast kan je hier van mid-september tot november ook vaak orca’s spotten.

Verblijf op basis van volpension en inbegrepen excursies.

Argentinie Reis Wildlife

6 Rincon Chico - Bahia Bustamante

Na de ochtendactiviteiten met Agustin reis je per huurwagen terug richting Puerto Madryn om van daaruit in zuidelijke richting te rijden naar de afgelegen lodge in Bahia Bustamante, een rit van 5 à 6 uur.

Het plaatsje Bahia Bustamante werd in 1950 ingericht door de Spaanse immigrant Lorenzo Soriano, de grootvader van de huidige eigenaar. Bahia Bustamante focuste op de zeewierteelt en bloeide uit tot een klein dorp van 400 zeewiertelers en hun gezinnen. Vandaag is het gehucht compleet verlaten en leven er (permanent) nog slechts 10 inwoners. Het voormalige grootwarenhuis werd door Lorenzo Soriano’s kleinzoon, Mathias, omgevormd tot een uiterst charismatische lodge die het pioniersverleden op bijzondere manier wist te bewaren. De oude fabriek waar het zeewier verwerkt werd doet vandaag dienst als museum waarin de oude machines en bijzondere vondsten uit de omgeving zijn ondergebracht.

Voor de lodge, aan de rand van het strand, werd in oktober 2018 een kleine wijngaard ingericht door Mathias & zijn vrouw met de hulp van één van de meest vooraanstaande oenologen van het land (top 5): Renato Giovannoni. Door de zoute zeebries en de keuze voor de neutrale semillon-druif hopen de eigenaars van Bahia Bustamante hiermee een bijzondere smaak te creëren.

Bahia Bustamante1

7 Bahia Bustamante

Je logeert 3 nachten in één van de zes bescheiden maar smaakvol ingerichte bungalows (max. 4 personen) met kleine kitchenette en zicht op de Atlantische Oceaan. Volpension en begeleide excursies (privé of in kleine groep) zijn inbegrepen.

Je beleeft Bahia Bustamante, het Austral Patagonia Nationaal Park & het Blue Patagonia UNESCO biosfeer reservaat op basis van een Engelssprekende gids (meestal privé, soms sluiten nog 1 of 2 koppels aan). Vogelliefhebbers komen hier dus beslist aan hun trekken!

De lodge focust op bereisde natuur-en wildlife liefhebbers die op zoek zijn naar exclusieve ‘signature’ belevenissen weg van de grote massa… Zij die kunnen genieten van afgelegen maar sublieme locaties met een eindeloze rust. Elektriciteit wordt (tussen bepaalde tijdstippen) aangedreven door een dieselgenerator. Na zonsondergang zorgen zonne-energie en batterijlampen voor beperkte verlichting in de lodge en de bungalows. Een telefoon- en wifi signaal zijn afwezig dus laat je werkgever even weten dat je comleet onbereikbaar bent hier ;-).

Bahia Bustamante kon al rekenen op heel wat nationale en internationale media aandacht waaronder o.a. the New York Times die in 2011 Bahia Bustamante bestempelde als ‘Argentina’s Secret & private answer to the Galapagos’.

Bahia Bustamante2

8 Bahia Bustamante

Prachtige off-road jeeptochten voeren je over de duinen naar idyllische turquoise baaien op de schilderachtige Peninsula Gravina. De fijne parelwitte zandstranden hebben een haast prehistorisch karakter. Je vindt er aangespoeld hout, versteende koralen, schelpen en grote skeletten van zeezoogdieren. Golven beuken luid in op de kliffen en hier en daar kan je zwemmen in kristalheldere pools.

In de Caleta Malaspina maak je een boottochtje langs de ruige oevers van kleine eilanden die de habitat zijn van verschillende soorten zeevogels, grote koloniën Magellaan pinguïns (ca. 100.000) en zeeleeuwen (ca. 4000).

D.m.v een jeeptocht en een wandeling verken je tenslotte de kale pampa’s waar de wind vrij spel heeft en een spectaculair geërodeerd Versteend Woud oprijst uit de vlakte. Talloze groepjes vicuna’s, mara’s, nandu’s, vossen en gordeldieren kruisen ongetwijfeld eens je pad.

Bij zonsondergang stelt de gids voor om een typische maté klaar te maken. Maté is geen gewone thee en proeven is een vorm van beleefdheid. Wist je dat elke Argentijn zijn eigen traditionele manier heeft waarop hij/zij maté maakt?

Bahia Bustamante3

9 Vlucht naar Calafate

Een rit van ong. 250km (3 uur) naar Trelew waar je de huurwagen inlevert en de vlucht naar Calafate neemt.

Argentinie Chili Patagonie Rondreis Specialist Atacama76

10 Perito Moreno & Est. Nibepo Aike

s’ Ochtends word je opgehaald voor een excursie in klein internationaal gezelschap. De dag start met schilderachtige rit via de Ruta de los Estancias westwaarts naar het Los Glaciares Nationaal Park. Opnieuw treed je in het spoor van de eerste kolonisten tijdens een rondleiding door de rasechte gaucho’s van Nibepo Aike, een pioniersestancia gelegen aan het Lago Roca in het Nationaal Park. Je geniet van de prachtige omgeving en krijgt een demonstratie schapen scheren. Aansluitend volgt een heerlijke traditionele asado (gegrild lamsvlees op Argentijnse wijze) met salades & aangepaste wijnen. Lunch is inbegrepen.

Vervolgens word je verwend met exclusieve zichten op de Perito Moreno gletsjer. Je gaat aan boord op een kleine motorboot aan de oevers van Brazo Rico en vaart naar Playa de las Coins voor een eenvoudige wandeling door een beukenbos. Bij een glaasje wisky en een chocolaatje geniet je aan het eindpunt van een exclusief zicht over de wereldberoemde Perito Moreno gletsjer. Hier zijn geen andere toeristen te bespeuren. Je keert terug naar het schip om nadien opnieuw aan te meren aan de zuidkant van de gletsjer. Na wat vrije tijd aan de pasarela’s brengt een minibusje je nadien weer naar het hotel in Calafate.

Argentinie Reis Estancia Cristina Atacama

11 Lago Argentino & Estancia Cristina

Tweedaagse excursie naar één van de meest afgelegen estancia’s van de regio, daterend uit 1900. ‘s Ochtens word je aan het hotel opgehaald voor een catamaran boottocht langs de indrukwekkende ijsbergen van het Lago Argentino dat met zijn 1560 km² het grootste meer van Argentinië is. In de noordelijke arm van het meer, de Brazo Norte, bezoek je eerst de Upsala gletsjer. In een afgelegen baai ga je rond de middag aan wal bij de Estancia Cristina lodge voor een overnachting in één van de top accommodaties van Patagonië, gelegen in het hartje van het Los Glaciares Nationaal park.

Hier gaat het niet zozeer om grote luxe, dan wel om een exclusief en een memorabel verblijf. De lodge beschikt over 12 sfeervolle en comfortabele kamers en biedt haar gasten naast een uitstekende keuken en persoonlijke service ook een brede waaier aan (all-in) georganiseerde excursies in het 22.000 hectare groot privé-natuurgebied.

Argentinie Reis Estancia Cristina2 Atacama

12 Estancia Cristina

Excursie naar keuze vanuit Est. Cristina.

Tip: plan de jeeptocht naar Mirador Upsala waarbij je een rotsige track volgt gedurende 9,5 km door de ‘Feruglio kloof’. Aan het einde bereik je een weids uitkijkpunt over het Lago Guillermo en de snel krimpende Upsala gletsjer. Het gletsjermeer Lago Guillermo is slechts 60-jaar oud en geeft een confronterend beeld op onze klimaatsopwarming. Daarna start een 5-uur durende trek downhil van ong. 14 km door een desolate canyon waar je de ontstaansgeschiedenis van onze planeet aan levende lijve ondervindt. Spekgladde geërodeerde rotsblokken met prachtige kleuren, stukjes kwarts-gesteente en 175 miljoen jaar oude fossielen. Dit in combinatie met een mozaïek van weerspiegelende meertjes. Een echte speeltuin voor geologen, wandelaars en natuurliefhebbers!

Rond 17u brengt de catamaran en een bustransfer je terug naar Calafate

Argentinie Reis Estancia Cristina3 Atacama

13 Calafate - Buenos Aires

Privé luchthaventransfer en binnenlandse vlucht naar Buenos Aires. Privé hoteltransfer.

Facultatief kan je de reis verlengen naar een mooie estancia rond El Chaltén & Mount Fitz Roy of het Torres del Paine nationaal park, dmv. een selfdrive of all-in arrangement met EcoCamp Patagonia of Tierra Patagonia.

Argentinie Chili Patagonie Rondreis Specialist Atacama70

14 - 15 Vertrek vanuit Buenos Aires

Privé luchthaventransfer voor de internationale vlucht naar huis.