CHILI

SELFDRIVE Atacama crossing

Selfdrive dwars door de Atacama woestijn, van San Pedro naar Arica

Reisprogramma

ONTDEK ATACAMA CROSSING IN DETAIL

Chili Reizen 22

1-2 Aankomst Santiago - Valparaiso

Internationale vlucht naar Santiago de Chile. Aankomst ‘s ochtends vroeg en aansluitend privé transfer naar Valparaiso.

Onderweg stop je voor een lunch en wijntour (in groepsverband) in één van de vele bodega’s van de Casablanca vallei, gekend om zijn Sauvignon Blanc en Chardonnay topwijnen.

Chili Atacama Reizen Selfdrive Individuele Rondreis7

3 Boheems Valparaiso

Door zijn gunstige ligging aan de kust, sfeervolle eethuisjes en Boheemse flair is deze schilderachtige havenstad een genot voor oog- en zintuigen. Valparaiso ligt in een pittoreske baai. Met zijn typische ‘ascensores’, smalle straatjes en prachtig gekleurde huizen tegen de heuvels inspireerde deze havenstad vele dichters waaronder de befaamde Pablo Neruda die hier één van zijn drie huizen kocht: La Sebastiana is vandaag een museum dat je gemakklijk op eigen houtje kan bezoeken (gesloten op maandag).

Op eigen houtje of samen met een gids verken je vandaag de stad. Wandel langs de Gran Bretaña en het Sotomayor plein, daarna bij de dokken van Muelle Prat waar één van de typische krakkemikkige (maar veilige) kabeltreintjes je over de steile heuvels naar boven brengt.

Chili Atacama Reizen Selfdrive Individuele Rondreis

4 Valparaiso - Atacamawoestijn

Transfer naar de luchthaven en binnenlandse vlucht naar Calama waar je de huurwagen ophaalt in het kantoor van Hertz. Rit naar San Pedro de Atacama (110 km - ca. 1u30). Bij onze reisdocumenten is een roadbook met wegbeschrijving voorzien. Onderweg raden we aan te stoppen aan de Maanvallei, bekend om z’n grillige, geologische formaties, waar je geniet van een magische zonsondergang.

Met huurwagen verken je de komende dagen op eigen krachten de Atacama-regio rond San Pedro. Outdoor liefhebbers kunnen indien gewenst een optionele excursie boeken (mountainbike tochten, quad tochten, wandelingen, vulkaanbeklimmingen, paardrijden).

Meren Chili Atacama Woestijn

5 Salar de Atacama

Suggestie: rijd in zuidelijke richting de reusachtige zoutvlakte Salar de Atacama tegemoet, een barre vlakte waar door verdamping dikke lagen zout de woestijnbodem bedekken. ‘s Ochtens kan je stoppen bij de Chaxa-lagune waar ‘s ochtens hele families flamingo’s vertoeven. Laguna Cejar ligt ten noorden van de Salar de Atacama, op ongeveer 28km van San Pedro, en bestaat uit een aantal kleine zout water basins. In Laguna Piedra kan je baden en blijf je (door het hoge zoutgehalte) ook drijven. Dit in een landschap van turquoise water, wit zoutzand en gele korstgrassen. 8 km verderop ligt minder bezochte Laguna Tebenquiche en de Ojos de Salar, twee diepe met zoetwater gevulde basins

Chili Reizen 27

6 Salar de Tara

Volg de Ruta 27 richting de grenspost Paso Jama voor een bezoek aan de minderbekende maar daarom niet minder spectaculaire zoutvlakte ‘Salar de Tara’ (4500m). Keer terug naar San Pedro voor de lunch of neem een picknick mee. Na de middag kan je de ruïnes van Quitor en/of Tulor bezoeken of wat ontspannen in het hotel.

Facultatief: Engelstalige gids naar Salar de Tara (deze kan het stuur overnemen indien u last krijgt van de hoogte)

Lagunas Atacama Woestijn5

7 Lagunas Altiplanicas

Via de Altiplano dorpjes Socaire of Toconado zet je koers richting de Argentijnse grenspost Paso Sico om zo langs een snoer van prachtige Altiplano meren te reizen. De eerste laguna is die van Leijia, die vooral bij zonsondergang een lust voor het (fotografische) oog is. Wat verder liggen de saffierblauwe hooglandmeren Miscanti & Miniques aan de voet van de gelijknamige (vaak besneeuwde) vulkanen op een hoogte tussen 4100 en 4.350 meter. Ze zijn bovendien de thuishaven van een vele soorten flamingo’s. Ongeveer 35 km verder liggen de zeer afgelegen maar schitterende Piedras Rojas en Laguna Salar de Talar.

Atacama Chili Reizen Tatiogeisers2

8 Tatio geisers

Vroeg uit de veren voor een prive-excursie met gids naar de Tatio-geisers (4.000 m). Hier geniet je van overweldigende landschappen met op de voorgrond sissende fumarolen, borrelende modderpoelen en opspuitende waterkolommen. Na even relaxen in de warmwaterbronnen van Puritama ben je voor de lunch terug in San Pedro.

Chili Atacama Reizen Selfdrive Individuele Rondreis8

9 San Pedro - Iquique

Een rit van ong. 6 uur brengt je via Calama naar Iquique. Je rijdt dwars door de Salar de Pintados en het Parque Nacional del Tamarugal waar je een unieke natuurfenomeen aantreft aan de rand van de woestijn. De stekelige zoutresistente Tamarugobossen ontstonden als gevolg van een door de Humboldtstroom aangevoerde nevelwind, de zogenaamde ‘camanchaca’.

Chili Atacama Reizen Selfdrive Individuele Rondreis6

10 Iquique - Codpa vallei

Optioneel kan je ‘s ochtends de salpetergroeves Humberstone en Santa Laura bezoeken. Het gaat om twee salpetermijnen gebouwd in het midden van de droogste woestijn ter wereld die sinfds 1960 verlaten werden. Op 17 juni 2005 werden ze bij het werelderfgoed van Unesco opgenomen. Een rondleiding in op de site dient vooraf gereserveerd te worden.

Rit van 3 à 4 uur naar de vruchtbare woestijnoase van Codpa (1950 m) waar je verblijft in een eenvoudige lodge met zwembad omringd door talrijke peren- en vijgenbomen. Onderweg passeer je Huara, bekend om zijn reusachtige petroglief van ‘de Atacama-reus’ en enkele uitgestrekte ravijnen. De witte pittoreske kerk van Codpa speelde een belangrijke rol bij de bekering tot het Christendom tijdens de Spaanse koloniale bezetting. Zowel Moeder Maria als de Inca moedergod ‘Pachamama’ worden er mooi naast elkaar afgebeeld.

Chili Reizen 12

11 Codpa - Putre

Keuze tussen een relatief korte of lange rit naar Putre. Rit: 7 à 9 uur.

De korte voert je langs de dorpjes Tignamar, Belen, Chapiquina en Zapahuira naar Putre. Bij de lange route trek je richting Polloquere termale bronnen en doorkruis je de zoutvlakte Salar de Surire en het nationaal reservaat Las Vicuñas naar het Altiplano-dorp Putre (3500m) met zijn traditionele koloniale huisjes waarvan de meesten in de 17e eeuw werden gebouwd. De lange tocht is landschappelijk de mooiste optie maar bevat enkele trajecten over onverharde wegen op hoogte die sommige maanden ontoegankelijk zijn. Informeer je dus voor vertrek over de staat van de weg.

Chili Reizen 37

12 Lauca nationaal park

Bezoek aan het Lauca nationaal park (4500m - unesco) waar hemelsblauwe meren, besneeuwde vulkanen en altiplano-steppelandschappen voor onvergetelijke momentopnames zorgen. Volg de Ruta 45 naar de17de-eeuwse koloniale kerk van het dorpje Parinacota. Een eind verderop ligt het wondermooie Laguna Chungara, één van de hoogste hooglandmeren ter wereld (4.570 m). Boven het meer prijken de toppen van de tweelingvulkanen Pomerape en Parinacota.

Na de middag volg je Ruta11 door vruchtbare valleien en een uitgestrekt woestijnlandschap naar de kunststad Arica (2 à 3 uur - 185 km). Onderweg kan je stoppen bij het Aymara-dorp Socoroma met zijn oude tradities en landbouwtechnieken. Je passeert vervolgens een paar imposante kandelaarcactussen, een gedeeltelijk gerestaureerde 12de-eeuwse fort en de Pukara de Copaquilla (Inca site die uitkijkt over een spectaculaire canyon). In Rosario en de Llutavallei bekijk je geogliefen die eeuwenoude lamakaravanen voorstellen.

Chili Reizen 32

13 Arica vrije dag

Vrije rustdag in een comfortabel boetiek hotel gelegen aan de kust. Arica is de stad van de eeuwige lente aan de Peruviaanse grens. Je kan een kijkje nemen in het regionaal museum met een collectie wereldberoemde Chinchorro-mummies of maakt een rustige wandeling maken over de stranden Chinchorro en Lisera. Overige interessante bezienswaardigheden zijn de San Marco kathedraal en de Casa de la Cultura.

Chili Atacama Reizen Selfdrive Individuele Rondreis4

14 Arica - Santiago

Je levert de huurwagen in op de luchthaven en reist terug naar Santiago. Privé hoteltransfer.

Chili Reizen 39

15 - 16 Vertrek Santiago

Transfer naar de luchthaven voor de internationale vlucht naar Brussel of Amsterdam. Aankomst de volgende dag.