CHILI

SELFDRIVE Atacama crossing

Selfdrive dwars door de Atacama woestijn, van San Pedro naar Arica

NUTTIG OM WETEN

Ideaal zijn voor- en najaar. 

De Atacama woestijn is het hele jaar door bereisbaar. In San Pedro is het overdag, afh. van de maand waarin je reist, aangenaam fris (10 à 15°C in juli en augustus) tot zeer warm (30°C in januari en februari). Tijdens de Boliviaanse winter, van april tot september kunnen de wegen naar de hoger gelegen bezienswaardigheden (Tatio geisers, Los Flamencos nationaal reservaat, Lauca NP) geïsoleerd raken door plotse sneeuwval. Plaatsen als Salar de Atacama, Puritama, Quitor, Tulor en de Maanvallei zijn echter het hele jaar door bereikbaar. 

Van december tot februari valt er (iets) meer neerslag waardoor Santiago en de Atacama woestijn heet (30°C) en vochtig worden. De altiplano regio tussen Putre en Atacama raden we af in deze periode. Door de ijskoude nachten verkeren wegen in slechte (soms ontoegankelijke) staat en staan de zoutvlaktes onder water.

De hoofdwegen in Chili zijn geasfalteerd, hebben duidelijke signaleringen en verkeren in goede staat. In het noorden zijn de belangrijkste bezienswaardigheden rond Arica en San Pedro de Atacama bereikbaar via asfaltwegen (uitz. is Codpa). Hou rekening met lange afstanden door afgelegen of geïsoleerde gebieden. We raden aan te pauzeren na 4 uur rijden te pauzeren. Op de hoofdwegen moet je tol betalen aan de ‘tollgates’. Het bedrag varieert naargelang de afstand die je aflegt. We raden aan om (minimum)  50.000 CLP pp cashgeld op zak te hebben. ATM’s zijn niet in alle dorpen aanwezig. Het is belangrijk je te informeren voor vertrek over ATM’s en tankstations. In sommige afgelegen dorpen zoals Putre kan je bussen benzine kopen.

De (onverharde) route naar de Tatio geisers is niet eenvoudig en we raden aan om dit traject met een privé chauffeur/gids te af te leggen. Je rijdt naar 4000 meter hoogte, in het donker, er is geen verlichting en sommige chauffeurs rijden vrij snel om op tijd aan de geisers te zijn. 

Volgens de lokale wetgeving moeten chauffeurs in het bezit zijn van een internationaal of (nieuw) Europees rijbewijs. In heel Chili geldt een nultolerantie. Maximale snelheidslimieten: 50 à 60 km per uur in/rond dorpen en steden. Max. 100 km per uur op landelijke of onverharde wegen. Max. 120 km per uur op de hoofdwegen. Radar- en politiecontroles komen vaak voor op hoofdwegen. Voorrang van rechts bestaat niet en aan elk kruispunt bepaalt een verkeersbord aan de hand van één of twee pijlen in welke richting het voertuig moet rijden. Het is verplicht om overal met de lichten aan te rijden. 

Entreegelden zijn niet inbegrepen tijdens selfdrive reizen. Richtbudget: ong. €150 per persoon.

Enkel ontbijt is inbegrepen bij je verblijf. Reken op ongeveer 25 à 30 euro per persoon voor niet inbegrepen lunch en avondmaal (afh. van je maaltijdwensen).

Gezonde conditie. Ondanks de hoogte zijn er op deze reis geen grote fysieke inspanningen.

Atacama werkt ter plaatse samen met een professioneel betrouwbare team en Engelstalige gidsen, 24/24 bereikbaar in geval van onvoorziene omstandigheden.

Een internationale reispas, geldig tot minstens zes maanden na terugkeer. Een (gratis) toeristenvisum ontvang je bij aankomst in de luchthaven. Voor de reservatie van de  binnenlandse vluchten hebben we bij reservatie je reispasgegevens nodig. 

Bekijk hier onze FAQ's over Chili