CHILI

VERLENGING Rapa Nui

4-daags verblijf op het mythische Paaseiland

NUTTIG OM WETEN

Paaseiland kan het hele jaar door bezocht worden. Elke periode heeft zijn voor- en nadelen. Tijdens het hoogseizoen (de lokale zomermaanden: Dec - Feb) regent het doorgaans weinig en is het aangenaam warm (strandweer), al is het overal een stuk drukker. Vooral tijdens de eerste twee weken van februari wanneer het Tapati Rapa Nui festival* plaatsvindt en de meeste hotels vanaf een jaar voor afreis volgeboekt zijn. Wie liever afreist tijdens een rustigere periode kan Paaseiland bezoeken tijdens de wintermaanden (juni – augustus). Hoewel er dan meer regen valt geniet je van iets lagere tarieven (soms) en prachtige groene landschappen. 

* Wie zijn Chili reis met het Tapati Rapa Nui festival wil combineren raden we aan zijn arrangement minstens een jaar op voorhand te reserveren. Hou ook rekening met hoge toeslagen voor vluchten en in de hotels.

Omdat geen enkele autoverhuurder op Paaseiland autoverzekeringen aanbiedt raden we aan Paaseiland te verkennen met een privé chauffeur/gids of per huurfiets. 

Maar ter plaatse kan je (indien gewenst) wel een auto huren in één van de lokale verhuurkantoortjes in Hanga Roa. Op Paaseiland zijn er geen kantoren van Avis, Hertz, Europcar, of soortgelijk. Een internationaal rijbewijs is verplicht. Controleer bij pick-up samen met de autoverhuurder het voertuig op krassen en deuken en laat notities nemen van eventuele beschadigingen. Controleer of een reserveband aanwezig is. 

Op Paaseiland is er één ringweg, de hoofdweg. Reken op een dik uur om de loop te maken. De meeste wegen op Paaseiland zijn verhard zijn maar bevinden zich in slechte staat (veel putten in de weg). De kost voor de reparatie van een kapotte band bedraagt ongeveer 10 USD. 

Tankstations vind je enkel in het dorp Hanga Roa. Benzine kost rond de 1.3 USD per liter of 5 USD per gallon. 

Doordat er doorgaans niet snel gereden wordt zijn auto-ongevallen eerder uitzonderlijk. Hou er rekening mee dat er na zonsondergang geen straatverlichting is. Als je de auto toch (zwaar) beschadigt, dien je 500 usd te betalen voor reparatie. Vertraag als er wilde paarden in de buurt zijn, en wees extra alert voor wilde paarden op de weg na zonsondergang.

Bij aankomst op de luchthaven van Mataveri dient elke bezoeker het entreegeld voor het Rapa Nui national park te betalen aan het bureau van CONAF in de luchthaven. De entree voor buitenlanders bedraagt 60 USD per persoon en is 5 dagen geldig. Het ticket dien je te tonen bij de bezienswaardigheden Rano Raraku & Orongo

Enkel ontbijt is inbegrepen bij je verblijf. Reken op ongeveer 25 à 30 euro per persoon voor niet inbegrepen lunch en avondmaal (afh. van je maaltijdwensen). Bij een verblijf in hotel Explora zijn alle maaltijden en drank inbegrepen.

Gezonde conditie. 

Atacama werkt ter plaatse samen met een professioneel betrouwbare team en Engelstalige gidsen, 24/24 bereikbaar in geval van onvoorziene omstandigheden.

Een internationale reispas, geldig tot minstens zes maanden na terugkeer. Een (gratis) toeristenvisum ontvang je bij aankomst in de luchthaven. Voor de reservatie van de binnenlandse vluchten hebben we bij reservatie je reispasgegevens nodig.