BOLIVIE - CHILI - ARGENTINIE

CROSSBORDER Sendero Altiplanico

Atacama’s meest volledige Altiplano-reis, door drie landen en van de gebaande paden

Reisprogramma

ONTDEK SENDERO ALTIPLANICO IN DETAIL

Bolivie Reizen 5

1 Vlucht naar Sao Paulo

Bij aankomst in Sao Paulo, check je in op het luchthavenhotel.

Atacama Bolivie Reizen Bolivianen

2 Sao Paulo - Santa Cruz

Vlucht naar Santa Cruz de la Sierra in Bolivië. Bij aankomst word je opgewacht voor een privé hoteltransfer. Na de middag voorzien we een privé stadstour in Santa Cruz.

Bolivie Reizen Sucre Atacama

3 Sucre

Privé luchthaventransfer voor de vlucht naar Sucre. Deze zogenaamde ‘witte stad’ - gelegen op 2790m hoogte - ademt gezelligheid uit. Het hele jaar door hangt hier een aangenaam klimaat en zorgen terrasjes met toeristen en studenten voor een ontspannen en gemoedelijke sfeer. 

Een vrije dag om het historische centrum op eigen tempo te bezoeken. Plaza 25 de Mayo, het Bolivar-park, het Recoleta-klooster en het Casa de la Libertad waar de Boliviaanse onafhankelijkheidsverklaring getekend werd, zijn enkele van de bezienswaardigheden. Ook het Museo de Arte Indigina, dat verhaalt over de textielkunst van de Jalq’a en Tarabuco indianen, is een bezoekje waard.

Bolivie Reizen Specialist Tarabuco

4 Tarabuco

Je wordt opgehaald aan het hotel voor een privé excursie naar het Aymara dorp Tarabuco (3230 m) op ong. 65 kilometer van Sucre. Op zondag gaat hier één van de meest kleurrijke markten van het land door. Naast de kleurrijke kostuums zijn ook de typische hoofddeksels de moeite. De markt is de beste plek om souvenirs aan te kopen want het hand- en textielwerk dat hier verhandeld wordt is van de beste kwaliteit. 

Verder naar Jatun Yampara waar een lokaal project uitgewerkt werd ter bescherming van de oude Yampara tradities. Je maakt kennis met de typische huizen, kleding en gebruiken van de lokale bevolking en neemt een kijkje in een textiel- en keramiek werkplaats. Wie de lokale drank wil proeven (soort zuur bier gemaakt van gefermenteerde maïs), kan één van de Chicherias (lokale bars) opzoeken.

Atacama Bolivie Reizen Potosi Cerro Ricojpg

5 Sucre - Potosi

Vrije voormiddag. Daarna een privé transfer van 3 uur over een goede asfaltweg naar de stad Potosi, Bolivie’s schatkamer van koloniale architectuur. Potosi (unesco) ligt door zijn ligging  (onterecht) in de schaduw van zijn beroemde broer Cusco aan de voet van de befaamde Cerro Rico, één van de grootste zilverreserves ter wereld. 

Bolivie Reizen Potosi Atacama

6 Potosi

Voor de middag een confronterend bezoek aan één van de beruchte zilvermijnen van de Cerro Rico. Via een begeleide stadswandeling maak je nadien kennis met het historisch centrum van Potosi en bezoek je de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad: La Casa de la Mondeda (maandag gesloten), het Muntgebouw uit 1672.

Bolivie Reizen Specialist Salar De Uyuni

7 Potosi - Uyuni

Een transfer van ongeveer 4 uur over een goede asfaltweg brengt je naar het spookdorpje Uyuni, je uitvalsbasis voor het bezoek aan de grootste zoutvlakte ter wereld: de Salar de Uyuni (12.500 km²). Overnachting in een sfeervol zouthotel (Ata charme), schitterend gelegen op een heuvel aan de rand van de zoutvlakte.

Atacama Bolivie Reizen Uyuni © Helen De Meyer

8 Salar de Uyuni

Je start een 3-daagse all-in jeep expeditie met Engelssprekende chauffeur/gids door het desolate Zuidoosten van Bolivie, wellicht één van de mooiste stukjes natuur van Zuid-Amerika. ’s Ochtens bezoek je de Coquesa grot met 1000 tot 3000 jaar oude Chullpas mummies. Vanuit Chiquini volg je nadien een (stijgend) wandelpad naar grillige rotsformaties en ‘de Pucara de Chiquini’, mooie ruïnes van de Tiwanacota beschaving. Boven wacht een prachtig uitzicht over de Salar de Uyuni. Bij het vulkanische eilandje Incahuasi hou je halt voor een wandeling langs reusachtige cactussen, een decor voor prachtige foto’s. Verder naar Colchani waar je het treinkerkhof en het zoutwinningsproces bekijkt. Onder het scheerlicht van de ondergaande zon bereik je het hotel aan de voet van de Tunupa vulkaan. Je geniet van een sfeervolle sundowner en neemt daarna je intrek in het zouthotel Tayka de Sal.

Bolivie Reizen Specialist Altiplano

9 Zuid Lipez (Siloli woestijn)

Optioneel kan je in de ochtend een mountainbike excursie maken waarbij je eerst de community Tahua en haar alpaca boerderijen verkent en daarna dwars over de zoutvlakte rijdt. 

Per jeep reis je verder zuidwaarts de Zuid-Lipez hoogtewoestijn tegemoet. Je stopt aan de meren Cañapa, Hedionda en Ramaditas waar elegante Jamesflamingo’s met karmijnrode strepen samentroepen, een spectaculair schouwspel. Deze door algen en wieren gekleurde ‘lagunas altiplanicas’ steken schril af tegen een overwegend aardkleurige landschap met een snoer van actieve vulkanen aan de horizon. Magisch!

Atacama Bolivie Reizen Lagunaverde2

10 Zuid Lipez (Laguna Verde en Colorada)

Het nationale reservaat Eduardo Avaroa vormt ongetwijfeld de kers op de taart van je ontdekkingsreis door Bolivie. Dit mooiste nationale park van het land herbergt een reeks aan adembenemende landschappen, zoals bij de geisers “Sol de Mañana”, de woestijn van Siloli en de Árbol de Piedra, een steen in de vorm van een boom, of het schilderachtige Laguna Verde aan de voet van de imposante Lincancabur vulkaan (5990m). Bij het Adobe-kleurige Laguna Colorada, één van de grootste giftige meren van de Altiplano, spot je grote kolonies flamingo’s die hier vissen op garnalen en algen in een prachtige omgeving.

Na de lunch neem je afscheid van de Boliviaanse chauffeur-gids bij de grenspost Hito Cajon. Hier wacht een Chileense privé chauffeur voor een transfer naar het oasedorp San Pedro de Atacama, je uitvalsbasis voor een bezoek aan de Atacamawoestijn.

Atacama Chili Reizen Tatiogeisers2

11 Vrije dag Atacamawoestijn

Een vrije dag met keuze tussen optionele excursies. 

Wat dacht je van een leuke ATV quadbike tocht of een zonsopgang bij de Tatio-geisers (4.000 m)? Hier geniet je van overweldigende landschappen met op de voorgrond sissende fumarolen, borrelende modderpoeltjes en opspuitende waterkolommen. Huur een auto of fiets en trek in de vroege ochtend of late namiddag naar de hoge zandduinen en grillige rotsformaties van de Valle de la Luna (Maanvallei) voor een magische zonsopgang- of ondergang.

Chili Atacama Reizen Selfdrive Individuele Rondreis

12 Cornisas wandeling & Puritama

Een schitterende wandeling met privé gids van ongeveer 2 uur voert je door de Catarpe vallei naar de duinen van de dodenvallei (Valle de la Muerte). Je start met een korte stijgende wandeling van 40 minuten naar de kroonlijst van de Cordillera de la Sal waar je van prachtige panorama’s geniet over grillige rotsformaties, oases & vulkanen, de Salar de Atacama en het Cordillera de Sal gebergte. Aansluitende transfer naar de hotsprings van Puritama om te relaxen in één van de zeven warmwaterbronnen (33°C). Inbegrepen: lunch, transfer van/naar hotel in San Pedro, Eng. gids, bordje kaas en wijn als afsluiter. 

Atacama Chili Reizen Salardetara

13 San Pedro de Atacama - Purmamarca

Transfer naar het busstation voor een comfortabele busrit via de grenspost Paso Jama naar het dorp Purmamarca in Argentinië, een rit van 10 uur. Deze busrit vindt plaats op enkele dagen per week (afh. van de reisperiode). Enige flexibiliteit in reisdata is daarbij noodzakelijk.

Mits supplement kan je dit traject maken met een privé chauffeur/gids waarbij je vlak voor de grens een bezoek brengt aan de Salar de Tara (4500m), gekend om haar uniek woestijnlandschap van hoge slanke rotsformaties, zoals de ‘Moais de Tara’ en de ‘Catedrales’, boven een kleurrijk zoutmeer.

Atacama Reizen Argentinie Rondreizen 7

14 Quebrada de Humahuaca

In Argentinië verken je de volgende 4 dagen de typische ruige quebrada’s (kloven) van het schilderachtige Noordwesten op basis van een Engelssprekende chauffeur-gids. 

Door middel van een korte wandeling (1 uur) bezoek je eerst de Quebrada de Humahuaca (Unesco) en de “Cerro de los Siete Colores” (de zevenkleurige berg). Deze uitgestrekte ravijn herbergt over een afstand van 155 km tal van Quechua-gemeenschappen en een reeks aan grillige rotsformaties en bergwanden met magnifieke vormen en kleuren. 

Je bezoekt een kleurrijke indianenmarkt, het dorpje Humahuaca, de pittoreske kerk van Uquia en de Incaruïnes van Tilcara. Na de middag een transfer naar Salta via de provinciehoofdstad Jujuy en de groene bergroute La Cornisa.

Atacama Argentinie Reizen Escoipecanyon

15 Cachi

Via de Escoipe Canyon, de groene bergpas Cuesta del Obispo en het Los Cardones Nationaal Park slingert de weg omhoog naar het sfeervolle dorp Cachi waar het heerlijk rondslenteren is over een schattig dorpspleintje en door de pittoreske straatjes, een prachtige rit van ong. 4 uur. Vrije namiddag.

Atacama Argentinie Reizen Quebradalasflechas

16 Colomé & Quebrada de las Flechas

Voor de middag trek je over de befaamde ‘Ruta Nacional 40’ in ongeveer 2-uur off-road naar de koloniale parel Molinos, waar een pittoreske witte kerk en een reeks schattige adobe huizen afsteken tegen majestueuze bergketens. Daarna volgt een begeleide rondleiding & winetasting op de gerenommeerde Estancia Colomé, één van de de oudste wijnmakerijen van het land. 

Na de middag doorkruis je de kurkdroge Quebrada de las Flechas (kloof der pijlen) die over een afstand van 150 km grillige en spectaculaire panorama’s toont. Overnachting in een comfortabel wijnhotel in Cafayate. Dé specialiteit is hier de fruitige Torrontés, een droge witte druif met een sterke afdronk die rijpt op grote hoogtes.

Atacama Argentinie Reizen © Helen De Meyer

17 Quebrada de las Conchas

Vrije voormiddag. Langs de Rio de las Conchas reis je in ongeveer 4u naar Salta. De weg slingert van de ene grillige kloof in de andere. Bij Los Castillos (de kastelen), El Obelisco (de obelisk), El Ampiteatro (het amfitheater) of El Garganta del Diablo (de duivelskeel) aanschouw je opnieuw de meest spectaculaire rotsformaties en kleurschakeringen.

Argentinie Reizen 27

18 Salta - Buenos Aires

Privé luchthaventransfer en binnenlandse vlucht naar de bruisende metropool Buenos Aires. Privé hoteltransfer. 

Je eindigt de rondreis in het ‘Parijs van Latijns-Amerika’, gekend om zijn grote boulevards, ’s werelds beste tango dansers, overaanbod aan bruisende bars & top restaurants.

Atacama Argentinie Reizen © Helen De Meyer2

19 Buenos Aires

Samen met een privé gids verken je vandaag de hoogtepunten van Buenos Aires, langs o.a. de Plaza de Mayo met de Casa Rosada, Café Retiro, Teatro Colon en de moderne wijk Puerto Madero. Iets verder liggen de residentiële wijk San Telmo en het kleurrijke La Boca met zijn hoge Montmartre-gehalte.

’s Avonds voorzien we een heerlijk driegangenmenu en een tango-dansvoorstelling pur sang waarbij je je laat meeslepen op emotionele en zwoele Argentijnse ritmes. Dé ideale afsluiter toch?

Patagonie Rondreizen Specialist Atacama Argentinie Chili 5

20-21 Vertrek Buenos Aires

Transfer naar de luchthaven voor de internationale vlucht naar Brussel of Amsterdam. Aankomst de volgende dag.