PERU - BOLIVIE - CHILI

CROSSBORDER The High Frontier

Machu Picchu, Salar de Uyuni en de Atacama woestijn in één klap

10:08 AM - SILOLI WOESTIJN

Nuttig om weten

Idealiter plan je deze reis tijdens het droge seizoen (april/mei t.e.m oktober). Overdag aangenaam warm, ’s nachts koelt het stevig af (soms tot onder het vriespunt). Gemiddelde temperaturen tijdens de jeepsafari in Uyuni bedragen 15°C overdag en -9°C / -12°C ’s nachts. De koudste maanden zijn juni en juli met kans op ijsplekken in de Zuid-Lipez. Het is helder met gemiddeld 7 tot 9 uur zonneschijn per dag. 

Jeeptochten over de Altiplano hebben altijd een avontuurlijke karakter. Vooral Bolivië is weinig ontwikkeld op vlak van toeristische infrastructuur: slechte (vaak onverharde) wegen in combinatie met weinig regelgeving. Samen met wisselvallige of harde weersomstandigheden en denkwijzen die verschillen van de onze kan dit leiden tot kleine programmawijzigingen waarbij een flexibele ingesteldheid gewenst is.

Op sommige plaatsen leg je lange afstanden af naar een hotel. Bagage gaat, afhankelijk van het aantal reizigers in de koffer of op het dag. Een stofhoes komt altijd van pas. Wat accommodaties betreft is er in Bolivië weinig keuze. Het is daarbij noodzakelijk de comfortdrempel wat te verlagen, in ruil voor wondermooie uitzichten en reiservaringen.

Atacama kiest standaard voor de meest comfortabele hotelopties ter plaatse. 

Deze reis situeert zich op hoogtes tussen de 1200 à 4600m. Kortademigheid, lichte hoofdpijn en een beetje vermoeidheid zijn normale verschijnselen. Het is belangrijk om het de eerste dagen rustig aan te doen. Neem voldoende nachtrust en lichte maaltijden, drink veel water en vermijd alcohol. Daarna verdwijnen deze symptomen vrij snel. Een controle bij de tandarts is aanbevolen. Tanden zijn immers zéér gevoelig op grote hoogte. Daarnaast is het belangrijk zich te beschermen tegen de felle hoogtezon.

Cuzco 3400m | Puno – La Paz 3800m | Uyuni 3600m | Ojo de Perdiz 4600m | San Pedro de Atacama 2450m | Tatio geisers 4000m

Liefhebbers kunnen hun reis verlengen voor of na de reis. ATA-suggesties: Tiwanaku ruïnes (1 dag La Paz), het Amazonewoud Tambopata – Madidi NP (Peru of Bolivie), Iguazu watervallen (Argentinie).

Gezonde conditie in combinatie met een avontuurlijke instelling is gewenst. In Maras maak je een eenvoudige fietstocht (meestal dalen). Op het Titicacameer maak je een wandeling van ong. 4 uur. Ondanks de grote hoogte zijn er op deze reis elders geen grote fysieke inspanningen. 

Atacama werkt ter plaatse samen met een professioneel betrouwbare team en gediplomeerde Engelstalige gidsen, 24/24 bereikbaar in geval van onvoorziene omstandigheden. Tijdens de jeepexpeditie reis je in recente jeeps (max 4 personen + 1 chauffeur/gids), steeds uitgerust met een zuurstoffles en satelliettelefoon.

Een internationale reispas, geldig tot minstens zes maanden na terugkeer. Een (gratis) toeristenvisum ontvang je bij aankomst in de luchthaven. Voor de reservatie van de  binnenlandse vluchten hebben we bij reservatie je reispasgegevens nodig.