PERU - BOLIVIE - CHILI

CROSSBORDER The High Frontier

Machu Picchu, Salar de Uyuni en de Atacama woestijn in één klap

10:08 AM - SILOLI WOESTIJN

Reisprogramma

ONTDEK THE HIGH FRONTIER IN DETAIL

Atacama Peru Reizen Lima Museum

1 Aankomst Lima

Dagvlucht naar Lima. Bij aankomst check je in op het luchthavenhotel.

Atacama Peru Reizen © Helen De Meyer2

2 Lima - Cusco

Privé luchthaventransfer en binnenlandse vlucht naar Cusco, de gezelligste stad van Peru, gelegen op 3400m hoogte.

We adviseren een vrije namiddag om rustig te acclimatiseren aan de hoogte.

Atacama Peru Reizen Saqsayhuaman

3 Cusco

Privé begeleide stadswandeling door de oude Inca-hoofdstad. Je bezoekt de kathedraal op het plein Plaza de Armas, gelegen tussen de Compañia de Jesus kerk links en de kerk El Trumfo rechts, en wandelt door smalle kasseistraatjes met oude Inca-muren naar de kunstenaarswijk San Blas. Hier bekijk je witgeschilderde koloniale woningen met rijk bewerkte houten balkonnetjes. Na een stop bij de markt van San Pedro bezoek je de Coricancha, de belangrijkste tempel van het Inca-rijk opgedragen aan de Zonnegod Inti. De tempel was net als Machu Picchu een Inca-meesterwerk, want de muren waren ooit volledig met goud bedekt (daar blijft nu niets meer van over). In de 16e eeuw bouwden de Dominicanen een kerk op de tempel.

Vrije namiddag in Cusco.

Atacama Peru Reizen Maras Helen De Meyer

4 Moray & Maras

Privé rit naar Maras voor een privé mountainbiketocht van ongeveer 1 à 2 uur (afhankelijk van je tempo) over een heuvelachtige grintweg naar de cirkelvormige terrassen van Moray, een experimentele landbouwsite waar de Inca’s de kweek van verschillende gewassen onderzochten in diverse klimaten. Een andere theorie zegt dat het terrascomplex een astronomisch observatorium was. Nadien volgt een leuke afdaling naar de fotogenieke zoutmijn van Maras. Het water waaruit men het zout wint komt uit een bron in de bergen en wordt afgeleid naar een mozaïek van ontelbare opvangbekkens waar het water kan verdampen. Mountainbikes, helm, knie- en elleboogbeschermers zijn inbegrepen.

Wanneer deze uitstap plaatsvindt op dinsdag, donderdag of zondag wordt er voor de fietstocht ook even gestopt bij de indianenmarkt van Chinchero.

Na de lunch (inbegrepen) word je naar het hotel in Ollantaytambo gebracht.

Salkantay Trekking Peru Reizen10

5 Inca Trail naar Machu Picchu

Een alternatief voor de klassieke 4-daagse trektocht is het verkort tweedaags traject waarbij je d.m.v. een dagwandeling van 5 à 6 uur (10 km) in de namiddag de Zonnepoort van Machu Picchu bereikt. Met een privé Engelssprekende gids neem je ‘s ochtends de trein vanuit Ollantaytambo (2840m) naar halte km 104, bij Chachabamba op 2250m hoogte. Hier start je tocht over een goed belopen wandelpad door weelderig nevelwoud met orchideeën en frisgroene varens richting de Inca ruïne Intipata op 2800 meter hoogte. De tocht gaat verder richting één van de mooiste Inca ruïne van de Inca trail: Wiñay Wayna (2700m) die je na de lunch (inbegrepen) samen met de gids bezoekt. Hier sluit je aan op het klassieke traject naar Inti Punku, waar de Inca’s hun Zonnegod vereerden. Bij deze ‘Zonnepoort’ op 2730m (hoogste punt op de trek) word je beloond met de mooiste panorama’s op de Verloren Stad van de Inca’s. Je daalt af naar het dorp Aguas Calientes voor overnachting.

Atacama Peru Reizen Machu Picchu5

6 Machu Picchu

Met een ligging tussen 2 steile bergen, op een hoogte van 2430 meter én op de grens tussen de mistige evenaarswouden en de hoge Andes is Machu Picchu het meesterwerk van de Inca beschaving. Dit laatste toevluchtsoord werd door de Spanjaarden nooit ontdekt en is daardoor niet vernietigd. De site werd rond 1440 gebouwd en gedurende een kleine eeuw bewoond.

Je wordt opgewacht door een gids aan het hotel. Na een rit van 20 min per shuttlebus bereik je de ingang. We voorzien een korte rondleiding van ongeveer 2.5 uur met Engelstalige privégids alsook voldoende vrije tijd voor vrijblijvende wandelingen naar de Inca-brug of de Zonnepoort Inti Punku. Mits supplement kan je onder begeleiding ook Huayna Picchu beklimmen voor schitterende uitzichten op de site en haar omgeving. Rond de middag neem je de trein naar Ollantaytambo waar de privé chauffeur wacht voor de transfer naar Cusco.

Palccoyo Peru Reis Atacama Be

7 Cusco vrije dag

Een vrije dag in Cusco met mogelijkheid tot het boeken van optionele excursies.

Bijvoorbeeld: uitstap naar Palccoyo mountain, dagtour rafting, kookworkshop.

4 Bolivia Profundo Rondreis Atacama

8 Cusco - La Paz

Privé luchthaventransfer en internationale vlucht naar La Paz.

Bolivie Rondreizen Palcacayon456

9 La Paz vrije dag

Vrije dag in La Paz om op eigen houtje het oude stadsdeel te verkennen (op wandelafstand van het hotel). Interessante bezienswaardigheden zijn Plaza de Murillo waarrond verschillende belangrijke gebouwen liggen, de gezellige San Miguelwijk en de kleurrijke Mercado Hechiceria (heksenmarkt). Liefhebbers van kleurrijke Andino-folklore kunnen ’s avonds een gezellige muziekbar opzoeken.

Optionele excursies: Palca Canyon & de vallei der Zielen, de ruïnes van Tiwanaku

Atacama Bolivie Reizen Uyuni © Helen De Meyer

10 Salar de Uyuni

De Boliviaanse Altiplano (de Zuid-Lipez) is één van de meest onherbergzame gebieden op aarde en ongetwijfeld het adembenemendste natuurfenomeen van de centrale Andes, en dat komt niet alleen door de hoge ligging. De weinige bezoekers genieten hier van een magisch natuurspektakel.

Na een vroege ochtendvlucht uit La Paz land je in Uyuni, de uitvalsbasis voor een bezoek aan de grootste zoutvlakte ter wereld, Salar de Uyuni (12.500 km²). Samen met een Engelssprekende privé chauffeur bekijk je eerst het treinkerkhof en het zoutwinningsproces in Colchani. Daarna gaat het de steppe op met verschillende stops bij o.a het oude zouthotel en het vulkanische eilandje Incahuasi waar je wandelt langs immense cactussen naar een wondermooi uitkijkpunt. Tot slot maak je een wandeling op de Tunupa vulkaan naar een grot met 1000 tot 3000 jaar oude Chullpas mummies. Je daalt af naar de zoutvlakte waar we een sfeervolle sundowner voorzien op een rustig plekje. De ondergaande zon hult de zoutvlakte nu in een magische paarsroze gloed, een onvergetelijke afsluiter. Je overnacht in een hotel volledig opgetrokken uit zout.

Bolivie Reizen 32

11 Zuid Lipez (Siloli woestijn)

Liefhebbers kunnen na zonsopgang ‘s ochtends een MTB-fietstocht maken dwars over de zoutvlakte (mits vroeg opstaan). Per jeep gaat het verder zuidwaarts naar de Zuid-Lipez woestijn. Na ongeveer 3 uur rijden bereik je de lagunas Cañapa, Hedionda en Ramaditas waar elegante Jamesflamingo’s met karmijnrode strepen samentroepen, een spectaculair schouwspel. Deze door algen en wieren gekleurde meren steken schril af tegen het overwegend aardkleurige landschap met een snoer van actieve smeulende vulkanen aan de horizon. Overnachting in een eenvoudige lodge in de spectaculaire en uitzichtloze Siloli woestijn.

Bolivie Reizen 77

12 Laguna Colorada - San Pedro de Atacama

Bezoek aan het magistrale Nationaal reservaat Eduardo Avaroa. Via de Árbol de Piedra, een rotsblok in de vorm van een boom, bereik je Laguna Colorada, één van de grootste giftige meren van de Altiplano. In de lente zakken grote kolonies flamingo’s af naar dit Adobe-rode meer om er zich te voeden met garnalen en algen. Je passeert de fotogenieke geisers “Sol de Mañana” en de warmwaterbronnen Termas de Polques in de Salar de Chalviri. Langs de Damas de Piedra’ en de woestijn van Dali reis je naar het schilderachtige Laguna Verde, gelegen aan de voet van de imposante Licancabur vulkaan (5990m).

Achter de vulkaan ligt de grenspost Hito Cajon waar je afscheid neemt van de Boliviaanse gids en overstapt in een Chileense wagen voor de rit naar San Pedro de Atacama, een sfeervol woestijndorp aan de rand van de wereldberoemde zoutvlakte Salar de Atacama.

Altoatacama Chili19

13 San Pedro de Atacama vrije dag

Een vrije dag in San Pedro met ruime keuze tussen verschillende optionele excursies.

Bijvoorbeeld: een prachtige wandeltocht in de Cornisas vallei, een Quad bike tocht, een astronomie tour, een jeeptour over de Salar de Atacama of naar de lagunes Miscanti en Miniques, een excursie paardrijen of mountainbiken. Liefhebbers kunnen eventueel een huurwagen boeken en er zelf een dag op uit trekken.

Lagunas Atacama Woestijn

14 Lagunas Escondidas & Dodenvallei

We voorzien een privégids die met jou richting idyllische pools reist temidden van de Atacama zoutvlakte: de lagunas escondidas de Baltinache.

Na de middag trek je naar de Dodenvallei voor een bijzonder plezierige eenvoudige wandeling. Op blote voeten daal je af over hoge zandduinen naar een opgedroogde rivierbedding.

Rondreis31 Torres Del Paine Atacama Chili Vierkant Edited 1

15 Kari Gorge (Maanvallei)

Met de wagen rijd je naar Mirador de Kari en de Piedra del Coyote, een overhangende rots die een adembenemend uitzicht geeft over de samengeplooide Cordillera de Sal. D.m.v. een wandeling in lijn bewonder je nadien de Kari kloof die een goed inzicht geeft in de geologie en het ontstaan van de Cordillera de Sal. De Kari gorge trekking is een pittige wandeling van ongeveer 3 uur. Je volgt de richel van een uitgestrekt rotsplateau om daarna af te dalen via hoge zandduinen. Vervolgens volg je nauwe halfopen rotsgangen waar je je vergaapt op de fonkelende zoutkristallen in de rotswanden. Ook de bodem is bedekt met een dikke witte zoutkorst. Aan het einde van de tocht word je opgehaald door een privéchauffeur.

Vrije voor- of namiddag.

Atacama Chili Reis Regenboog Vallei

16 De Regenboogvallei - Santiago

Via de snelweg reis je in de richting van Calama, Bij mijl 28 rijd je noordwaarts richting het plaatsje Yerbas Buenas, waar je prachtige rotstekeningen kan bewonderen die verhalen over de oude Atacameno bewoners. Deze indianen leefden hier in dit zoutbekken bijna 3 duizend jaren geleden. Vervolgens volg je een weg naar Matancilla, waar je door een schitterende vallei met opvallende, veelkleurige berghellingen kan wandelen: de Regenboog vallei!

Transfer naar de luchthaven van Calama voor de vlucht naar Santiago. Transfer naar het hotel.

Chili Reizen 28

17-18 Vertrek Santiago de Chile

Transfer naar de luchthaven voor de internationale vlucht naar Brussel of Amsterdam. Aankomst de volgende dag.