ECUADOR

SIGNATURE De Galapagos eilanden

"Lost in the Pacific - Nature at it's limit"

S 0°57'13.569'', W 90°57'56.166''

Navigeer door de Galapagos!

De beschreven route is louter een suggestieroute.

Elk cruiseschip heeft zijn eigen vaarroute. Afh. van de gekozen reisperiode, cruiseduur en vertrekdatum navigeer je naar het oostelijke, het centrale of westelijke deel van de archipel.

Hieronder wordt een 8-daagse vaarroute beschreven naar de Westelijke eilanden, de meest actieve vulkanische eilandengroep.

Atacama Reizen Ecuador33

1 Vlucht naar Baltra & Santa Cruz

Transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Baltra waar je opgewacht wordt en via de hooglanden van Santa Cruz naar het schip reist.

Op het eiland groeien metershoge Scalesie- en Guayabillowouden. Na een lunch op een boerderij verken je de 30 meter diepe tweelingkraters en lavatunnels, een paradijs voor vogelliefhebbers. Onderweg spot je 200 kilogram zware schildpadden die langzaam door de moerassen waden. De vaak laaghangende mist zorgt hier voor een mysterieuze sfeer.

In de late namiddag zet je schip koers naar de eerste bestemming, bijvoorbeeld de afgelegen ‘hotspot’ ‘Isla Fernandina’.

Atacama Reizen Ecuador39

2 Islas Fernandina & Isabela

Per zodiac of al snorkelend verken je de kustlijn en de mangrovebossen bij Mangle Point (Fernandina), waar je kennismaakt met tuimelende zeeleeuwen, reuzenmanta roggen en zeeschildpadden. Daarna volgt een overtocht naar het eiland Isabela en Punta Moreno. De kans dat je onderweg de grote zeezoogdieren (dolfijnen, walvissen en orca’s) spot is zeer groot. Net zoals Fernandina wordt Isabela door haar ligging enkel bezocht op de langere cruises.

Isabela werd gevormd door een aaneenrijging van 6 vulkanen. Deze ‘vulkanische ruggengraat’ resulteert in waanzinnige maanlandschappen en geven je een goed inzicht in de oorsprong van de mythische ‘Archipiélago de Colón’. Over touwvormige ‘pahoehoe lava-velden’ wandel je naar enkele lagunes aan een wilde kustlijn, langs Galapagos aalscholvers, Fregatta’s, Blauwvoet Genten en andere vogels.

Atacama Reizen Ecuador37

3 World of giants

Nog steeds op Isabela eiland, bij Urbina bay, ga je snorkelen met leguanen, zeeleeuwen, pinguïns en mantaroggen. Daarna een wandeling van ong. 3 km over desolate stranden en droge savanne.

Opvallend zijn de landleguanen die hier een stuk groter zijn dan de andere op Galapagos. Je passeert verschillende reusachtige landschildpadden en kolonies Roodpoot Genten en Blauwvoet Genten.

Na de middag naar Tagus cove, een desolate baai met kristalhelder water geperst tussen twee kratermeren. Terwijl het schip zich voorzichtig in de baai manoeuvreert spot je wellicht een paar pinguïns, Galapagos aalschovers of -havikken. Je maakt een wandeling naar de nauwe grot waar rotstekeningen van een Brits oorlogsschip uit 1814 gevonden werden en geniet opnieuw van schitterende lavalandschappen.

Atacama Reizen Ecuador54

4 Forces of Change

Per zodiac en al snorkelend verken je Fernandina’s kustlijn bij ‘Punta Espinoza’, waar een grote kolonie zeeleguanen met hun koddige kopjes steeds weer de aandacht van de nieuwsgierige bezoekers weten te lokken. Rond deze kleine monstertjes spot je ook vaak Galapagos Aalscholvers, pinguïns, haviken of slangen.

Aan de overkant, op Isabela bij Punta Vincente Roca, beuken wilde golven krachtig in op heuse kliffen, met op de achtergrond een kleurrijk en prehistorisch vulkanisch landschap.

Het wordt je gewaar dat deze reis werkelijk een ‘once in a lifetime’ belevenis is. Bovendien is dit één van de beste snorkelplekken van het eiland.

Atacama Reizen Ecuador80

5 Isla Santiago

Je bezoekt vandaag Isla Santiago eiland en start bij nestelende zeeschildpadden op het noordelijke Espumilla beach.

Verder naar Puerto Egas, bekijk je een ooit bewoonde haven die nu gekend is om z’n typische geërodeerde tufsteenkust waar ontelbare Rode Rotskrabben en grote groepen zeeleguanen contrasteren met het turquoise zeewater en zwarte lavazand.

Atacama Reizen Ecuador47

6 Las Islas Rabida & Sombrero Chino

Bezoek aan twee kleine (en onterecht) minder bezochte eilanden: Rabida en Sombrero Chino.

Rabida onderscheidt zich van vele andere plekken op Galapagos met zijn vuurrood strand dat bezaaid ligt met pelsrobben. Vanop het strand wandel je naar een beboste lagune in het achterland waar elegante karmijnrode flamingo’s leven.

Op de oevers van Sombrero Chino, een volledig kaal kegelvormig eilandje in de vorm van een Chinese hoed, huizen grote aantallen zeeleguanen, pinguïns en zeeleeuwen. Net als op alle andere eilanden kennen ze geen (menselijke) dreiging en lachen ze je als het ware toe. Dit kleine eilandje mag door zijn fragiel ecosysteem maar door een beperkt aantal schepen bezocht worden.
Jij was één van hen!

Atacama Vulkanen Inspiratie 1

7 Las Islas Santiago & Bartolomé

Nog steeds op Santiago eiland bezoek je vandaag de buitenaardse baai van Sullivan waar zeeleguanen, zeeleeuwen en pelsrobben je ‘en-masse’ verwelkomen. Een pad van 1.5 km leidt je over verbijsterende Pahoehoe-lavalandschappen door een uniek maanlandschap.

Daarna bezoek je het jonge Bartolomé eiland, een relatief druk bezochte plek vanwege zijn schilderachtig uitkijkpunt bij Pinnacle Rock, wellicht het bekendste 360° panorama van de Galapagos. Tijdens een wandeling over het strand spot je pinguïns en zeeschildpadden.

Atacama Reizen Ecuador62

8 Geological wonder

Na een laatste ochtendwandeling op het eiland Seymour of Bachas beach (Santa Cruz) word je naar de luchthaven gebracht.

Hoewel North Seymour tot de kleinere eilandjes van de archipel behoort, leeft er een verrassend rijke fauna. Het is onder meer een uitstekende plek om de baltsdans van blauwvoetgenten te aanschouwen. Op Bachas beach flaneer je op een parelwit koraalstrand tussen luierende zeeleeuwen, nestelende schildpadden of misschien enkele flamingo’s.

Vlucht naar Guayaquil of Quito

Video impressie