ECUADOR

HIGHLIGHTS Ecuador delight

Combinatiereis Noordelijke Andes, Amazonewoud en Galapagos eilanden

GALAPAGOS - S 0°57'13.569'', W 90°57'56.166''

Reisprogramma

ONTDEK AMAZON EXPLORER IN DETAIL

Atacama Reizen Ecuador © Carl De Meyer

1 Aankomst Quito - Otavalo

Bij aankomst in Quito (2800m) privé transfer naar Otavalo (2500m), een mooie rit van ong. 2 uur over de Noordelijke Andes. Via het glinsterende meer San Pablo bereik je de beroemdste Indianenstad van Ecuador. De relatief kleine Otavaleños zijn de laatste afstammelingen van de pre-Inca stam de Cañari, en onderscheiden zich zowel in uiterlijk als klederdracht van de andere Andes-groepen. Mannen gaan gekleed in witte broeken met blauwe poncho’s en dragen een vlecht. Vrouwen dragen mooi geborduurde bloezen op een zwarte rok en zijn gehuld in gouden halssnoeren en armbandjes.

Atacama Reizen Ecuador2 © Carl De Meyer

2 Otavalo vrije dag

Vrije dag in Otavalo. Op zaterdag en zondag kan je hier één van de grootste Andino-markten van het continent bijwonen. Naast de beroemde kunstnijverheidsmarkt op en rond de Plaza de Ponchos speelt er zich in de vroege ochtend ook een indrukwekkende dierenmarkt af. De Ecuadoraanse weefkunst heeft de laatste jaren internationale bekendheid verworden en ook de textiel uit Otavalo wordt naar alle uithoeken van het land geëxporteerd. Daarnaast staat Otavalo garant voor een vrolijke muzikale Andino-beleving. Talrijke muziekgroepjes kleuren mee het straatbeeld. De beste groepjes zie je de laatste jaren zelfs rondtoeren in Europa. Liefhebbers kunnen in de late namiddag vanuit het centrum een eenvoudige wandeling maken naar de watervallen van Peguche.

Atacama Reizen Ecuador17

3 Laguna Cuicocha

Dagwandeling (4 uur) rond het hemelsblauwe Laguna Cuicocha, een vulkaankrater op 3086m hoogte met 3km doorsnee en twee eilandjes in het midden. Met gids en privé wagen naar ingang van Reservaat Cotacachi-Cayapas. Je wandelt tussen 3100 en 3500 meter en hebt onderweg uitzichten over de vulkanen Cotacachi, Imbabura en Cayambe. Lunchpakket inbegrepen. Aansluitend transfer naar Tumbaco.

Atacama Reizen Ecuador57

4 Het Amazonewoud

Luchthaventransfer en vlucht naar Lago Agrio of Coca, de uitvalsbasissen voor het vierdaags all-in verblijf in het lagere Amazonewoud. Ecuador staat bekend als één van de beste bestemmingen van het continent om deze ‘longen van de aarde’ te beleven. Troef hier is het grote riviernetwerk van smalle kreken en vloedwoud die toelaten de wildlife snel en van dichtbij te spotten. Een andere reden om hier af te zakken zijn de weinige toeristen en kleinschalige eco-lodges, vaak gelegen aan prachtige lagunes waar het wemelt van de wildlife. Afh. van je gekozen lodge verkenning van het Cuyabeno wildlife reserve of Yasuni nationaal park, leefgebied van de Siona, Waorani-, Shuar- en Kichwa-indianen.

Na een korte vlucht en kanotocht van ong. 2 à 3 uur ligt bewoonde wereld al ver achter je. Hier lopen geen wegen, is geen elektriciteit, en leven de indianenstammen in harmonie met het woud en de ondergaande zon. Eens de parkingang voorbij, peddelen een natuurgids en indiaanse gids je boomkano geruisloos door een wirwar van weelderige plantengroei naar de lodge. Onderweg maken ze je attent op de aanwezigheid van verschillende soorten apen, vogels, slangen, krokodillen, otters en ara’s. 

Atacama Peru Reizen Amazone

5 - 7 Het Amazonewoud

De volgende dagen verken je het omringende primair regenwoud in de vroege ochtend en de late namiddag, wanneer de dieren het actiefst zijn. Daarnaast bezoek je ook de lokale indianengemeenschap, een kleilik en hoge observatietoren. Vuurvliegjes en nachtgeluiden zorgen voor een onvergetelijke nachtrust. 

De laatste dag brengen de boomkano en een lokale vlucht je terug naar Quito. Een lunchpakket voor onderweg is inbegrepen. Transfer naar je hotel in hartje Quito. Liefhebbers van de pure ‘latino ambiance’ kunnen sfeer opsnuiven op één van de vele terrasjes van het gezellige Plaza Foch of een taxi regelen naar La Ronda, een autovrije wijk met gerenoveerde koloniale panden waar straatmuzikanten, talrijke bars en restaurants met livemuziek zorgen voor pure gezelligheid.

Atacama Reizen Ecuador6

8 Quito

Privé stadstour met Engelssprekende gids. In Quito is het genieten van een staaltje fraaie koloniale architectuur. Gelegen aan de voet van de Panecillo-heuvel, herbergt de hoofdstad één van de grootste en beste bewaarde historische centra van Zuid-Amerika (Unesco). Hier is bijna geen modern gebouw te bespeuren. Herenhuizen met blauw geschilderde raamkozijnen, pittoreske patio’s en plaza’s, gerestaureerde kloosters en kerken brengen je in de sfeer van de Spaanse overheerser en de Nieuwe Wereld. De kruisgang van het San Francisco klooster, waarbij de grondvesting werd opgetrokken uit Inca ruïnes, en het overdadige Spaanse barokke interieur van de Jezuïeten kathedraal “la Compañía” maken ongetwijfeld indruk.

Atacama Reizen Ecuador28

9 Cotopaxi vulkaan

Een privé dagexcursie met Engelssprekende gids naar de perfect symmetrische vulkaankegel Cotopaxi is een niet te missen hoogtepunt van de Noordelijke Andes. De actieve stratovulkaan Cotopaxi is één van de hoogte actieve vulkanen ter wereld en wordt door zijn elegante silhouet ook wel ‘de hals van de Maan’ genoemd. Het nationaal park toont een desolaat kaal landschap rond een zwarte zandzee en glinsterende meren. Na een warme mok coca-thee aan de ingang per jeep naar een kleine parking op 4500 meter waar een langzame korte klim start naar de berghut ‘refugio Jose Ribas’ ( 4810m). De afdaling van de parking naar Laguna Limpiopungo kan per mountainbike of jeep afgelegd worden. Retour naar Quito en het hotel in Tumbaco.

Atacama Reizen Ecuador © Helen De Meyer

10 Galapagos eilanden

Transfer naar de luchthaven voor een vlucht van ong. 2 uur naar het Galapagos nationaal park voor een 4-daagse cruise in een comfortabele all in formule. Gelijk welke cruiseroute je kiest, elke route verkent verschillende eilanden die een goede kijk geven op de jonge vulkanische evolutie van de eilanden in combinatie met enkele verbijsterende wildlife close-ups. De meeste toeristen starten hun reis in Baltra en reizen overland via de torenhoge Scalesie- en Guayabillowouden van Santa Cruz naar de kleine havenstad Puerto Ayora waar de schepen de gasten verwelkomen. Onder de laaghangende mist huist een kolonie wilde reuzenschildpadden in mysterieuze moerassen. 

Atacama Reizen Ecuador47

11 - 13 Galapagos eilanden

Tijdens de cruise ga je 2 à 3 keer per dag aan wal voor begeleide wildlife observaties. Op de maagdelijk witte stranden verwelkomen eigenzinnige leguanen, koddige blauwvoetgenten, Albatrossen en fregatvogels je in onoverzienbare aantallen. Een eind verderop waden 200 kg zware schildpadden door reuzecactuswouden. Desolate maanlandschappen met rokende kraters en lavavelden vloeien over in wilde kliffen en kristalheldere wateren waarin reuze mantaroggen of haaien rondcirkelen. Wie het niet erg vindt nat te worden treft in Galapagos een adembenemende onderwaterwereld aan. Je snorkelt tussen pijlsnelle pinguïns en leguanen, tuimelende zeeleeuwen of witpuntrifhaaien. Van een once-in-a-lifetime experience gesproken! De laatste dag vergezelt de natuurgids je naar de luchthaven van Baltra voor de binnenlandse vlucht naar Guayaquil. Transfer naar het hotel.

Atacama Reizen Ecuador33

14 - 15 Vertrek vanuit Guayaquil

Transfer naar de internationale luchthaven van Guayaquil. Aankomst in Brussel de volgende dag.