ECUADOR

HIGHLIGHTS Ecuador delight

Combinatiereis Noordelijke Andes, Amazonewoud en Galapagos eilanden

GALAPAGOS - S 0°57'13.569'', W 90°57'56.166''

NUTTIG OM WETEN

De maanden november tot februari zijn ideaal voor een combinatiereis. Al kan je Ecuador het hele jaar door bereizen, door de enorme variëteit aan regio’s en microklimaten. Van juni tot oktober heb je mooi en stabiel weer in het Andesregio. Maart en april zijn regenachtig. De Galapagoseilanden zijn warm en helder van januari tot april in combinatie met een dagelijkse korte regenbui. Van mei tot december is het een paar graden koeler en is er meer bewolking (maar minder regen) waardoor de dieren zich sneller tonen. In de Amazone regent het bijna dagelijks (korte hevige bui) al is er sprake van een droog en nat seizoen. Van december tot midden maart valt er minder regen met als gevolg dat sommige meren droog liggen vanaf januari / februari waardoor een deel van de excursies te voet doorgaan. 

Een deel van de reis situeert zich op hoogtes tussen 2500 en 4500 meter al ondervinden weinig reizigers hinder van hoogteziekte in Ecuador. Kortademigheid, lichte hoofdpijn en een beetje vermoeidheid zijn normale verschijnselen. Het is belangrijk om het rustig aan te doen. Neem voldoende nachtrust en lichte maaltijden, drink veel water en vermijd alcohol. Daarna verdwijnen deze symptomen vrij snel. Een controle bij de tandarts is aanbevolen. Tanden zijn zéér gevoelig op grote hoogte. Daarnaast is het belangrijk zich te beschermen tegen de felle hoogtezon. 

Een Amazoneverblijf gebeurt op basis van een all inclusive formule, excl. (alcoholische) dranken uit de bar. Het verblijf is ontspannend maar door de hoge vochtigheidsgraad ook inspannend. ’s Nachts is het aangenaam koel. Muggennetten, rubberlaarzen en handdoeken zijn aanwezig en dien je niet zelf te voorzien. Excursies gebeuren in kleine groep (5 à 8 personen), meestal per kano of soms te voet. De dieren zijn vooral actief tussen 6 en 10 am, en van 4 tot 7 pm. Dit bepaalt je dagschema.

Het laatste deel van de reis is een scheepsreis, eveneens in all inclusive formule, waarbij je slaapt aan boord en overdag de Galapagoseilanden bezoekt, per zodiakbootje of d.m.v een wandeling. Alle maaltijden worden aan boord genomen. De keuze van je schip is dus niet onbelangrijk voor deze reis. Catamarans of grote boten bieden meer stabiliteit waardoor je minder snel zeeziek wordt. Grote schepen hebben meer faciliteiten, maar zijn eerder onpersoonlijk. Het bezoek aan de eilanden verloopt trager wat in- en uitschepen betreft. Kleine schepen zijn gezelliger en persoonlijker. Het in- en uitschepen verloopt vlotter en de natuurgidsen staan permanent ter beschikking. Catamarans combineren de stabiliteit van een groot schip met de gezelligheid en vlotheid van een kleiner schip. Daarnaast maken onvergetelijke snorkelmomenten ook deel uit van de beleving. Deze zijn nooit verplicht maar voegen wel een grote meerwaarde toe. Snorkels, vinnen en wetsuits zijn (afh. van het schip) gratis of tegen een kleine toeslag aan boord ($10 per dag) beschikbaar.

Elk schip heeft een vast vaarschema van ongeveer twee weken, opgedeeld in een lange en kortere cruises. Het is niet vanzelfsprekend dat een bepaalde boot een 4 of 5-daagse cruise uitvoert tijdens jouw gewenste reisperiode. De kleinere boten van 16 pers. zijn ook sneller volzet. Daarom vragen we naar je vroegste mogelijke vertrek- en laatst mogelijke terugkeerdatums en checken we welke boten in aanmerking komen. In functie hiervan kan de prijs van het programma schommelen.

Meestal krijg je van  ons een offerte met een optie op een schip van 1 week. Om je cruise definitief te bevestigen vragen de rederijen een hoger voorschot. Ook de annulatievoorwaarden wijken af van de standaardvoorwaarden. Een duidelijk leesbare scan van je paspoort alsook een goede annulatieverzekering afsluiten bij boeking is noodzakelijk.

Alle overnachtingen zijn inclusief ontbijt. Overige inbegrepen maaltijden: Volpension arrangement in het Amazonewoud en tijdens de Galapagos cruise, 2 x lunch (tijdens excursies naar laguna Cuicocha en Cotopaxi). Reken op een budget van 20 à 25 euro per persoon per dag voor niet inbegrepen lunch en avondmaal.

Gezonde conditie in combinatie met een sportieve instelling is gewenst. In de Andesregio wandel je gemiddeld 3 à 4 uur per dag op hoogte over goed aangelegde paden over heuvelend terrein. Het Amazonewoud bezoek je hoofdzakelijk per kano. De wandelingen in de jungle gaan over vlakke wandelpaden en zijn voor iedereen haalbaar. De wandelingen op de Galapagos eilanden zijn relatief eenvoudig maar soms inspannend door de hitte of het ruwe vulkanisch terrein.

Atacama werkt ter plaatse samen met een professioneel betrouwbaar team en gediplomeerde Engelstalige gidsen, 24/24 bereikbaar in geval van onvoorziene omstandigheden. 

Een internationale reispas, geldig tot minstens zes maanden na terugkeer. Een (gratis) toeristenvisum ontvang je bij aankomst in de luchthaven. Voor de reservatie van de  binnenlandse vluchten hebben we bij reservatie je reispasgegevens nodig. 

Nog vragen?

Bekijk onze FAQ over Ecuador of Galapagos