ECUADOR

GEZINSREIS Hakuna Matata

Actieve gezinsreis door de centrale Andes en het hogere Amazonewoud

Reisprogramma

ONTDEK HAKUNA MATATA IN DETAIL

Atacama Reizen Ecuador11

1 Aankomst Quito

Bij aankomst in Quito (2800m) privé transfer naar een stemmige guesthouse in de Tumbaco vallei, ideaal gelegen tussen het centrum en de luchthaven.

Atacama Reizen Ecuador71

2 Quito - Archidona

Met Engelssprekende privé gids ontdek je het historisch centrum van Quito. Deze hoofdstad herbergt één van de grootste en beste bewaarde historische koloniale centra van Zuid-Amerika (Unesco). Herenhuizen met blauw geschilderde raamkozijnen, pittoreske patio’s en plaza’s, gerestaureerde kloosters en kerken brengen je in de sfeer van de Spaanse overheerser en de Nieuwe Wereld. De kruisgang van het San Francisco klooster en het overdadige Spaanse barokke interieur van de Jezuïeten kathedraal “la Compañía” maken ongetwijfeld indruk.

Afdaling naar Baeza, aan de voet van het Andesgebergte en verder naar de tropische oase rond het dorpje Archidona. Per jeep steek je de avontuurlijke hangbrug over naar de gezinsvriendelijke Hakuna Matata eco-lodge, gelegen aan de oevers van de kristalheldere Río Inchillaqui. Avondmaal inbegrepen. 

Atacama Reizen Ecuador72

3 - 4 Amazone multi-avontuur

Overdag maak je, in overleg met je privé gids, afwisselende jungle excursies zoals paardrijden door ritselende bananen- en fruitplantages, junglewandelingen, kanotochten, een partijtje voetballen met de lokale kinderen of raften. De lodge heeft een mooi zwembad in de vorm van een palmboom, hangmatten en sfeervolle bungalows. ’s Avonds en ’s middags worden heerlijke lokale maaltijden geserveerd. 

Atacama Reizen Ecuador67

5 Archidona - Baños

Na een laatste ochtendactiviteit en de lunch voert een privé transfer je naar Baños, een gezellig outdoor dorp aan de voet van de actieve Tungurahua vulkaan. Je neemt je intrek in een comfortabele landelijke boerderij met prachtige zichten op de frisgroene valleien.

Atacama Reizen Ecuador64

6 Route van de watervallen

Baños ligt met zijn 1800 meter hoogte op de grens van het laagland  en de hoge Andes, wat resulteert in diepe ravijnen met spectaculaire uitzichten en klaterende watervallen. Voor de middag privé begeleide 5-uur durende fietstocht via de ‘Route van de Watervallen’ naar Puyo (enkel dalen). Onderweg stop je aan de Agoyan waterval, daarna el Manto de la Novia en tot slot de bulderende ‘Pailón del Diablo’. Bij aankomst is het genieten van magistrale zichten op een meanderende Rio Verde die zich een weg baant naar het tropisch regenwoud.

Atacama Reizen Ecuador27

7 Baños vrije dag

Vrije dag in Baños met optionele activiteiten. Trekking, mountainbiken, rotsklimmen, raften, regenwoudexcursies,… in Baños kan het allemaal.

Atacama Reizen Ecuador8

8 Chimborazo vulkaan

Een 2-uur durende rit naar Riobamba en het Chimborazo nationaal park. Ecuador telt ongeveer 60 vulkanen waarvan de Chimborazo met zijn 6.267 meter de hoogste is. Door de ligging vlakbij de evenaar is deze Andesreus het hoogste punt op aarde, gemeten vanuit de kern van de aarde. Hoewel de vicuña in Ecuador al een tijdje uitgestorven is, leven er dankzij een eco-project vandaag nog 1.100 exemplaren in het natuurreservaat. Je verkent het park per jeep en geniet onderweg van uitzichten op de desolate vlakte. Vanuit de eerste berghut op 4800 meter start een korte en langzame wandeling naar de tweede hut op 5000 meter. Je keert terug naar de jeep en hebt dan de keuze de  afdaling per mountainbike af te leggen. Lunch inbegrepen. Transfer naar een comfortabele koloniale haciënda in de omgeving voor overnachting.

Atacama Reizen Ecuador3 © Carl De Meyer

9 Poncho's & paardenstaarten

Rit naar Saquisili voor een bezoek aan één van de authentieke marktjes in de omgeving (enkel op woensdag, donderdag, zaterdag en zondag). Overal springen kleurrijke poncho’s en bolhoeden met pauwenveren in het oog. Grote hokken varkens, lama’s en pluimvee worden verhandeld. Transfer naar het hotel.

Atacama Reizen Ecuador5

10 Laguna Quilotoa en het platteland

Een schilderachtige weg slingert naar de laguna Quilotoa, het mooiste kratermeer van Ecuador. Vooral de omgeving rond Zumbahua toont een schilderachtig landschap van scherpe Andespieken die contrasteren met kleurrijke terrasbouw en keurig uitgestrekte ruitvormige akkers. De arme maar goedlachse bevolking gaat traditioneel gekleed. Er leven bijna uitsluitend boerenfamilies die op de vruchtbare gronden maïs, yucca en aardappels kweken. Opmerkelijk is dat de vrouwen het mannenwerk uitvoeren, en zoals de traditie leert, doen ze dit op hakken. 

Vanop het Shalala uitkijkplatform heb je een mooi uitzicht over de lagune. Het kratermeer ligt op 3900 meter en kent een hoge concentratie zwavel waardoor het af en toe van kleur verandert, van smaragdgroen tot hemelsblauw. Je start een prachtige wandeling rond het meer (6 uur) over de kraterrand. Enkele lama’s of alpaca’s kruisen waarschijnlijk je pad. Lunch inbegrepen. Wie liever een kortere wandeling maakt kan naar de oevers van het meer wandelen (3 uur - enkele dalen) en daarna per ezeltje (supplement 30 usd pp.) weer naar boven. 

Atacama Reizen Ecuador66

11 The Latino life

Via een zelden bezochte maar mooie bergroute daal je af naar het vissersdorp Puerto Lopez aan de rand van het Machalilla nationaal park. De volgende dagen is het puur genieten van the Latino Life, op een wit zandstrand onder wuivende kokospalmen of in één van de kleine beach bars met een fruitige Batida de Coco. ’s Avonds dansen jong en oud de salsa, merengue of cumbia op het strand. En bij de ondergaande zon wordt de visvangst binnengehaald. Mama Mia! 

Atacama Reizen Ecuador48

12 Isla de la Plata (Klein Galapagos)

Bootexcursie met een parkgids naar het Machallia nationaal park. Na 1,5 uur varen bereik je het vogeleiland Isla de la Plata. Doordat hier, net als op de Galapagos eilanden, fregatvogels en keerkringvogels ook Jan-van-genten, Roodvoet-genten en Galapagos albatrossen huizen, wordt dit kurkdroge eilandje in de volksmond ‘Klein Galapagos’ genoemd. Na een wandeling van 3 uur kan je zwemmen en snorkelen tussen kleurrijke vissen en met wat geluk spot je zeeschilpadden. Tijdens de oversteek is de kans groot dat je in de maanden juni, juli en augustus bultrugwalvissen spot. Zij gebruiken deze warme wateren als kraamkamer. 

Atacama Reizen Ecuador13

13 Machalilla nationaal park

Vrij bezoek aan de stranden ‘Los Frailes’ en ‘la Tortuguita’ in het Machalilla nationaal park. Enkel een lunchbox en vervoer heen en terug is inbegrepen.  Op La Tortuguita is het relaxen op een wit zandstrand met kristalhelder water en zandstenen kliffen. Het parelwit zandstrand van Los Frailes is het ook het mooiste van het nationaal park. Na een korte klim bereik je een uitkijkpunt voor een 360° panorama over de oceaan, de achterliggende savanne en omliggende stranden.

Atacama Reizen Ecuador16

14 - 15 Vertrek vanuit Guayaquil

Transfer naar de internationale luchthaven. Aankomst in Brussel/Amsterdam de volgende dag.