ECUADOR

SIGNATURE Tierra Incognita

Combinatiereis Laan der vulkanen & Amazonewoud

07:40 AM - YASUNI NATIONAAL PARK

Reisprogramma

ONTDEK TIERRA INCOGNITA IN DETAIL

Atacama Reizen Ecuador87

1 Aankomst Quito

Bij aankomst in Quito (2800m) privé transfer naar je charmante guesthouse aan de rand van de hoofdstad.

Atacama Reizen Ecuador3 © Helen De Meyer

2 Het Amazonewoud

Transfer naar de luchthaven voor een vlucht naar Lago Agrio of Coca, de uitvalsbasissen voor het vijfdaags all-in verblijf in het diepe Amazonewoud. Het hart van de Ecuadoriaanse jungle bereik je al na een vlucht van 1 uur en staat gekend als één van de beste bestemmingen van het continent om deze ‘longen van de aarde’ intens te beleven. Weinig toeristen en kleinschalige eco-lodges, vaak gelegen aan prachtige lagunes omgeven door een netwerk van smalle kreekjes die toelaten de wildlife van snel en van dichtbij te spotten. Afh. van je gekozen lodge verkenning van het Cuyabeno wildlife reserve of Yasuni nationaal park, leefgebied van de Siona, Waorani-, Shuar- en Kichwa-indianen.

Na een kanotocht van ong. 2 à 3 uur ligt bewoonde wereld plots ver achter je. Hier lopen geen wegen, is er geen elektriciteit, en leven de indianenstammen in harmonie met het woud en de ondergaande zon. Eens de parkingang voorbij, peddelen een natuurgids en indiaanse gids je kano geruisloos door een wirwar van weelderige plantengroei naar de lodge. Onderweg maken ze je attent op de aanwezigheid van verschillende soorten apen, vogels, slangen, krokodillen, otters en ara’s. Het primaire regenwoud wemelt hier van de wildlife. 


Atacama Reizen Ecuador6 © Carl De Meyer

3 - 6 Het Amazonewoud

Per boomkano verken je  de volgende dagen in de vroege ochtend en de late namiddag de omringende jungle. Vuurvliegjes en nachtgeluiden zorgen voor een onvergetelijke nachtrust. Daarnaast bezoek je o.a de lokale indianengemeenschap, een kleilik en hoge observatietoren.

De laatste dag brengen de boomkano en een lokale vlucht je terug naar Quito. Een lunchpakket voor onderweg is inbegrepen. Transfer naar je hotel in hartje Quito.

Atacama Reizen Ecuador86

7 Quito stadstour

Privé transfer naar de hoofdstad voor een stadstour met Engelssprekende gids. In Quito is het genieten van een staaltje fraaie koloniale architectuur. Gelegen aan de voet van de Panecillo-heuvel, herbergt Quito één van de grootste en beste bewaarde historische centra van Zuid-Amerika (Unesco). Er is bijna geen modern gebouw te bespeuren. Herenhuizen met blauw geschilderde raamkozijnen, pittoreske patio’s en plaza’s, gerestaureerde kloosters en kerken brengen je in de sfeer van de Spaanse overheerser en de Nieuwe Wereld. De kruisgang van het San Francisco klooster, waarbij de grondvesting werd opgetrokken uit Inca ruïnes, en het overdadige Spaanse barokke interieur van de Jezuïeten kathedraal “la Compañía” maken ongetwijfeld indruk.

Een rit van ongeveer anderhalf uur van Quito naar een eenvoudige maar sfeervolle posada in Tigua (standaardformule) of een prachtige koloniale hacienda in Lasso (comfortformule).

Atacama Reizen Ecuador5

8 Laguna Quilotoa

Voor de middag dwaal je samen met je privé gids rond op één van de authentieke marktjes in de omgeving (enkel op donderdag, zaterdag en zondag). Nadien slingert een schilderachtige weg naar de laguna Quilotoa, het mooiste kratermeer van Ecuador. Vooral de omgeving rond Zumbahua toont een schilderachtig landschap van scherpe Andespieken die contrasteren met kleurrijke terrasbouw en keurig uitgestrekte ruitvormige akkers. De arme maar goedlachse bevolking gaat traditioneel gekleed. Er leven bijna uitsluitend boerenfamilies die op de vruchtbare gronden maïs, yucca en aardappels kweken. Opmerkelijk is dat de vrouwen het mannenwerk uitvoeren, en zoals de traditie leert, doen ze dit trots op hakschoenen. Vanop het Shalala uitkijkplatform heb je een mooi uitzicht over de lagune. Het kratermeer ligt op 3900 meter en kent een hoge concentratie zwavel waardoor het af en toe van kleur verandert, van smaragdgroen tot hemelsblauw. Een wandeling van ongeveer 5 à 6 uur uren leidt je over de kraterrand over een goed aangelegd wandelpad rond het meer. Enkele lama’s of alpaca’s kruisen waarschijnlijk een paar keer je pad. Lunch inbegrepen.

Atacama Reizen Ecuador27

9 Baños

Privé transfer van ong. 3 uur naar Baños. Rond dit populaire maar sfeervolle outdoor dorp wisselen frisgroene valleien en hoogland elkaar af, wat resulteert in spectaculaire uitzichten en klaterende watervallen. Eerst de Agoyan, daarna el Manto de la Novia en tot slot de Pailón del Diablo. Na de lunch bezoek je de watervallen tijdens een (privé) begeleide 5-uur durende fietstocht naar Puyo (enkel dalen) aan rand van het Andesgebergte. Onderweg heb je uitzichten op een meanderende Rio Verde die zich een weg baant naar het tropisch regenwoud. Transfer naar Baños.

Atacama Reizen Ecuador4 © Carl De Meyer

10 Baños

Vrije dag in Baños met optionele activiteiten.

Atacama Reizen Ecuador30

11 Chimborazo vulkaan

Een 2-uur durende rit richting Riobamba en het Chimborazo nationaal park. Ecuador telt ongeveer 60 vulkanen waarvan de Chimborazo met zijn 6.267 meter de hoogste is. Door de ligging vlakbij de evenaar is deze Andesreus het hoogste punt op aarde, gemeten vanuit de kern van de aarde. Hoewel de vicuña in Ecuador al een tijdje uitgestorven is, leven er dankzij een eco-project vandaag nog 1.100 exemplaren in het natuurreservaat. Je verkent het park per jeep en geniet onderweg van uitzichten op de desolate vlaktes. Vanuit de eerste berghut op 4800 meter  start een korte en langzame wandeling naar de tweede hut op 5000 meter. Je keert terug naar de jeep en hebt dan de keuze de  afdaling per mountainbike af te leggen. Lunch inbegrepen. Transfer naar een comfortabele koloniale haciënda in de omgeving voor overnachting.

Atacama Reizen Ecuador2

12 Guamote en Ozogoche meren

Op een uurtje ligt het indianendorpje Guamote waar je op donderdag één van de meest authentieke indianenmarkten van het land kan bijwonen. Overal springen kleurrijke poncho’s en bolhoedjes met pauwenveren in het oog. Grote hokken varkens, lama’s en pluimvee worden verhandeld.

Daarna gaat het richting Ecuadors sublieme Páramo landschappen (hoogveen met laag stekelig struikgewas) en de 45 glinsterende hoogtemeren van Ozogoche. In de meren storten zich hier ieder jaar honderden trekvogels (letterlijk) te pletter in het ijskoude water, een uniek natuurverschijnsel en tot op heden een mysterie voor onderzoekers. Je maakt een 6-uur durende wandeling met lokale gids langs avontuurlijke paden en kleine bergriviertjes en leert over de omgeving en de levenswijze van de lokale indianenbevolking. Na de wandeling serveren we een smakelijke vislunch: forel, recht uit de rivier. Transfer naar je (eenvoudige) guesthouse in Guamote. Lunch inbegrepen.

Atacama Reizen Ecuador3 © Carl De Meyer

13 Inti Sisa en Ingapirca

Voor de middag bezoek aan een lokaal schooltje en het Vlaams-Ecuadoriaans vrijwilligersproject van Inti Sisa. Verder zuidwaarts naar de stad Cuenca. Onderweg bezoek je Ingapirca, de enige grote Inca ruïne van Ecuador, waar je de zonnetempel bekijkt. Liefhebbers kunnen onderweg optioneel de wereldberoemde Duivelsneus-treinrit boeken (behalve op maandag).

Atacama Reizen Ecuador15

14 Cuenca vrije dag

In Cuenca (2550m) verken je op eigen houtje de mooiste plekjes van de stad. Cuenca staat, net als Quito, op de Werelderfgoedlijst met het verschil dat er een gemoedelijke rustige sfeer hangt en je hier vooral klassieke architectuur terugvindt. Wandel over de bloemenpleinen en door het koloniale centrum met de Plaza Rotary, bekend om zijn lokale kunstwerkjes. Of neem een kijkje in het museum van de Centrale Bank, waar naast het oudste keramiek van het continent en precolumbiaans goud ook een rijke collectie tsantsas te bewonderen is. Dit zijn gekrompen en gedroogde hoofden die Shuarkrijgers van hun vijanden maakten. 

Atacama Reizen Ecuador19

15 Cajas nationaal park

Daguitstap naar Cajas nationaal park, een natuurgebied met een buitengewone diverse vegetatie en meer dan 200 glinsterende meren, gelegen tussen 3000 en 4500 meter. Bossen wisselen af met typische paramo-landschappen die tot de mooiste van Ecuador behoren. Opvallend op deze hoogte zijn de medicinale chuquiragua’s, de meest kenmerkende struikachtige bloemen van het park. De diversiteit aan cactussen en bromelia’s is groot. Je start in het lager gelegen deel van het park met een wandeling rond de laguna de Llaviuco (3160m) langs papierbomen, orchideeën, en met wat geluk een toekan of een brommende kolibrie. Vervolgens naar het hoogste en mooiste punt van het park, Tres Cruces, voor een wandeling van ong. 3 uur tussen 3800 en 4000 meter langs de lagunes Toteadora, Totoras en Patoquinuas. Na een welverdiende lunch retour naar het hotel in Cuenca. 

Atacama Reizen Ecuador31

16 Cuenca - Guayaquil

Een rit van vier uur van de hoge Andes naar de kuststreek en de stad Guayaquil waar je overnacht. Onderweg strek je de benen, eerst bij een cacao- en koffieboerderij voor een korte uitleg over het productieproces van chocolade. Daarna bij het mangrove-reservaat Manglar Churute waar dolfijnen,  krokodillen, aapjes, rode krabben en verschillende soorten zeevogels hun thuishaven hebben.

Atacama Reizen Ecuador11

17-18 Vertrek Guayaquil

Transfer naar de internationale luchthaven. Aankomst in Brussel de volgende dag.

Video impressie