PERU

VERLENGING Salkantay trekking

5-daagse tocht naar Machu Picchu. Het N°1 alternatief voor de Inca Trail

NUTTIG OM WETEN

Tijdens het droge seizoen, van mei t.e.m oktober is het helder en aangenaam wandelweer. Temperaturen zijn het hele jaar door vrij stabiel in de Andes: rond de 20°C overdag vs. (zeer) koude nachten, soms tot onder het vriespunt. Een korte regenbui is dagelijks mogelijk. November tot maart zijn door overvloedige regen- en sneeuwval te vermijden.

De Salkantay trekking duurt 5 dagen (4 dagen wandelen + 1 dag bezoek aan Machu Picchu) en start vanuit Cuzco. Het circuit verloopt in internationale groep (max. 10 personen) en wordt gezien zijn toegankelijkheid vaak als beste alternatief voor de toeristische Inca Trail genoemd. Ook voor deze trek heb je een permit nodig, al zijn deze minder snel uitverkocht dan die van de Inca Trail.

De grootste verschillen met de klassieke Inca Trail:

Het feit dat deze trekking niet eindigt aan de Zonnepoort bij Machu Picchu maar wel aan de voet van Machu Picchu, bij het dorpje Aguas Calientes (450 meter lager dan Machu Picchu). Daarnaast wordt bagage gedragen door paarden in plaats van mensen en is er nog het landschappelijke aspect. Tijdens de Salkantay trekking bezoek je, in tegenstelling tot de Inca Trail, onderweg geen Inca ruïnes maar focus je de eerste 3 dagen op alpiene schoonheid waarbij je getrakteerd wordt op spectaculaire vista’s op gletsjers en besneeuwde Andespieken. De laatste trekking dag contrasteert met de voorgaande en biedt aangename wandelingen door frisgroene hoogtejungle langs onstuimige bergrivieren, watervallen, brommende kolibries bij kleurrijke plantengroei en orchideeën.

Deze reis situeert zich op grote hoogte. Kortademigheid, lichte hoofdpijn en een beetje vermoeidheid zijn normale verschijnselen. Het is belangrijk om het de eerste dagen rustig aan te doen. Neem voldoende nachtrust en lichte maaltijden, drink veel water en vermijd alcohol. Daarna verdwijnen deze symptomen vrij snel. 

Mits een degelijke conditie, sportieve instelling en voldoende acclimatisatie kan zowel jong als oud deze trekking tot succesvol einde brengen. Het circuit heeft overwegend brede vlakke wandelpaden en heeft technisch geen moeilijkheden. De tweede dag is het zwaarste. Hier wandel je van 3950 meter naar een koude en winderige pas op 4600 meter. Daarna volgt een lange afdaling naar 2750 meter. Wispelturig en winderig weer maken deel uit van de beleving. Dagelijks wandel je met dagrugzak 6 à 8 uur. Bagage wordt gedragen door paarden (max 10 kg per persoon). 

Tijdens deze 5-daagse Salkantay overnacht je 3 nachten in modern uitgeruste tenten met volpension (4 x ontbijt, lunch en avondmaal) + 1 nacht in een comfortabel 3* hotel in Aguas Calientes. Gemeenschappelijke en persoonlijke bagage (max 10 kg. per persoon) wordt gedragen door paarden en je wandelt met dagrugzak. Er is één noodpaard voorzien voor gekwetste of vermoeide reizigers.

Een slaapmatje, slaapzak en fleece lakenzak zijn inbegrepen.

Atacama werkt ter plaatse samen met een professioneel betrouwbare team en gediplomeerde Engelssprekende berggidsen. 

Nog vragen?

Bekijk onze FAQ over Peru