FAQ - Chili

Chileense seizoenen zijn in vergelijking met onze seizoenen omgekeerd: januari is het warmste en juli het koudste. Door de enorme lengte zijn er verschillende klimaatzones. Oktober, november, maart en april zijn ideaal voor wie door Noord- en Zuid-Chili reist 

In de Andes en op de Altiplano heb je altijd te maken met koude nachten, soms tot onder het vriespunt. 

De Atacama woestijn is het hele jaar door bereisbaar. In San Pedro is het overdag, afh. van de maand waarin je reist, aangenaam fris (10 à 15°C in juli en augustus) tot zeer warm (30°C in januari en februari). Tijdens de Boliviaanse winter, van april tot september kunnen de wegen naar de hoger gelegen bezienswaardigheden (Tatio geisers, Los Flamencos nationaal reservaat) even geïsoleerd raken door plotse sneeuwval. Plaatsen als Salar de Atacama, Puritama, Quitor, Tulor en de Maanvallei zijn echter het hele jaar door bereikbaar. Van december tot februari valt er (iets) meer neerslag waardoor Santiago en de Atacama woestijn heet (30°C) en vochtig worden. Avontuurlijke jeeptochten over de hoge altiplano raden we af in januari en februari door hevige regens vanuit Bolivië. Door de ijskoude nachten verkeren wegen in slechte (soms ontoegankelijke) staat en staan de zoutvlaktes onder water.

Paaseiland is kan het hele jaar door bereisd worden maar is ideaal in maart en september t.e.m november. Dan is het rustig en zijn de temperaturen aangenaam (gemiddeld 15 à 20°C). De maanden juni t.e.m augustus zijn nat en fris (gemiddeld 12°C).

Chileens Patagonië heeft door de ligging op de Westelijke uitlopers van de Andes een onstabieler klimaat dan Argentijns Patagonië met meer kans op een sterke wind (tot 110 km per uur) en regen. Afhankelijk van de regio ervaar je 4 seizoenen per dag. Regen valt het hele jaar door maar de buien duren nooit lang. Oktober tot april zijn warmer en droger dan de overige maanden met gemiddelde dagtemperaturen tussen 14 à 20°C. Reizen naar Zuidelijk Patagonië tijdens de wintermaanden (juni – augustus) wordt afgeraden omdat sommige plaatsen door hevige regen- en sneeuwval onverwacht onbereikbaar of geïsoleerd raken. Ook binnenlandse vluchten zijn vertraagd of worden vaker afgelast.

Hou er rekening mee dat januari en februari lokale vakantiemaanden zijn voor de Chilenen, Argentijnen en Brazilianen waardoor het op sommige plaatsen erg druk kan zijn. In Maart worden doorgaans de meeste conferenties georganiseerd waardoor er op sommige dagen grote bussen met groepen toeristen aankomen.

 Chili is het langste land ter wereld, vergelijkbaar met een lengte van Noordkaap in Noorwegen tot Alexandrië in Egypte. Enkele binnenlandse vluchten zijn noodzakelijk. Atacama verzorgt totaalpakketten waarbij je ter plaatse niets zelf moet regelen. Ter plaatse reis je op basis van lokale Engelssprekende gidsen en Spaanstalige chauffeurs. Je kan alles in privé dienst boeken of deelnemen aan budgetvriendelijke groepsexcursies. In Patagonië is het gebruikelijk af en toe te reizen per (comfortabele) toeristenbus, al zijn privétransfers voor lange afstanden steeds mogelijk op aanvraag. Bij zowel transfers als excursies word je opgehaald aan het hotel of de luchthaven met een naambordje. 

Jazeker. Selfdrives worden de laatste jaren steeds populairder en laten toe Chili te bereizen op een flexibele en budgetvriendelijke manier. Wel dien je rekening te houden met lange afstanden door afgelegen of geïsoleerde gebieden waardoor het aangeraden is na 4 uur rijden te pauzeren (wegens lange trajecten rechtdoor of rijden op hoogte). De hoofdwegen in Chili zijn geasfalteerd, hebben duidelijke signaleringen en verkeren in goede staat. In het noorden zijn de belangrijkste bezienswaardigheden rond Arica en San Pedro de Atacama bereikbaar via asfaltwegen (uitz. is Codpa). In regio rond Torres del Paine nationaal park reis je uitsluitend over gravel roads (wel in degelijke staat tijdens de zomermaanden). Op de hoofdwegen moet je tol betalen aan de ‘tollgates’. Het bedrag varieert naargelang de afstand die je aflegt. We raden aan om (minimum)  50.000 CLP pp cashgeld op zak te hebben. ATM’s zijn niet in alle dorpen aanwezig. Het is belangrijk je te informeren voor vertrek over ATM’s en tankstations. In sommige afgelegen dorpen zoals Putre kan je bussen benzine kopen.

Volgens de lokale wetgeving moeten chauffeurs minstens 22 jaar zijn, in het bezit zijn van een internationaal of (nieuw) Europees rijbewijs. In heel Chili geldt een nultolerantie. Maximale snelheidslimieten: 50 à 60 km per uur in/rond dorpen en steden. Max. 100 km per uur op landelijke of onverharde wegen. Max. 120 km per uur op de hoofdwegen. Radar- en politiecontroles komen vaak voor op hoofdwegen. Voorrang van rechts bestaat niet en aan elk kruispunt bepaalt een verkeersbord aan de hand van één of twee pijlen in welke richting het voertuig moet rijden. Het is verplicht om overal met de lichten aan te rijden. Om in Santiago te rijden dien je over een TAG te beschikken, verkrijgbaar tegen contante betaling in de COPEC benzinestations in de buurt van Santiago.

Chili is één van de rijkste en veiligste landen van Zuid-Amerika. Hoewel het een laag criminaliteitscijfer heeft, is het wel aangewezen waakzaam te zijn voor zakkenrollers en gauwdieven, in het bijzonder op openbare plaatsen in Santiago en Valparaiso.

Lente- en zomerkledij in combinatie met een warme trui en jas voor koude ochtends en avonds. Bij het bezoek aan de Tatio geisers zijn muts, wanten en sjaal aanbevolen. In Patagonie hanteer je de laagjesmethode. Een water-en winddichte jas, thermisch ondergoed, regenbroek en comfortabele wandelschoenen zijn noodzakelijk.

Reizigers die naar de hoge Andes en de Altiplano trekken hebben in het begin van hun reis vaak last van kortademigheid, hoofdpijn, weinig eetlust en vermoeidheid. Dit zijn normale verschijnselen die na 48 uur acclimatisatie verdwijnen. De belangrijkste remedie is om heel veel water te drinken (in regel 1 liter per 1000 hoogtemeters stijgen) en alcohol te vermijden. Je hersenen hebben extra zuurstof nodig en je lichaam moet meer rode bloedlichaampjes aanmaken op deze hoogte. Water drinken versnelt het proces. Daarnaast is het belangrijk om het de eerste dagen rustig aan te doen. Neem voldoende nachtrust en lichte maaltijden. De symptomen zijn heel persoonlijk. 

Verschillende maatschappijen zoals KLM, Air France, Air Europa, Iberia, Lan airlines bieden internationale vluchten aan tussen Brussel en Santiago, steeds met een tussenstop. KLM en Air France hebben rechtstreeks vluchten vanuit Amsterdam en Parijs. De binnenlandse vluchten gaan met Sky airline of Lan airlines waarbij je max. 20 of 23 kg bagage per persoon mag meenemen. 

Het geven van een fooi in restaurants, aan chauffeurs en lokale gidsen is persoonlijk maar wel gebruikelijk. Entreegelden zijn inbegrepen in de meeste ATA-reizen. Uitzonderingen zijn de selfdrive-reizen en vrije dagen (waarop enkel vervoer of niets gepland werd).

Atacama heeft geen medische bevoegdheid en mag zodoende geen medische adviezen verstrekken. Voor up-to-date medisch advies raden we aan uiterlijk 2 tot 6 weken voor vertrek contact op te nemen met het Tropisch Instituut Antwerpen of uw huisarts.

Iedereen die naar Latijns-Amerika reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, moet tegen hepatitis A beschermd zijn. Een update van tetanus en difterie is sterk aangeraden. Zonnecrème met hoge beschermingsfactor is noodzakelijk. De UV straling is intens in Chili omwille van de droge lucht en wordt in de bergen en de Atacamaregio versterkt door de grote hoogte.

De meeste hotels hebben Wifi, al werkt deze niet optimaal in de afgelegen regio’s in Patagonie en de Atacamawoestijn. Hou op afgelegen plaatsen rekening met een zwak tot ontbrekend GSM-signaal.

Belgen hebben geen visum nodig voor een toeristisch verblijf van maximum 90 dagen. Je ontvangt een visum upon arrival in Santiago.