Door de verschillende regio’s en microklimaten kan Ecuador het hele jaar door bereisd worden. Indien je reisperiode flexibel is, kan je eventueel rekening houden met bepaalde 'ideale' reisperiodes in de Andes en Galapagos.
Van juni tot februari heb je mooi en stabiel weer in het Andesregio, vooral tijdens onze zomermaanden (juli - september) worden de zonnigste dagen opgemeten. Maart tot midden mei zijn wat natter en daarom minder aan te raden voor de langere reizen in de Andesregio.
De Galapagoseilanden liggen op de evenaar en zijn het hele jaar door zeer vlot bereisbaar.
Het is zeer warm en helder tijdens het regenseizoen, van januari tot april, in combinatie met een dagelijkse korte regenbui.
Van mei tot december is het een paar graden koeler en aangenaam warm waardoor het spotten van dieren (nog) gemakkelijker is. Tijdens de maanden juni t.e.m. september valt het garua-seizoen en heb je wat meer bewolking (maar minder regen).
In het Amazonewoud regent het bijna dagelijks (korte krachtige buien) al is er sprake van een droog en nat seizoen. Van december tot midden maart valt er wat minder regen met als gevolg dat bepaalde lagunes droog kunnen liggen vanaf januari of februari. Wanneer dat gebeurt (geen garantie) spot je wel gemakkelijker wildlife in het water (bij de poeltjes) en kan een deel van de excursies te voet doorgaan.
Trekkings: De vulkanen beklim je idealiter van mid-november t.e.m. februari. Er kan evt. ook gereisd worden van mid-maart tot eind april en van juni tot mid-september, als kan het die maanden erg winderig zijn.
Atacama verzorgt pakketreizen waarbij je ter plaatse niets zelf dient te regelen. Wij kennen het terrein op onze duim en brengen je steeds op een snelle en aangename manier naar de volgende bestemming.
Ecuador is een van de kleinste landen van Zuid-Amerika maar wordt door zijn diversiteit aan regio's (tropische kust, Andesgebergte, Amazonewoud) ook wel Zuid-Amerika in een notendop genoemd. De verschillende regio’s liggen op een plezierige afstand van elkaar waardoor je zelden grote afstanden dient te overbruggen en dus ideaal is voor wie niet te veel in de wagen wil zitten.
Enkele binnenlandse vluchten (van slecht 1 à 2 uurtjes) zijn noodzakelijk voor wie naar de Amazone of Galapagos reist. Het Amazonewoud kan je bereiken per toeristenbus al is het relatief goedkoop en comfortabeler een binnenlandse vlucht te nemen (naar Coca of Lago Agrio).
Ter plaatse reis je op basis van lokale Engelssprekende gidsen en Spaanstalige chauffeurs. Je kan alles in privéverband boeken of hier en daar deelnemen aan budgetvriendelijke groepsexcursies (rond Quito, Riobamba, Baños en Cuenca). Zowel transfers als excursies voorzien een pick up in de lobby van je hotel of aan de luchthaven.
Atacama raadt selfdrivereizen in Ecuador (maar ook Peru en Bolivië) niet aan. Naast het feit dat huurwagens relatief duur zijn (door de overheid extra opgelegde taksen), wordt er lokaal vaak roekeloos (over 1 rijstrook) gereden waardoor het onveilig reizen is. Bovendien zijn er niet overal wegsignaleringen aanwezig. Wie zijn weg niet kent, rijdt op sommige plaatsen gemakkelijker verkeerd.
De toeristische regio’s in Ecuador zijn even veilig als buurlanden Peru en Bolivië en zijn perfect bereisbaar. Men dient waakzaam te zijn voor kleine criminaliteit als zakkenrollers en gauwdieven, in het bijzonder op openbare plaatsen in grotere steden. Loop niet te koop met je rijkdom. Laat juwelen thuis en draag je geld of fototoestel in een buiktas onder je kleding. Wie reist in georganiseerd (privé) verband heeft een kleiner risico om bestolen te worden. Sommige wijken in grote steden alsook geïsoleerde regio’s rond de Colombiaanse en Peruaanse grens zijn onveilig maar worden door Atacama nooit bezocht.
In het Andesgebergte hanteer je de laagjesmethode en dien je rekening te houden met een gevaarlijke evenaarszon met intense UV-straling dus draag steeds een hoedje of pet. Overdag stijgen temperaturen tot 25°C maar ’s avonds koelt het snel af. Lente- en zomerkledij in combinatie met een warme trui en jas voor ‘s ochtends en ‘s avonds zijn aangewezen.
Tijdens de excursies in het hoogland (Cuicocha, Quilotoa, Papallacta,…) zijn een waterdichte jas, regenbroek en comfortabele wandelschoenen noodzakelijk. Bij het bezoek aan een vulkaan zijn ook thermisch ondergoed, muts, wanten en sjaal nuttig.
In het Amazonegebied en de Galapagos geniet je het hele het jaar door van tropische temperaturen.
Voorzie een paar lichte broeken en bloezen met lange mouwen in het Amazonewoud ter bescherming tegen insecten en de evenaarszon. Rubberlaarzen tijdens jungle-excursies krijg je ter plaatse.
Verschillende maatschappijen zoals KLM, Air France, Iberia, Latam airlines, Air Europa bieden internationale vluchten aan tussen Brussel en Quito / Guayaquil, met een tussenstop in Amsterdam, Parijs of Madrid.
Doorgaans vliegen maatschappijen aan op de luchthaven in Quito en soms verder naar Guayaquil. Een kleine vertraging door de extra strenge drugscontroles is vaak voorkomend. Tijdens de vlucht krijg je een inreiskaart die je ingevuld bij de douane afgeeft. Hou het (geel) afgestempeld formuliertje goed bij want dit moet je tonen bij vertrek.
De binnenlandse vluchten gaan met Latam, Aerogal en Tame. Voor de reservatie van binnenlandse vluchten hebben we je paspoortgegevens nodig bij boeking.
Het geven van een fooi in restaurants, aan chauffeurs en lokale gidsen is persoonlijk maar wel gebruikelijk.
Entreegelden zijn inbegrepen in al onze reizen, m.u.v. het entreegeld voor Galapagos Nationaal Park dat je op de luchthaven dient te betalen.
Atacama heeft geen medische bevoegdheid en mag zodoende geen medische adviezen verstrekken. Voor medisch advies verwijzen we naar het Tropisch Instituut Antwerpen of je huisarts.
Geen enkele inenting is wettelijk verplicht voor wie vanuit België/Nederland naar Ecuador reist*.
Aanbevolen voor het hele land: DTP (difterie, tetanus, polio), hepatitis A/B en evt. gele koorts (in het Amazonegebied, oostelijk van de Andes en in het kustgebied). Voor verblijf in de Andes hoef je geen gele koorts vaccinatie te hebben. Ook voor de Galapagoseilanden wordt geen gele koorts inenting aanbevolen. Raadpleeg voor verder advies je huisarts of het Tropisch Instituut en overloop met hen je reisschema.
*Vaccinatie tegen gele koorts is voor Ecuador alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Ecuador binnenkomt in een gele koorts land bent geweest (bv. Peru).
Drink nooit kraantjeswater, flessenwater is overal verkrijgbaar. Een controle bij de tandarts is aanbevolen. Tanden zijn immers zéér gevoelig op grote hoogte. Daarnaast is het belangrijk zich te beschermen tegen de felle (hoogte)zon.
De lokale munt is de Amerikaanse Dollar (USD) en zowel munten als briefjes zijn in omloop, al geraak je grote briefjes van 50 of 100 USD heel moeilijk kwijt. In alle grote steden van Ecuador zijn geldautomaten en wisselkantoren aanwezig en Visa/Mastercard/Maestro/Cirrus-logo worden overal aanvaard.
Opgelet: Bij kaartbetalingen of geldafhaling wordt doorgaans 4% tot 10% extra aangerekend.
Onderhandelen op markten is gebruikelijk.
In Ecuador werkt een gsm enkel op de 850 frequentie – dus enkel gsm’s met quadband of speciale triband. De meeste Belgische tribands werken op 900/1800/1900 MHz. Vraag voor je vertrek na bij je provider of je GSM werkt in Ecuador. De meeste hotels hebben wifi, al is het bereik soms zwak in de afgelegen regio’s of afwezig (het Amazonewoud). Tijdens de cruise in Galapagos ben je volledig onbereikbaar. Dringende berichten (medische urgenties) worden per satelliettelefoon gecoördineerd met de cruiserederijen.
Voor reizen die niet langer duren dan 90 dagen, heb je geen visum nodig. Je ontvangt een gratis ‘visum bij aankomst’ op de luchthaven.
Een Amazoneverblijf gebeurt op basis van een all-inclusive formule, m.u.v. (alcoholische) dranken uit de bar. Na het nemen van een binnenlandse vlucht word je overal opgewacht en begeleid door de gidsen van je lodge.
Het verblijf is ontspannend maar door de hoge vochtigheidsgraad ook inspannend. ’s Nachts is het aangenaam koel. Muggennetten en handdoeken zijn aanwezig en dien je niet zelf te voorzien.
Excursies gebeuren in kleine groep (5 à 8 personen), per kano of te voet. De dieren zijn met meest actief tussen 06u00 en 10u00, en van 16u00 tot 19u00. Dit bepaalt je dagschema. Een eerste excursie gaat door in de vroege ochtend. Na de lunch en siësta volgt een namiddagexcursie.
In de lodge en tijdens de kano-excursies draag je gemakkelijke schoenen, sandalen of Teva's. Tijdens langere wandelingen is het modderig en worden rubberlaarzen voorzien door de lodge. Het is aangewezen om min. 2 lange linnen broeken en T-shirts met lange mouwen mee te nemen. Ook een zak- of hoofdlamp is heel nuttig om ’s avonds van de eetruimte naar je hut te wandelen.
(Of maak een afspraak)