FAQ - Colombia

Doordat Colombia niet ver van de evenaar ligt, geniet het land het jaar door van vrij constante warme temperaturen en valt er vrij veel neerslag. Het klimaat wordt vooral bepaald door de hoogte. Hoe hoger je reist, hoe meer het afkoelt. Vooral in de vroege ochtend en na zonsondergang zakt het kwik snel. Ongeveer 85% van Colombia ligt lager dan 1.000 meter met gemiddelde temperaturen tussen de 24°C en 30°C. Ongeveer 9% ligt tussen de 1.000 en 2.000 meter, waar de de temperatuur rond de 18°C schommelt. De resterende 6% ligt tussen de 2.000 en 3.000 meter hoogte, waar de temperatuur gemiddeld 5 à 12°C is. Eeuwige sneeuw komt voor vanaf 4.500 meter hoogte

Colombia heeft twee droge- en twee regenseizoenen.

De voornaamste reisperiode loopt van december tot maart. Vooral van december tot februari is het in het hele land droog, warm en zonnig. In December & Januari hebben de Colombianen zelf vakantie. In dit piekseizoen is het overal extra druk. Boek dus ruim op voorhand!

Daarnaast zijn onze zomermaanden ook vrij droog. Vooral in het Amazonewoud - waar het doorgaans dagelijks regent – geniet je van juni tot oktober iets meer van zonnige perioden.

Aan de Stille Oceaan rond het dorpje Nuqui & Bahia Solano geniet je van juni tot september/oktober* van fantastische whalewatching tours omdat migrerende bultruggen de warme wateren deze periode als kraamkamer gebruiken. We raden wel aan niet later dan september af te reizen want oktober* en november zijn de natste maanden in Nuqui.

Van juli tot november - de maanden tussen het (zeer plaatselijke) natte en droge seizoen – moet je naar Caño Cristales want door het dalende waterpeil kunnen de zonnestralen de waterplant Macarenia Clavigera bereiken, die op haar beurt rood tot dieppaars kleurt.

Een eerste (korte) regentijd loopt van april tot mei/juni, al blijven buien vaak beperkt tot een korte maar hevige drash. Ook april (Pasen) is trouwens een populaire reismaand die je best goed op voorhand plant.

Het tweede regenseizoen valt in september en november. Dit is ook de periode waarin er meer regen valt aan de Caribische kust, en dan vooral in oktober. Aan de Caribische kust is het doorgaans iets warmer en droger dan aan de Pacific.

Colombia behoort tot één van de gemakkelijkste bestemmingen in de Andes om te bereizen. Doordat er een groot aanbod is aan rechtstreekse vluchten tussen kleine en grote luchthavens kan je relatief snel van de ene naar de andere kant van het land reizen. Bij de meeste bezienswaardigheden heb je de vrijheid om het bezoek op eigen houtje of met een gids te doen. Wel dien je er rekening mee te houden dat niet alle wegen verhard zijn en er soms ook redelijk wat bochtenwerk aan te pas komt.

Het aanbod aan hotels is zeer groot. Je vindt kamers van ong. €75 tot €500 per nacht en prettig is dat het overgrote deel tot de boetiek categorie behoort. Je logeert bv. in één van de vele prachtig gerestaureerde koloniale herenhuizen in de steden, in een stemmige eco-bungalow op het strand of bij de eigenaars van authentieke hacienda's en koffieboerderijen op het platteland.

Selfdrives in Colombia zijn enkel geschikt voor ervaren huurwagenreizigers. De meeste wegen zijn vlot berijdbaar maar door de grote drukte waarbij er veel vrachtwagens en motorrijders op doorgaans tweebaans wegen rijden, zijn de ritten intensief en vergen ze veel concentratie. Wie weinig ervaring heeft met selfdrives in de bergen en verre bestemmingen kiest beter voor een rondreis met privé chauffeur. Regio's die je kan bereizen per 4x4 huurwagen zijn bv. de koffiedriehoek, Tayrona Nationaal Park, of trek vanuit Bogota via Barichara en Mompox naar Cartagena.

Gele koorts is op verschillende plaatsen verplicht.

coming soon...

coming soon...

coming soon...

Wie flexibele reisdata heeft en zijn rondreis meerwaarde wil geven kan eventueel een bijzondere manifestatie of een festival bijwonen. Hou er wel rekening mee dat het deze periodes extra druk is en je best ruim op voorhand je verblijf boekt. Hieronder enkele tips voor gezellige events en festivals:

CARTAGENA - Internationaal muziekfestival: 4 - 12 januari 2020

CALI - Wereld Salsa Festival: 3 - 9 februari 2020

BARRANQUILLA - Carnaval: 22 - 25 februari 2020

POPAYAN - Paasprocessie: 5 tot 12 april 2020

URIBIA / LA GUAJIRA - Wayuu festival: 3 dagen in juni 2020

MEDELLIN - Bloemenfestival: 31 juli - 9 augustus 2020

CALI - Petronio Alvares Pacific Muziekfestival (Afro Colombiaanse muziek, dans, culinair, ...): augustus 2020

BOGOTA - Jazz in the Park: september 2020

MOMPOX - Jazzfestival: september 2020

MANIZALES - Theater- en Jazzfestival: september 2020

SAN ANDRES - Green Moon festival (Afro Caribische dans, muziek, parrades): september 2020

QUINDIO - Nationaal Koffiefestival: september 2020

VILLA DE LEYVA - Lichtfestival (Dia de las Velitas): 7 december 2020

CALI - Cali Fair: december 2020